Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) yayımladığı raporda Suriye'de 10 yıldır devam eden savaşta yaklaşık 12 bin çocuğun öldürüldüğünü ve yaralandığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) yayımladığı raporda Suriye'de 10 yıldır devam eden savaşta yaklaşık 12 bin çocuğun öldürüldüğünü ve yaralandığını açıkladı. Bununla birlikte birçok çocuğun geleceğinin belirsizliğini koruduğunu ifade eden UNICEF, çocukların yüzde 90'ının insani yardıma muhtaç olduğuna da yer verdi. Tekrar ediyorum Suriye’de yaşayan çocukların yüzde 90’ı insani yardıma muhtaç.

UNICEF açıklamasını şöyle sürdürüyor: Suriye'de 5 yaş altı yarım milyondan fazla çocuk kronik gıda yetersizliği yüzünden büyüme geriliği yaşıyor ve bundan dolayı çocukların boyları kısa kalmış durumda. Eğitim alanına bakınca ise ülke içinde 2,4 milyon, ülke dışında ise 750 bin çocuğun okula gidemediği gibi bir sayıyla karşı karşıya kalıyoruz.

Suriye'de 2011 ile 2020 yılları arasında yaklaşık 12 bin çocuğun hayatını kaybettiğini ve yaralandığını da açıklayan UNICEF, 5 bin 700'den fazla çocuğun çatışmalarda kullanıldığını, sürekli şiddet, şok ve travmaya maruz kaldıkları için psikolojik sorunlar yaşayan çocukların sayısının geçen yıl iki katına çıktığını, 10 yıl boyunca bin 300'den fazla okul ve hastanenin ise saldırıya uğradığını söylüyor.

Suriye’de savaşın ortasında doğan, büyüyen çocuklar için UNICEF tarafından açıklanan tabloya bakınca bir çocuğun hayatı daha ne kadar mahvedilebilir diye düşünüyor insan. Çocuk yahu, korunmaya en çok ihtiyacının olduğu dönemde savaşın ortasında dünyaya geliyor (savaşın 10. yılını bitireceğini varsayarsak) ve savaşın altında büyümeye, yaşamaya çalışıyor. Biz ise televizyonlardan, sosyal medya hesaplarından (yüksek ajitasyon içeren fotoğraflara, görüntülere bakarak) ya da yolda, sokakta karşılaştığımız annesiyle, babasıyla dilenen çocukları görünce sadece öyle bakakalıyoruz. Sadece biz mi? Tüm dünya kör o çocuklara. Hepsini doğdukları cehenneme terk etmiş dünya.  

Bundan sonra yapılacak en iyi şey tüm dünyanın el ele vererek çocukları bulundukları cehennemden çıkarmak, onlara hak ettikleri yaşamı sunmak olacaktır. En radikal çözüm savaşın bitişi olacaktır. Fakat savaşın süresi uzadıkça olan çocuklara oluyor. Çocuk haklarına uygun, dünya standartlarına yaraşır, hak ettikleri yaşamı onlara sunmak hepimizin boynunun borcu olmalı. Çünkü dünya çocuklarla ve onlara sunulan haklarla güzel.