Türkiye'de ticari süt işletmelerinin topladığı inek sütü temmuzda geçen yılın aynı ayına göre artarken hazirana göre geriledi. Süt ürünlerinin büyük bölümünde yıllık üretim artışı görülürken tereyağı ve sadeyağ, hem temmuz verisinde hem de yılın ilk yedi aylık toplamında düşüş gösterdi.

Toplanan inek sütü 988 bin tona yaklaştı
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Temmuz 2026 dönemine ilişkin Süt ve Süt Ürünleri Üretimi verilerine göre ticari süt işletmeleri tarafından 987 bin 634 ton inek sütü toplandı. Geçen yılın aynı ayında 946 bin 86 ton olan miktar, bir yılda 41 bin 548 ton artarak yüzde 4,4 yükseldi.
Aylık karşılaştırmada ise düşüş yaşandı. Haziranda 995 bin 463 ton olan toplanan inek sütü miktarı temmuzda yüzde 0,8 azaldı. Böylece temmuzda süt toplama miktarı geçen yılın aynı ayının üzerinde kalırken bir önceki aya göre geriledi.

Sütte yıllık değişim yeniden artıya döndü
Haziran verilerinde ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 azalmıştı. Temmuzda ise yıllık değişim yüzde 4,4 artışa döndü. Haziran verisinde 995 bin 463 ton süt toplanırken temmuzdaki miktar 987 bin 634 ton oldu.
Yıl içindeki verilere bakıldığında süt toplama miktarında dalgalı bir seyir görülüyor. Martta 1 milyon ton sınırının üzerine çıkan miktar, sonraki aylarda geriledi. Mayısta 1 milyon 22 bin 587 ton süt toplanırken haziranda 995 bin 463 ton, temmuzda ise yaklaşık 988 bin tonluk üretim kaydedildi.
Yedi ayda 6,8 milyon ton süt toplandı
Ocak-temmuz döneminde ticari işletmeler tarafından toplanan inek sütü miktarı da geçen yılın üzerinde gerçekleşti. 2025'in ilk yedi ayında 6 milyon 715 bin 610 ton olan miktar, 2026'nın aynı döneminde 6 milyon 841 bin 125 tona yükseldi.
Böylece yılın ilk yedi ayında geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 125 bin 515 ton daha fazla inek sütü toplandı. Yedi aylık artış yüzde 1,9 olurken temmuz ayındaki yıllık artış yüzde 4,4 ile bu oranın üzerinde gerçekleşti.
İçme sütü yıllık arttı, aylık yüzde 6,6 azaldı
İçme sütü üretiminde de yıllık ve aylık veriler farklı yönlerde hareket etti. Temmuz 2025'te 127 bin 326 ton olan içme sütü üretimi, bu yılın aynı ayında yüzde 2,6 artarak 130 bin 610 tona yükseldi.
Haziranda 139 bin 778 ton olan üretim ise temmuzda yüzde 6,6 azaldı. Yılın ilk yedi aylık toplamında içme sütü üretimi güçlü artışını sürdürdü. Ocak-temmuz 2025 döneminde 959 bin 522 ton olan üretim, bu yıl aynı dönemde 1 milyon 42 bin 208 tona ulaştı. Yedi aylık artış yüzde 8,6 olarak hesaplandı.

Ayran ve kefir üretimi yüzde 5,6 arttı
Temmuzda süt ürünlerinin büyük bölümünde geçen yılın aynı ayına göre üretim artışı kaydedildi. Ayran ve kefir üretimi yüzde 5,6 artarak 97 bin 689 tondan 103 bin 171 tona çıktı. Yoğurt üretimi yüzde 3,5 artışla 140 bin 86 tona, inek peyniri üretimi ise yüzde 2,9 yükselişle 72 bin 77 tona ulaştı.
İçme sütündeki yüzde 2,6'lık artışla birlikte peynir, yoğurt, ayran-kefir ve içme sütü üretiminin tamamında yıllık yükseliş görüldü. Temmuzda bu ürünler arasında en yüksek artış ayran ve kefirde kaydedildi.
Tereyağı ve sadeyağ üretimi geriledi
Temmuzda yıllık bazda üretimi gerileyen kalem tereyağı ve sadeyağ oldu. Geçen yılın aynı ayında 8 bin 959 ton olan üretim, 8 bin 954 tona indi. Yüzde 0,1'lik düşüş sınırlı kalırken yedi aylık toplamda gerileme daha belirgin hale geldi.
Ocak-temmuz 2025 döneminde 67 bin 73 ton tereyağı ve sadeyağ üretilirken bu yıl aynı dönemde üretim 65 bin 640 tona düştü. Böylece yedi aylık üretim yüzde 2,1 azaldı. Tereyağı ve sadeyağ, açıklanan başlıca süt ürünleri arasında ilk yedi ayda üretimi geçen yıla göre azalan tek kalem oldu.
İlk yedi ayda süt ürünlerinin çoğunda artış görüldü
Ocak-temmuz döneminde en yüksek üretim artışı yüzde 8,8 ile ayran ve kefirde gerçekleşti. Üretim 584 bin 440 tondan 635 bin 609 tona yükseldi. İçme sütü üretimi yüzde 8,6 artarak 1 milyon 42 bin 208 tona, yoğurt üretimi yüzde 8,4 artarak 863 bin 14 tona çıktı.
İnek peyniri üretimi de yüzde 3,6 artışla 484 bin 167 tondan 501 bin 622 tona yükseldi. Aynı dönemde toplanan inek sütündeki artışın yüzde 1,9'da kalmasına karşılık bazı süt ürünlerinde artışın yüzde 8'in üzerine çıkması dikkat çekti.
Bu oranlar doğrudan birbirinin karşılığı olarak değerlendirilmiyor. Toplanan sütün tamamı yalnızca tabloda yer alan ürünlerde kullanılmadığı gibi üretim takvimi, ürün çeşitleri ve dönemsel stok hareketleri de rakamların seyrini etkileyebiliyor.




