Haber  - Eyüp SARİ
 

Türk Psikologlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Psikolog Servet Aşan psikologların yaşadığı sorunları gazetemize anlattı. Meslek yasalarının olmadığını ifade eden Aşan bunun büyük bir sorun olduğuna, bundan dolayı da psikologların düşük ücretlere çalıştıklarına dikkat çekti. Psikologların geçim sıkıntısı yaşadığına vurgu yapan Aşan, “Talebimiz meslektaşlarımızın yıllardır hakkı olan ‘Psikologlar Kanununun’ bir an önce çıkarılmasıdır” dedi. 

PİSOKOLOGLARA MESLEK YASASI ÇIKARILMALI

Türk Psikologlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Psikolog Servet Aşan,” Psikologlar Lisans eğitimini tamamladıktan sonra maalesef birçok sorunla mücadele etmeye başlıyorlar. Bu sorunların başında meslek yasamız olmadığı için mesleki alanımızın yoğun bir şekilde istismar edilmesine, psikologların çalıştığı kurumlarda özlük haklarının hiçe sayılmasına ve buna bağlı olarak mesleki sınırlarının dışına çok rahat bir şekilde çıkartıldıkları bir mücadele sürecine girmesine neden oluyor. Tüm bu süreçler dışında kamu kurum ve kuruluşlarda çalışan psikologların, emekleri karşılığında aldıkları ücretler de maalesef mesleki statülerine karşılık bir ücret ya da bu ücretlerde yapılan artışlar bakımından da yeterli düzeyde bir artış yapılmamaktadır. Bu durum psikologların geçim sıkıntısı yaşamalarına da sebep oluyor” dedi. 

“MESLEKTAŞLARIMIZ DANIŞAN BULMAKTA ZORLANIYOR” 

Özel kurumlarda çalışan psikologların da asgari ücret düzeyinde maaş almaları da mesleki değersizliği ortaya çıkardığını belirten Aşan,” Maalesef özel kurumlarda çalışan meslektaşlarımız aldığı ücretlerden dolayı geçim sıkıntısı çekmektedir. Bireysel Terapi ya da Danışmanlık hizmeti vererek hayatını idame ettirmeye çalışan birçok meslektaşımızın da terapi ücretlerin de artışa gidememesi de yine uzun zamandır bu alanda emek veren meslektaşlarımız için de bir sorun oluşturmaktadır. Danışan bulmakta zorlanan meslektaşlarımızın da devlet desteği olmaksızın farklı işlerle ilgilenmeye çalışması da mesleki gelişimlerinin önünü kesmektedir” diye konuştu.

“TERAPİ EĞİTİMLERİ OLDUKÇA YÜKSEK FİYATLARDA”

Aşan,” Psikologlar mezun olduklarında ekonomik sorunlarla hayatlarını idame ettirmeye çalışırken karşılaştıkları bir diğer sorun ise yüksek lisans fiyatlarının ve terapi eğitimlerinin oldukça yüksek fiyatlarda olmasıdır. Bu sorunların yanı sıra sorunları kat kat arttıracak üniversite kontenjanları da her yıl 12 bin mezun psikolog vermeye devam etmektedir. Psikoloji Bilimi ve mensuplarına değer vermek topluma değer vermektir. Psikologlar olağan üstü durumlarda, afetlerde, toplumu ilgilendiren birçok sorunda sahada özverili ve yoğun bir şekilde görev almaktadır” ifadelerini kullandı.

‘50 BİN PSİKOLOG DEPREMDE HİZMET VERDİ’

Psikologlar her yerde emek sarf ederken meslek yasalarının olmayışı, özlük haklarının hiçe sayılması ve birçok nokta da geçim sıkıntıları içerisinde olduğunu söyleyen Aşan,” Son dönem de yaşanan doğa kaynaklı afette ülkemizin içinde bulunduğu zor süreçte Türk Psikologlar Derneği olarak başlattığımız gönüllü çalışmalarımız da 50 bine yakın meslektaşımızın hizmeti ve hizmetleri zor şartlar altında hala devam etmektedir. Psikologların emeklerine toplum olarak borçluyuz. Türk Psikologlar Derneği olarak tüm meslektaşlarımızın emeklerine bir kez daha teşekkür eder her zaman dayanışma içerisinde olacağımızı bildiririz” dedi. 

‘PSİKOLOGLAR KANUNU BİR AN ÖNCE ÇIKARILMALI’

Aşan,” Talebimiz meslektaşlarımızın yıllardır hakkı olan “Psikologlar Kanununun” bir an önce çıkarılmasıdır. Derneğimiz bu yönde meslek yasası taslağı ve özlük hakları ile ilgili devletin ilgili kurumlarını defalarca bilgilendirmiş ve bu alandaki yasaların dünyadaki örnekleri ile raporlayıp kendilerine sunmuştur. Ancak maalesef ki hala karşılık bulamadık. Psikoloji Bilimi önemli bir bilimdir ve bu bilime hepimizin ihtiyacı vardır. Yetkililerin bu konu da bir an önce harekete geçmelerini umut ediyoruz. Pratik adımların hızlıca atılabilmesi için belirlediğimiz sorunları hızlıca çözüme kavuşturmak toplum yararına olacaktır.  Bu taleplerimiz şöyle; Psikologlar Kanunu, Psikoloji Lisans Programlarının kontenjanlarının sınırlandırılması yani baraj puan getirilmesidir. Psikoloji Lisans Programında Üniversite müfredatlarının daha nitelikli bir müfredata kavuşması” diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: Nisa K.