Milletvekilliği adaylığı için ayrılması gerekenler, genel ve ara seçimlerin başlangıcından bir ay önce seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde yenileme kararının ilanından başlayarak yedi gün içinde görevlerinden ayrılmak durumundadırlar. Bunlardan da, aday gösterilen milletvekilleri ve işçi niteliğindeki çalışanlar görevlerinden ayrılmak zorunda değillerdir.

Milletvekili aday ve aday adayı olan; Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri, adaylığı veya seçimi kaybetmeleri hâlinde, Yüksek Seçim Kurulunca Cumhurbaşkanının seçildiğinin ilân edilmesini/seçim sonuçlarının ilanını takip eden bir ay içinde müracaat etmeleri kaydıyla eski görevlerine veya kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve dönebilirler.

Buna karşılık;

– Yüksek mahkeme üyeleri,

– Hakimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar,

– Subay ve astsubaylar,

– Belediye başkanları,

– Belediye meclis üyeleri,

– İl gene meclis üyeleri

görevlerinden ayrıldıktan sonra, aday olamamaları ve aday olup seçilememeleri durumlarında tekrar görevlerine dönemeyeceklerdir.

Savcı Sayan belediye başkanlığına geri dönebilecek mi? 

Yasa gereği Savcı Sayan'ın belediye başkanlığı görevine geri dönmemesi gerekmektedir. Lakin belediye başkanlığı görevine dönüp dönemeyeceğine ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Haber Merkezi