İsrail ordusu, Hizbullah lideri Naim Kasım’ın Beyrut’a düzenlenen gece saldırısında öldürüldüğünü duyurdu. Açıklama, İsrail’in Lübnan’a yönelik son günlerde sertleşen hava operasyonlarının ardından geldi. Şu aşamada kamuoyuna yansıyan bilgi, doğrudan İsrail makamlarının açıklamasına dayanıyor.

Henüz karşı taraftan doğrulama yok

Gelişmenin en kritik yanı, Kasım’ın öldüğüne ilişkin iddianın henüz Hizbullah cephesinden doğrulanmamış olması. Bu nedenle haber dili açısından en güvenli çerçeve, “İsrail, Naim Kasım’ın öldürüldüğünü açıkladı” ifadesiyle kuruluyor. Reuters da haberi bu çerçevede aktardı.

Naim Kasım, Hasan Nasrallah’ın 2024’te öldürülmesinin ardından Hizbullah’ın liderliğine getirilmişti. İsrail’in bu açıklaması doğrulanırsa, bu gelişme yalnızca örgütün liderlik yapısı açısından değil, İsrail-Lübnan hattındaki çatışmanın seyri bakımından da yeni bir döneme işaret edebilir.

Macron: Hürmüz için Fransa liderliğinde 15 ülke devrede
Macron: Hürmüz için Fransa liderliğinde 15 ülke devrede
İçeriği Görüntüle

Saldırılar sonrası geldi

İsrail’in açıklaması, Lübnan’da özellikle Beyrut’u da hedef alan yoğun saldırıların hemen sonrasında geldi. Associated Press, 8 Nisan’daki saldırılarda en az 182 kişinin öldüğünü aktarırken, Reuters İsrail’in aynı gün Hizbullah’a karşı şimdiye kadarki en büyük saldırılarından birini düzenlediğini bildirdi. Bu tablo, Kasım’a yönelik suikast iddiasını daha geniş bir askeri tırmanmanın parçası haline getiriyor.

Önümüzdeki saatlerde Hizbullah ya da Lübnanlı yetkililerden gelecek açıklamalar, gelişmelerin yönünü belirleyecek.

Kaynak: Haber Merkezi