Türk Türk halk müziğinin unutulmaz isimlerinden biri olan Özay Gönlüm 1 Mart 2000’de dünyaya gözlerini yumdu. Kendisinin sanat dolu hayatından bahsetmek istiyorum. 

Türk halk müziği sahnesinin unutulmaz isimlerinden biri olan Kemal Özay Gönlüm, sanatına kattığı derinlik, mizahi yetenekleri ve eşsiz repertuarıyla Türkiye'nin müzik tarihine damga vurmuş bir üstad olarak anılmaktadır. 5 Şubat 1940 tarihinde Erzincan'ın Tercan ilçesinde dünyaya gelen Gönlüm, müzikle tanışmasıyla birlikte Türk türkülerinin önemli derleyicilerinden biri olan Muzaffer Sarısözen ile yollarını kesiştirmiş ve sanat dünyasına adım atmıştır.

Çocukluğunu Denizli, Afyonkarahisar ve Kütahya'da geçiren Gönlüm, müziğe olan ilgisini Denizli Erkek Sanat Enstitüsü'nde geliştirmiş ve 16 yaşında Ankara Radyosu Yurttan Sesler programında kendine yer bulmuştur. Ankara Radyosu'nda "yetişmiş saz sanatçısı" olarak çalışmaya başladıktan sonra özellikle Denizli yöresine ait türküleri seslendirerek bu müziği daha geniş kitlelere tanıtmıştır.
Mizahi unsurlara yüklediği önem, taklit yeteneği, şovmenliği ve Denizli şivesiyle öne çıkan sanatçı, Türk halk müziği repertuarına kattığı zenginlikle adından sıkça söz ettirmiştir. Gönlüm, aynı zamanda radyo oyunları ve tiyatrolarda başarılı performanslar sergileyerek geniş bir hayran kitlesi kazanmıştır. Nineden Mektuplar tiplemesiyle özellikle sevilen sanatçı, Türkiye'nin dört bir yanında konserler vermiş ve uluslararası sahnelerde de adından söz ettirmiştir.

Denizli'nin türkülerini ve kültürünü en iyi şekilde yansıtan Gönlüm, "Denizli'nin Horozları," "Çöz de Al Mustafa Ali," "Sultan Seccadesi," gibi birçok unutulmaz türküye imza atmıştır. Ayrıca, sosyal bilinciyle de dikkat çeken sanatçı, "Çöz de Al Mustafa Ali" türküsünü "Fişini de Al Mustafa Ali" diye seslendirerek halkı vergi ödemeye davet etmiştir.

Türk halk müziğindeki teatral yeteneği, yöresel icra tekniği, vokal yorumu ve yaren adını verdiği üçlü sazıyla kendine özgü bir ekol oluşturan Kemal Özay Gönlüm, müzikseverlerin kalbinde taht kurmuş, 34 yıl süren başarılı kariyeri boyunca Türk müziğine katkı sağlamıştır. Ancak, 1 Mart 2000 tarihinde akciğer rahatsızlığına yenik düşerek aramızdan ayrılmış, ancak eserleri ve unutulmaz performansları ile daima hatırlanmıştır.
Kemal Özay Gönlüm'ün repertuarındaki 30'a yakın 33'lük/45'lik, 30 kaset ve 200 türkü, onun müziğe olan katkısını ve derleme yeteneğini göstermektedir. Sanatçının eserleri, ölümünden sonra bile müzikseverler tarafından dinlenmeye devam etmektedir. Kalan Müzik tarafından 2005 yılında piyasaya sürülen "Özay Gönlüm" koleksiyonu, onun eşsiz sanatını gelecek nesillere taşıyan bir hazine niteliğindedir.

Kemal Özay Gönlüm'ün müziği, kültürümüzü zenginleştiren ve yaşatan önemli bir miras olarak bugün de yaşamaya devam etmektedir. Türk halk müziği sahnesinde bıraktığı iz, onu unutulmaz kılmakta ve müzikseverlerin gönlünde özel bir yer edinmesine neden olmaktadır.