Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta yaşanan deprem bölge insanlarının hayatlarını tamamen etkiledi. Binlerce kişi evsiz kaldı ve çadırlarda barınmaya çalışıyorlar. Bu ne kadar devam edecek bilmiyorum ama şu durumda barınma kadar hijyenin de önemli bir sorun olduğunu düşünüyorum. 

Seyyar tuvaletlerin kurulması, duş alanlarının açılması önemli bir konu. Depremin ilk gününden bu yana bütün gücüyle depremzedelerin yanında olan Ankara Büyükşehir Belediyesi bu sorunu da elinden geldiğince çözmeye çalışıyor. Bunun için de ABB daha önce kullanım ömrünü tamamlayan otobüsleri mobil duş, berber ve çamaşırhaneye dönüştürerek deprem bölgesine gönderdi. 

ABB Kahramanmaraş’a 100 kişi kapasiteli duş ve çamaşırhane merkezi kurarken, mobil duş TIR’larının da bölgeye ulaşmasının ardından hijyen merkezi, Kahramanmaraş Nurettin Topçu Anadolu Lisesi bahçesinde aktif hale getirildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, bir yandan gezici olarak bu araçların köylerde ve kamu hizmet noktalarında çalışmasını sağlarken bir yandan da diğer şehirlerde de bu sistemi oturtmaya çalışıyor. 

ABB tarafından kurulan duş ve çamaşırhane merkezi ile ilgili bilgiyi sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımla veren Başkan Mansur Yavaş, “Gezici otobüs duş, çamaşırhane ve berberin ardından TIR'lardan dönüştürerek Kahramanmaraş yerleşkemizde sabitlediğimiz duş ve çamaşırhane merkezimiz yarın (bugün) faaliyete başlıyor. Aynı anda 100 kişi kapasiteli merkezimizle kentin hijyen sorununu büyük ölçüde gidermiş olacağız” ifadelerini kullanıyor.

Depremzede vatandaşların ihtiyaçları düşünülerek dönüştürülen ve 8 ton su kapasitesi bulunan Mobil Duş TIR’larının içerisinde lavabo, şampuan, sabun ve saç kurutma makinesi yer alırken cep telefonu şarj istasyonu hizmeti de sağlanıyor.

Yazımın başında da dediğim gibi barınma, yeme-içme kadar hijyen de büyük sorunlardan. Hekimler bununla ilgili önlemler alınmazsa salgın hastalıkların da bölgede başlayabileceği uyarısını veriyor. Bilime kulak vererek bölgedeki hijyen sorunu bir an önce çözülmeli.