Türk psikolog, yazar, şair ve televizyonun unutulmaz isimlerinden biri olan Suna Tanaltay 5 Mart 2021’de dünyaya gözlerini yumdu. Kendisinin sanat ve psikoloji dolu hayatından bahsetmek istiyorum.

Türkiye'nin sevgi ve psikoloji alanındaki öncülerinden biri olarak tanınan Suna Tanaltay, 22 Nisan 1933 tarihinde Mersin'de doğdu. Eğitim hayatına Mersin'de başlayan Tanaltay, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde psikoloji alanında tezli eğitim alarak, felsefe tarihi, eski ve yeni Türk edebiyatı sertifikalarını kazandı. Aynı zamanda İstanbul Tıp Fakültesi'nden psikiyatri sertifikasıyla öğrenimini tamamladı.

Profesyonel kariyerine Kandilli Kız Lisesi ve Kabataş Erkek Lisesi'nde psikoloji, sosyoloji, felsefe ve Türkçe öğretmenliği yaparak başlayan Tanaltay, eşi psikiyatrist Erdoğan Tanaltay ile birlikte muayenehane açtı. Çapa Psikiyatri Kliniği'nden emekli olan çift, uzun yıllar boyunca birlikte çalışarak topluma hizmet etti.

Televizyon dünyasında da iz bırakan Suna Tanaltay, Inter-Star'da "İyi Günler Türkiye" programı ve HBB'de "Sevgiyi Paylaşalım" programında eşiyle birlikte izleyicilere sevgi dolu sohbetler sunarak, psikolojik destek verdi. Kanal 6, 9. Kanal, Flash TV, NTV, Show TV gibi pek çok kanalda da çeşitli programlara konuk olarak katıldı.

Yazar kimliğiyle de ön plana çıkan Tanaltay, Günaydın Gazetesi, Posta Gazetesi, Meydan Gazetesi gibi yayın organlarında köşe yazarlığı yaptı. Yirmi yılı aşkın bir süredir Sanat Çevresi ve Size dergilerinde yazılarına devam eden Tanaltay, Bebek Dergisi'nin de köşe yazarıydı.

Suna Tanaltay, sadece Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde değil, dünya genelinde de sevgi ve bilgelik dolu söyleşilere imza attı. Eşi Erdoğan Tanaltay ile birlikte bin beş yüzün üzerinde söyleşi gerçekleştiren Tanaltay çifti, Şırnak'ta verdiği seminerle de takdir belgesi aldı.

Eserleriyle de adından sıkça söz ettiren Tanaltay, "Her Yaşta Ruh Sağlığı," "Sevdikçe," "Çocuklar Ağlamasın," "Sonsuzu Paylaşanlar," "Kapıda Bir Gül Açtı," gibi eserleriyle okurlarıyla buluştu. Ayrıca, Oriflame firmasının düzenlediği bir halk araştırması sonucunda 1997 yılında sağlık hizmetleri konusunda "Yılın En Başarılı Kadını" seçilen Tanaltay, birçok ödülün de sahibi oldu.

Maalesef, 5 Mart 2021 tarihinde, Mersin Alzheimer Derneği Yaşlı Yaşam Merkezi'nde tedavi gördüğü sırada kalp yetmezliği nedeniyle aramızdan ayrılan Suna Tanaltay, Mersin Akbelen Mezarlığı'na defnedildi. Ancak bıraktığı eserleri ve sevgi dolu söyleşileri ile Tanaltay, unutulmaz bir iz bıraktı. Dikili ve Balıkesir'de adına açılan "Suna-Erdoğan Tanaktay Sokağı" ise onun yaşamına ve mirasına bir saygı duruşu niteliğinde.

Suna Tanaltay, sevgiyle dolu bir yaşam sürdü ve bıraktığı iz, onu daima hatırlatacak.