Şimdi başlığı okuyunca bu cumartesi günü bir film eleştirisi okumayacaksınız. Bazı filmleri izlediğim gibi bu filmi de onlarca kez izledim. Her izlediğimde dikkatimden kaçan noktalar olduğunu, ip uçları olduğu fark ediyorum. Size şimdi oturup sürpriz bozacak İngilizce terimi ile spolier verecek değilim. Ama bunu nasıl atlamışım, burada her şeyi anlatıyormuş aslında dediğim çok sahne yaşadım. Bu film üzerinden size anlatmak istediğim noktaya birkaç paragraf sonra tekrar geri döneceğim şimdi diğer bir noktaya geçmek istiyorum.
Bugün size bilgi nedir, ne işe yarar diye sormak istiyorum. Nedir bilgi? Ne işe yarar? Diyeceksiniz ki bunun fotoğrafla ve de özellikle haber fotoğrafı ile ne ilgisi var. Bilgi eğlenme, iyi vakit geçirme içinde gerekli olduğu gibi üretmenin, mesleğinizde kullanmanın da temelidir. Şimdi konuya giriyoruz. Gelin ilk olarak bilgi nedir sorusunun cevabını netleştirerek devam edelim yazıya.
Bilgi TDK’ye göre:
1. isim İnsan aklının erebileceği olgu, gerçek ve ilkelerin bütünü; bili, malumat.
2. isim Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek; haber, malumat, vukuf:
"Babası önce ona Mazlume ve ailesi hakkında birçok bilgi vermişti." - Halide Edip Adıvar
3. isim İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü; malumat, vukuf.
4. isim, felsefe Duyu organları yoluyla algılama, hayal gücü ve bellek yardımıyla zihnin ilk olarak kavradığı temel düşünceler.
5. isim, bilişim Verinin anlam kazanmış biçimi.
Peki bilgi ne işe yarar?
Bilgi bir fotoğraf, video, yazı, ürün, hizmet, fikir, yol-yöntem yaratmamıza yarar. Daha net cevapları sizin kim olduğunuz, hangi kültürden geldiğiniz, hangi mesleği yaptığınız ile değişiklikler gösterecektir elbette. Bir görsel haberci bir foto muhabiri için öğrenme, gözlem ve araştırma ile öğrendiklerini haber amaçlı görselleri üretirken kullanmasına yarar.
Bilgi haber görselinin sermaye unsurlarından birisidir. Bilgi olmadan çekilen, yani anlamlandırmadan çekilen fotoğraf ya da video sadece fotoğraf ya da videodur. Haber görseli değildir. Haber görselinin oluşumunda çektiğimiz veri eğer anlam kazanacak bir hale gelemiyorsa ona haber görseli diyemiyoruz.
Daha önce bir yazımda da bahsetmiştim sanırım. Görsel habercilerin bilgi kaynağının da geniş olması önemli. Neden önemli, çünkü objektiflerimizi doğrulttuğumuz her ne ise orada ne olduğunu, kim olduğunu bilmeden çektiğimiz her kare hard disklerimizi işgal eden gereksiz baytlardan öteye gidecek bir şey değil ne yazık ki. Bir foto muhabiri ya da video haberci ile fotoğrafçı arasındaki en büyük ayrım da burada oluşuyor.
Bir görsel habercinin birkaç grupta temel bilgiye ihtiyacı vardır. Kameraların, fotoğraf makinelerinin tüm özelliklerini en üst seviyede, haber görselinin etki gücünü arttırmak için yeri ve zamanı geldiğinde kullanabileceğimiz olan temel bilgilerden olmazsa olmazlardan birisidir. Sadece kameralarımız için değil fotoğraf ve videoları işlediğimiz bilgisayarından, yardımcı programlar da teknik bilgi içinde yer alır. Mesleki Bilgi: Eğitim süreci ile başlayan öğrenme sürecidir. Bu süreç yöntemleri değişse de her meslek için geçerlidir. Eğitim ile başlayıp mesleğin uygulama aşamasında da devam eder. Tarih Bilgisi, siyasi ve politik bilgi, uluslararası ilişkilere dair bilgi, gelenek ve görenekler, kültürellerle ilgili bilgi, sanat bilgisi, sistemlerin, kurumların işleyişine ilişkin bilgi gibi birçok konuda fikir sahibi olacak kadar bilgi sahibi olunması gerekliliği bu işin temelinde vardır.
Yukardaki bilgiler bizlere, görsel habercilere, çalıştığımız haberlerde farkındalık katar. Haber olarak görebileceğimiz şeyleri zihnimizde öne çıkarır. Haberin kokusunu almamızı, bulup ortaya çıkarmamıza yardımcı olur. Aslında bu bilgilere sahip değilsek eğer haber için gittiğimiz yerde kör gibiyizdir. Bilgi bizi kılavuz çubuğumuz gibidir. Bizi habere götürür.
Yazının sonuna gelirken başta bahsettiğim filmden bir örnekle bilginin neden önemli ve ne işe yaradığını filmde bir sahneyi size özetleyerek anlatmaya çalışacağım. Bu film insanları zombiye çeviren şeyi araştırmak ve bulmak ile ilgili. Filmde bir bilim araştırmacısı ve Brad Pitt’in canlandırdığı operasyonel yedekleri güçlü bir başka karakter var. Bilim araştırmacısı filmin hemen başında ölmeden önce Brad Pitt’e önemli bir şey söyler. O da şudur: Doğa bir seri katildir ve her seri katil gibi o da bulunmak ister.” Brad Pitt iyi bir saha araştırmacısı olduğu için etrafında olup biteni gözlemleyerek ve doğru soruları sorarak zombilerin zayıf yönünü keşfeder. Bir cümle bilgi üzerine kurulmuş bir film. Görsel haberciler için de o bir cümle bilgi gittikleri yerlerde gerekli.