Yazar Adem Şahin’in Sonsuz Bir Şimdi isimli kitabı raflardaki yerini aldı. Aynı zamanda felsefe öğretmenliği de yapan Şahin kitabını, sanata bakış açısını gazetemize anlattı. Felsefe öğretmeni olarak, sanatı düşüncelerini ifade etmenin bir yolu olarak gördüğüne değinen Şahin kitabı Sonsuz Bir Şimdi’ye ilişkin, “Aslında bu roman hepimizin varoluşsal halleri. Payiz içimizden biri. Zamanın bir yanılsama olduğunu bitmez tükenmez bilmeyen bir döngünün yorgun bilinçleri olduğumuzu fark ettiğimizde gerçekler başlıyor” ifadelerini kullandı.

Öncelikle kendinizden bahsedebilir misiniz? Adem Şahin kimdir?

Daima okuyan, araştıran ve sorgulayan biriyim. Müzik, edebiyat, sinema özel ilgi alanım. Hayatı, doğayı ve ayrıca Woody Allen ve Yeşilçam filmlerini çok seviyorum. Güzel olan her şeyi ruhumda hissediyorum.

Ayrıca son günlerde eşim Sühendan Şahin’in İnsan Doğası Üstüne Düşünceler adlı deneme kitabını okuyorum. Son derece üst boyutlarda bir çalışma.

Felsefe öğretmenisiniz ama sanatla da iç içesiniz. Bunu nasıl ifade etmek istersiniz? Sanat, sizin hayatınızın neresinde yer alıyor?

Felsefe öğretmeni olarak, sanatı düşüncelerimi ifade etmenin bir yolu olarak görüyorum. Sanat, benim için hem öğretme aracı hem de kişisel keşif ve ifade biçimi olarak hayatımın merkezinde yer alıyor. Sanat, insan deneyimini derinlemesine anlamak ve ifade etmek için güçlü bir araçtır ve felsefi düşüncelerimi daha etkili bir şekilde iletmeme yardımcı olur.

Felsefi bir roman olan İlk kitabınız Sonsuz Bir Şimdi raflardaki yerini aldı? Bize biraz kitabınızdan bahsedebilir misiniz? Payiz’in öyküsünde neler var?

Aslında bu roman hepimizin varoluşsal halleri. Payiz içimizden biri. Zamanın bir yanılsama olduğunu bitmez tükenmez bilmeyen bir döngünün yorgun bilinçleri olduğumuzu fark ettiğimizde gerçekler başlıyor.

Uzaklardan eski muhteşem şarkıları duyan kahramanımız, çok sevdiği filozoflar aracılığı ile de dünyayı yeniden okumamızı ve bambaşka boyutlarda ölümü, reenkarnasyonu ve filozofların tartışmalarını yaşamamıza neden oluyor.

Sonrası... Kahramanımız Jean Paul Sartre ve Albert Camus sesini duyuyor... Belki de.

Dünya, sanat ve felsefeden oluşan bir gizem mi sizce de? 

Kesinlikle, evet! Sanat ve felsefe, insan deneyimini anlamak ve keşfetmek için kullanılan güçlü araçlardır. Her ikisi de insanın iç dünyasını, duygularını ve düşüncelerini ifade etmek ve anlamak için önemli yollardır. Sanat ve felsefe, insanlığın varoluşsal sorularına, değerlerine ve ideallerine derinlemesine bakmamızı sağlar, bu da onları gizemli ve keşfedilmeyi bekleyen bir dünya haline getirir.

Bundan sonrası için neler planlıyorsunuz? Sonsuz Bir Şimdi’nin devamı gelir mi?

Bundan sonrası zamanın içinde şekillenen durumlar. Planım yok. Hayat daima "Sonsuz Bir Şimdi" içinde var olur ve kendini yaratır. 

Okurlarınıza bir mesajınız var mı?

Felsefeyi hayatlarına daha da çok almalarını istiyorum.

Manisa’da Sefo coşkusu Manisa’da Sefo coşkusu

Eklemek istedikleriniz var mı?

Daima gülümseyen bir dünya diliyorum. Ne olursa olsun çocuklar ölmesin.

Kaynak: Eyüp SARİ