Geçtiğimiz haftalarda Netflix’te yayınlanan Biz Kimden Kaçıyorduk Anne? dizisini izleme fırsatım oldu.

Dizi, Perihan Mağden’in sevilen romanları arasında olan 'Biz Kimden Kaçıyorduk Anne? kitabından uyarlandı. Kitabı okuyan biri olarak diziyi büyük bir heyecanla izlemeye başladım. Ancak heyecanım hayal kırıklığına dönüştü. Yedi bölümlük diziyi çok zor bitirebildim. Diziyi izlerken ‘Kitabı nasıl böyle uyarlayabilirler’ diye düşündüm. 

Biz Kimden Kaçıyorduk Anne kitabını iki sene önce okumuştum. Perihan Mağden’in kurduğu kurmacaya büyülenmiştim. Perihan Mağden, mükemmel bir anlatımla bir anne ve kız hikayesini anlatıyor. Kitaptaki edebi dil ve konu dizide heba edilmiş. Yönetmen koltuğunda oturan Gökçen Usta ve Umut Aral'ın oturduğu dizinin kitapla hiçbir alakası yok. Kitap, 5. sınıf bir polisiye dizisine dönüştürülmüş. Evet uyarlamalar kitabı birebir anlatmak zorunda değil. Kitaplardan esinlenebilir ancak çok kötü bir uyarlamayla karşı karşıyayız. Evet kitabı polisiye aksiyonuyla yeniden kurgulayabilirsiniz ancak dizi gerçekten 5. Sınıf bir polisiye dizisi olmuş. Biz Kimden Kaçıyorduk Anne kitabında evet anne ve kız kaçıyorlar. Ancak kaçış kitabın temel konusu değil. Perihan Mağden, kitapta ana odak olarak anne ve kızın arasındaki ilişkiyi işliyor. Anne ve kız arasındaki bağ ve dış dünyayla bağ kurmamaları beni çok etkilemişti. 

Biz Kimden Kaçıyorduk Anne kitabında anne ve kız birçok ili geziyor. Binlerce otelde kalıyor. Ancak kitapta küçük bir detay olan bu durum dizinin ön önemli konusu olmuş. Dizide yönetmen mekanları izinin ana unsuru olarak yansıtıyor. Dizi turist çekmek amacıyla çekilen bir reklam filmini anımsatıyor. Böyle bir kitabın bu kadar kötü uyarlanması ne yazık ki çok üzücü. Yönetmenin oyuncu rejisinin iyi olmaması da çok dikkat çekiyor. Dizide tek beğendiğim nokta Melisa Sezen’in oyunculuğu oldu. Bütün başarısızlıklara rağmen Melisa Sezen dizinin bütün yükünü omuzlarında taşımız. Melis Sezen sade ve güçlü oyunculuğuyla dizideki tek güzel kısmı oluşturuyor. Ancak Melis Sezen’in oyunculuğu dışında dizide beğenilebilecek hiçbir şey yok. Böyle bir kitabın bu projeyle uyarlanması cidden okuyucuları halay kırıklığına uğratıyor. Keşke Netflix satabilecekleri başka bir konu bulsaydı ve yönetmenler bu işte vasatlıklarını ortaya koymasaydı.