Bu hafta da fotoğraf akımlarını incelemeye devam edeceğiz. Konumuz piktoryalizm.

Fotoğraf akımlarının ilki diyebiliriz piktoryalizme. Fotoğrafın icadının ardından resme rakip olmuştur fotoğraf ve ilk fotoğrafçılar genellikle ressamlar arasından çıkmıştır. Bu nedenle de fotoğrafta resimsel dönem diye de adlandırabiliriz.  Fotoğrafın icadından bir süre sonra 1885’li yıllardan sonra ortaya çıkmış bir fotoğraf akımıdır. 1900’lü yılların başlarına kadar da devam etmiştir. 

Piktoryalizm, fotoğraf ile ilgilenen ressamların ortaya çıkardığı bir akım. Bu akım bir şeye tepki olarak olmasa da fotoğrafa ilk yön verme süreci olarak değerlendirilebilir. Piktoryalistler fotoğrafın gerçekçiliğinden ziyade duygusal ve sanatsal olması ile ilgilendiler ve savundular. Piktoryalistler, dış dünyayı, resimdeki sanatsal birikimlerini ve estetik kaygılarını kullanarak fotoğraf karesinde anlatmaya gayret etmişlerdir. 

Bu anlatımları oluşturabilmek içinde karanlık oda teknikleri, fotoğraf çekimi sırasında kullandıkları çeşitli filtre, rötuşlar, montajlar ya da örtüler kullanmışlarıdır. Tüm bu işlemleri manipülasyon olarak adlandırabiliriz. 

Geçen haftaki yazımda paylaştığım postmodernizmin temelini oluşturmuştur bir taraftan da. Çünkü fotoğraf üzerinde çeşitli aşamalarda ekleme, çıkarma, değiştirme, yapılaması, var olanla yeni bir şey üretmeyi amaçlamıştır. Çekim aşamasından, karanlık oda da müdahalelere, negatif üzerinde oynamaya her aşamasında değiştirme algıyı bozma müdahaleleri yapılmıştır piktoryalizmde. Montaj yapmak da bu akımın kullandığı yöntemlerden birisidir. Böylelikle fotoğrafın etkileme gücü farklı bir boyuta, yüksek bir seviyeye ulaşmıştır.

Günümüzde piktoryalizm dijital uygulamalarla varlığını devam ettirmekte. Akıllı telefonlar için geliştirilen bazı uygulamalar ile yaygınlaşmış durumda. 1. Dünya Savaşı sonrasında etkisini yitirmiş, yerini modernist yaklaşımlara bırakmış olsa da bugün belki de ilk ortaya çıktığı dönemlere nazaran daha etkili olduğunu ve de kullanıldığını söyleyebiliriz. 

Henry Peach Robinson: 

Montaj fotoğrafın öncülerindendir. Ölümü betimlemek için birden fazla negatifi bir araya getirerek kullanmıştır.  

Foto 1

Julia Margaret Cameron: kendine has geliştirdiği tarz ile çektiği kadın portreleri ile tanınmış bir fotoğrafçıdır.

Foto 2

Oscar Rejlander: Onlarca negatifi bir araya getirerek “The Two Ways of Life” isimli fotoğrafı yaratmıştır.

Foto 3

Alfred Stieglitz, Edward Steichen, Robert Demachy, Clarence H. White Gertrude Käsebier, Frank Eugene, Alvin Langdon Coburn, F. Holland Day Emma Justine Farnsworth piktoryalizmin önemli temsilcileri arasında sıralanan isimlerdir.