Gıda kayıpları, gıda israfı, açlık ve kötü beslenme küresel sorunlar arasında yer alıyor. Gıda kayıpları ve israfı; çiftçiler, tüketiciler ve gıda değer zincirindeki diğer paydaşlar için yüksek düzeyde bir ekonomik zarara yol açarken, ekonomik kayıplar ile çevre üzerinde olumsuz etkilere sebep oluyor.

Üretimden tüketime kadar gıda arzı zinciri boyunca üretilen gıdanın yaklaşık üçte biri ya kayboluyor ya da israf oluyor. Tüm bu nedenlerden dolayı gıda kayıpları ve israfın azaltılması, gıda güvenliği ve beslenme destek programlarının etkin bir biçimde yürütülmesi önemli görülüyor. 

İşte tüm bunları önlemek için Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde ‘Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık’ kampanyası başlatıldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi ise ‘Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık’ kampanyasında üretim fazlası gıda maddelerin geri dönüştürülerek sokak hayvanları için mama üretilmesi projesi ile ‘Gıda Kahramanı’ seçildi. Öncelikle ABB’yi tebrik ediyorum.

ABB’ye Gıda Kahramanı unvanını getiren proje ise Sincan Geçici Hayvan Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi’ne kurduğu mama üretim tesisi oldu. Tesiste, üretim fazlası gıdalar sokak hayvanları için kuru mamaya dönüştürülüyor.

‘Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık’ kampanyasına destek vererek yaptıkları çalışmalardan dolayı Gıda Kahramanı seçildiklerini belirten ABB Sağlık İşleri Daire Başkanı Seyfettin Aslan, şu açıklamalarda bulundu: “Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak biz gıda israfına son derece önem veriyoruz. Bu konuda bir sürü etkinlik yaptık. Günde 3 ton kapasiteli bir tesis kurduk. Şu anda günde 1 ton kazandibi diye tabir edilen artıklardan sokak canları için mama üretiyoruz. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) VE Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı yaptığımız çalışmalardan dolayı bizi ‘Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık’ programı çerçevesinde bizi ‘Gıda Kahramanı’ olarak seçti.”

ABB’nin böyle bir ödülü hem de böyle bir konuyla alması beni çok mutlu etti. Diğer belediyelere de örnek olmasını diliyorum.