TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, 2014 yılından bu yana kesintisiz şekilde sürdürdüğü Şube Başkanlığı’ndan 30 Kasım 2023 tarihinde, Cumhuriyet Halk Partisi’nden Cumhuriyet’in 100.yılında Cumhuriyet’in kalesi Çankaya’ya, Çankaya Belediyesi’ne, ilk kadın ve ilk mimar belediye başkanı olmak için görevinden ayrıldı. Yeni görev paylaşımı önümüzdeki günlerde gerçekleşecek.1-259

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan istifa mektubunu sundu.

Candan, yönetim kuruluna sunduğu istifa mektubunda şunları dile getirdi:

“Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı olarak, Cumhuriyet’in Başkentinin korunması, sağlıklı kentleşme politikaları ve nitelikli mimarlık mücadelesinde, bana vermiş olduğunuz sorumluluğu   her hal ve şart altında bayrağı yere düşürmeden onurla taşıdım. Atatürk Orman Çiftliği mücadelesinden Kaçak Saray’a, Saraçoğlu Mahallesi’nden, İller ve Bankası’na kadar Cumhuriyetin mimarı mirasını koruma ve daha iyi bir mimarlık ve sağlıklı kent mücadelesinde verdiğiniz destek en büyük enerjimdi, öylede olmaya devam edecek. thumbnail_2-1

Hakkımda açılmış asılsız soruşturmalar, hukuksuz verilmiş hükümler, Çankaya Belediyesi’nde ki devlet memurluğumdan iktidar eliyle hukuksuz ihraç edilmem rant ve rejimle hesaplaşan çevrelerin, bizi susturmaya mücadeleyi engellemeye yönelik adımlarıydı. Ne çare ki, Cumhuriyete adanmış yüreklerimizle yaptıklarımız ve ödediğimiz bedeller, Mustafa Kemal Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının bize bir vatan emanet etmek için verdiği mücadelenin yanında çok azdı.

Mücadele hepimizi büyüttü, Anadolu’nun her köşesinde, sokağın her metrekaresinde verdiğimiz mücadele bizi halkla buluşturdu, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde birlikte yarattığımız başarı öyküsünü oluşturdu.

Bugüne kadar bana verilen görevlerden, sorumluluklardan kaçmadım, kaçmam da. Yerel yönetimlerde sorumluluk alma iddiasını ortaya koymam gerektiğine dair pek çok yerden, meslektaşlarımdan, halktan gelen taleplerle bu yerel yönetim seçimlerinde gösterilen teveccüh bana verilen yeni bir görevdi. Bu görev meslek ortamımız adına, 1970’li yıllarda Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanlığı’nın ardından toplumcu belediyeciliğin Ankara’da ki temsilcisi olan Vedat Dalokay’dan sonra yeni bir deneyim olma potansiyelini içeriyor. Bunu denemekten uzak durmak olmazdı. 

Bu nedenle onurla taşıdığım Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanlığı’ndan, Cumhuriyet’in 100.yılında Cumhuriyet’in kalesi Çankaya’ya, Çankaya Belediyesi’ne, ilk kadın ve ilk mimar belediye başkanı olmak için ayrılıyorum.

Kent mücadelesinde emekle ve inatla sürdürdüğümüz mücadele ve açtığımız her biri her şeyden kıymetli kent davalarımızı, Atatürk Orman Çiftliği mücadelesini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar götürdüğümüz, her biri bireysel başvuru ile üzerimde olan onlarca davayı, kent ve mimarlık mücadelesinde, soruşturmasından, cezasına işten çıkartmasından, hakaretine kadar hakkımda açılmış ve devam etmekte olan yüzlerce hukuksal süreci, mücadele arkadaşlarıma ve sizlere emanet ediyorum. Zira bu davalar nereye gidersem gideyim, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile kopmaz bağların ifadesidir.

23 Nisan coşkusu Ankara'da doyasıya yaşandı 23 Nisan coşkusu Ankara'da doyasıya yaşandı

Genel kurula sayılı günler kaldığı şu süreçte, devam etmekte olan sorumluluklarım ve genel kurul sürecinin örgütlenmesinde, Mimarlar Odası Ankara Şubesi 47.Dönem Yönetim Kurulu’mun yanında, süreci birlikte toparlayacağımıza dair inancım ve kararlılığımı bildirir, hepinizi sevgiyle kucaklarım."

Haber Merkezi