Avrasya-Arap-Afrika bölgesinde yer alan Türkiye, deprem kuşağındaki ülkelerden biri.

Avrasya-Arap-Afrika bölgesinde yer alan Türkiye, deprem kuşağındaki ülkelerden biri. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı ile deprem kuşağında bulunan ülkemize geçtiğimiz 33 yılda 824 yer sarsıntısı kaydedildi. 2020’de gerçekleşen ve büyüklüğü 4 ve üzerinde olan deprem sayısı da 322. Ülkemiz, 6 ve 7 Şubat 2023 tarihlerinde Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7,7 ve Kahramanmaraş Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı. Depremden etkilenen iller; Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Urfa, Sivas, Hatay, Adana, Kilis illeri. Bu illerdeki ilk hasar tespit verilerine göre en ağır hasarı alan yerler; Gaziantep Nurdağı, Adıyaman merkez, Kahramanmaraş Pazarcık, Dulkadiroğlu, Elbistan ilçeleri ve Hatay ili.

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli depremler Dünya Sağlık Örgütü ve BM tarafından “Asrın Felaketi” olarak nitelendirdi. Ülkemizde, devlet kuruluşları ve sivil toplum örgütleriyle depremin yaraları sarılmaya çalışılıyor. Kimler etkilenmedi ki “asrın afeti”nden? Yaşlılar, gençler, kadınlar, çocuklar, hayvanlar başta olmak üzere bölgede yaşayan tüm canlıların hayatların alt üst oldu. Evleri, işyerleri, sosyal yaşam alanları kısaca şehirleri yok oldu. Yaşamını yitirenlerin acısını yüreğimizde yaşarken evlerini, yakınlarını kaybedenlere sıcak bir yuva sağlamak için devletimiz ve sivil örgütlerimiz, hatta birçok dünya ülkesi seferber oldu. Depremzedeler çadırkentlere, misafirhanelere, otellere, öğrenci yurtlarına yerleştirildi.

Depremin yıkıma ve can kayıplarına yola açtığı illerde felaketin yerel medyaya büyük etkisi görüldü. Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman illerimiz başta olmak üzere deprem yaşanan illerde yayın yapan yerel haber sitelerinin, depremin meydana geldiği günden itibaren yayınlarına devam edemediği görüldü.

Deprem öncesinde dinamik bir habercilik faaliyetinin sürdüğü ve birçok yerel medya organının bulunduğu bu illerde, internet haber sitelerindeki takvimler de 6 Şubat'ta durdu. Depremin yaşandığı günün sabahı itibariyle kentte yayın yapan yerel haber sitelerinin birçoğu faaliyetlerine devam edemedi. Sitelerde yayınlayan son haberlerin tarihleri, dramatik tabloyu ortaya koydu.
Adıyaman’da 11 basın mensubu enkaz altında kalarak yaşamını yitirdi. Kentte görev yapan basın mensuplarından Burak Alkuş, Hidayet Özdemir, İskender Korkut, Kemal Öner, Muhammed Akan, Ruhi Akan, Yunus Emre Doğan, Barış Can Tabakçı, Zübeyr Pektaş, İsmail Hakkı Koçak ve Fatih Bayın enkaz altında kalarak yaşamını yitirdi. Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeki Dişkaya Kahramanmaraş merkezli depremlerde kentte görev yapan 11 basın mensubunun yaşamını yitirdiğini, birçok meslektaşının da kentten ayrıldığını söyledi. Dişkaya ölümler nedeniyle kentte yerel basınının sesinin kesildiğini belirtti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), yaptığı açıklama ile depremin ağır yıkıma yol açtığı 10 ilde arama kurtarma çalışmaları devam ederken deprem felaketinin yaşandığı şehirlerde zor koşullarda görevini yapan ve yurttaşların sorunlarını kamuoyuna duyurmak için çalışan gazetecilere yönelik engellemelere ve tehditlere tepki gösterdi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), "Gazetecileri engellemeyin, tehdit etmeyin, hedef göstermeyin, gerçeği karartmayın. İletişimi engellemekten vazgeçin" açıklamasında bulundu.
10 ilimizde çalışma koşullarını doğrudan etkileyen depremde, yerel basın kuruluşları da zor durumda kalmıştır. Sağlıklı bilgi ve haber akışı için önem arz eden yerel basınımızın desteklenmesi gereklidir.

İYİ Parti,10 ilimizdeki yerel gazeteler ve medya kuruluşları için şu önerilerin hayata geçirilmesi için çağrıda bulundu:

1) Basın İlan Kurumu’nun, resmi ilan gelirlerinden alınan ve %15’e varan Basın İlan Kurumu payının 6 ay süreyle kesilmemesi,
2) Uydu kiralarının 6 ay boyunca alınmaması,
3) Sahada çalışan basın emekçilerinin birçoğunun sahip olduğu kamera ve ekipmanlar göçük altında kaldığından ekipman desteği sağlanması,
4) Belirli sayıda sigortalı çalıştırma zorunluluğu olan basın kuruluşlarına 2023 sonuna kadar SGK prim desteği sunulmalı,
5) 10 ildeki yerel gazetelere uygun ve uzun vadeli kredi verilmesi
6) Ofisi hasarlı olan basın yayın kuruluşlarına 2023 yılı için ofis desteği ya da ofis kira desteği sunulması,
7) Bölgeden toplanan bilgilerin milletimiz için daha özgürce paylaşılması adına yerel idareciler tarafından baskıların son bulması.
Depremden etkilenen illerde yerel basın kuruluşlarının zararlarının telafisi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için maddi destek ve görevlerini özgürce yapmaları sağlanmalıdır.
Depremde hayatını kaybeden basın emekçilerini rahmetle anıyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.