Mahalle veya Park Barınakları

Sokakta yaşayan köpeklerin de sokak hayvanlarından korkan insanların da daha az itiraz edebileceğini düşündüğüm bir önerim var yerel yetkililere. 

Sokakta yaşayan hayvanlara zarar veren, yaralayan, öldüren insanların haberlerini okuduğumuz, izlediğimiz gibi sokak hayvanlarının da insanlara zarar veren, yaralayan, öldürenlerinin haberlerinin okuyor ve izliyoruz. Dönüştüğümüz toplum yapısında bu  sorunlara akılcı bir çözüm bulma olasılığımız maalesef yok. Bu haberler sonrasında çıkan sokak hayvanlarını toplayın, “uyutun” (öldürün) söylemleri akla bile gelmeden ağza gelen ilk şey oluyor.

Hemen hemen her yıl en az bir ilde sokak hayvanları için gözlerden uzak alanlarda yapılan barınaklarda yaşanan vahşetlere, sokaklarda, hayvanseverlerce beslenen sokak hayvanlarına yönelik silahla ya da zehirleyerek öldürülmelerine haberler aracılığıyla tanıklık ediyoruz. 

Sürü üyesi ve içgüdüleri ile hareket eden bu hayvanlara suçlamak sanırım biraz saçma olur. Sanki bu hayvanlar düşünerek hareket edebiliyorlarmış gibi davranamayacağım kusuruma bakmayın. Sokak hayvanlarından korkan insanların da korkularına da sırt çeviremem. Korkan insana ne diyebiliriz ki!  Onlar da haklılar.

Şehir dışlarında ya da uzak alanlarda barınaklar inşa etmenin bir çözüm olmadığı apaçık ortada. Oraya gönüllü insanlar kolaylıkla ulaşamıyorlar. Ulaşabilenler de imkanları kadar nakit, vakit ve enerjilerini ortaya kayabiliyorlar.  Bir çok insan evinden arta kalan yemeklerle sokaktaki hayvanlara bakabiliyor. Onlara mama alacak kadar maddi kaynakları yok. Herkesin de olmasını bekleyemeyiz. Bir de bu barınaklarda yaşanan kötü muamele hayvanseverlerin tepkisini de çekiyor. Ayrıca sürü olarak hareket eden bu hayvanları hiçbir önlem almadan aynı çitin içine koyunca da birbirleri arasında ölümle sonuçlanabilen saldırılar yaşanıyor.

Sorun şunda, şunun suçu, bunun suçu diyerek de gereksiz bir kısır tartışmanın içinde de olmak istemiyorum. Bu soruna vahşi olmayan ve herkesi çoğunlukla mutlu edecek bir çözüm geliştirebiliriz. 

Şöyle bir çözüm önerim var. 

Neredeyse her mahallede bir park yada boş bir alan var. Bu alanlara sokaklarda yaşayan hayvanlar için küçük barınaklar inşa edilebilir. Bu barınaklara mahallelerimizde yaşayan hayvanları yerleştirebilir, bakımlarını da mahalle halkı olarak gönüllülerce üstlenebiliriz. Böylelikle hayvanları onlara zarar verecek diğer insanlardan, birbirlerinden, araçlardan koruyabiliriz. Kısırlaştırarak da çoğalmalarının önüne geçerek vahşi olmayan bir yöntemle bu meselenin altından hep birlikte el ele vererek kalkabiliriz. Sokak hayvanlarından korkan insanlar rahatça sokaklarda dolaşabilir, yollarını uzatmak zorunda kalmadan bir yerden bir yere gidebilirler. 

Bir de cins köpek üreticileri de sıkı denetim altına alınmalı, her köpek sahibi olmak isteyene köpek satışı yapılması da engellenmeli. İnsanlar bir hayvana bakmanın kolay olabileceği düşüncesi ile satın alarak sahiplendikleri bu hayvanları kolayca sokağa terk edebiliyorlar. Turizm bölgeleri bu cins hayvanlara dolu. Çipsiz hayvan satışının önüne mutlaka geçilmeli. 

Önerim budur. Mahalle Barınakları bu meselenin en az vahşi çözümüdür.