1998 yılında Kraliçe Elizabeth tarafından Sir unvanı verilen dünyaca ünlü müzisyen Elton John ismini sağır sultan bile duymuştur sanırım. 2011 yılında Ankara’da da bir konser vermişti. Bugün 76 yaşındaki John turneye çıkmayacağını da açıklamıştı. Elton John kariyeri boyunca 31 tanesi stüdyo albümü olmak üzere 70’in üzerinde albüme imza atmış.

Bu yazıda Elton John’un müzikten sonra ikinci tutkusu olan fotoğraf koleksiyonundan bahsetmek istiyorum. Elton John hayranları onun albümlerini alarak eksiksiz bir seri tamamlamak istemeleri gibi. Elton John ve David Furnish de fotoğraf toplamaktan zevk alıyor.

1991 yılında başladığı fotoğraf koleksiyonu bugün 7000 fotoğrafın üzerinde bir sayıya ulaşmış durumda. Yüzyılın en önemli isimlerini, tarihi olaylarını ve ünlülerini tasvir eden fotoğraflardan oluşan bir koleksiyon. Elton John’un sahip olduğu bu koleksiyon dünyanın en önemli en özel koleksiyonlarından biri olarak kabul edilmekte. Dönem dönem bu koleksiyonun parçası bazı fotoğraflar dünyaca ünlü müzelerde sergileniyor.

Foto 11

John’un koleksiyonu içinde Amerikalı fotoğrafçı Robert Mapplethorpe'un "Vase with White Tulips" ile "Calla Lily", Irving Penn'in "Mermaid Dress" ile "Woody Allen as Chaplin" ve Ansel Adams'ın "The Tetons and the Snake River" adlı fotoğrafları bulunuyordu. Ünlü müzisyen bu fotoğraflar için “Bu fotoğrafların her biri hayatımda bana ilham kaynağı oluyor; evimin duvarlarını kaplıyorlar ve ben onları değerli taşlar olarak görüyorum.” İfadelerini kullanmış. 

Foto 22

Foto 31

Elton John, fotoğraf makinesinin fırçadan (resimden) daha etkili olduğunu düşündüğünü, Dorothea Lange’in objektifinden 1936 Büyük Buhran döneminde çekilen “Migrant Mother” isimli bu portre fotoğrafı için, ifade ve gerçekçiliğin, hiçbir ressam tarafından tüm gerçekçiliği ile yakalanamayacağını savunmuş.

Elton John, gençliğinde posterini duvarına astığı, dadaizme ve sürrealizme akımı etkisi ile fotoğraflar üreten 1890-1976 genellikle Paris’te yaşamış Amerikalı görsel sanatçı Man Ray’in  “Glass Tears” isimli sadece 6 orijinal baskısı olan fotoğrafının bir kopyası için 1993 yılında bir müzayedede yüz bin pound ödediğinde delirdiğini düşünmesine rağmen birkaç yıl sonra başka bir kopyanın bir milyon dolara alıcı bulduğunu görünce ne kadar isabetli bir karar verdiğini anlamış.

Foto 4