Korona virüs pandemisinden dolayı 17 Mayıs’a kadar alınan tam kapanma tedbirleri kapsamında semt pazarlarının da kapalı tutulmasına karar verilmişti. Fakat yayımlanan genelge ile sadece hafta sonları olmak üzere semt pazarlarının açık olabileceği ifade edildi. Pazarcı esnafı ise alınan karardan memnun olduklarını belirterek, halde yüksek fiyata mal aldıklarından dolayı pazarda da fiyatların çok yüksek olduğunu ifade ediyorlar. Mamak’ta yer alan Mutlu Mahallesi Pazarı’nda esnaflık yapan Okan Başaran ise pazarcı esnafının kan ağladığına vurgu yaptı.

Tam kapanma tedbirleri kapsamında semt pazarlarının sadece hafta sonu açık olabileceği yayımlandı. 10 günlük aradan sonra tekrardan tezgah açan pazarcı esnafı ise alınan karardan memnun olduklarını fakat pazarların istediklerini kalabalıkta olmadığını belirtti. Gazetemize açıklamalarda bulunan pazarcı esnafı Okan Başaran ise “Domatesin mevsimindeyiz, ama kilosunu 7 liradan satıyoruz. Fiyatlar çok yüksek. Biz de halden malı yüksek fiyata alıyoruz. Böyle olunca da pazarda yüksek fiyata satıyoruz. Bu kez de vatandaş geliyor, fiyatlardan dolayı bizimle tartışıyor” dedi.

“ESNAF KADERİNE TERK EDİLDİ”

Uzun süreden bu yana pazarların tekrardan vatandaşlarla buluşmaya başladığını ifade eden pazarcı esnafı Ahmet Göksel, pazarın kalabalık olacağını düşündüklerini fakat hayal kırıklığına uğradıklarını ifade ederek şunları söyledi: “10 gündür semt pazarları kapalı olduğundan biz pazarın kalabalık olacağını düşünüyorduk. Bunun için de akşam erkenden gelerek hazırlığımızı yaptık. Fakat istediğimiz kalabalığı göremedik ve hayal kırıklığına uğradık.”

Bir başka pazarcı esnafı Okan Başaran ise halde mal az olduğundan kendilerinin de malı yüksek fiyattan aldıklarını belirtti.

“Televizyonda haberlerde sürekli halde çok fazla mal olduğunu söylüyorlar, fazla olan malları şov yapmak için döküyorlar ama biz hale gittiğimizde alacak mal bulamıyoruz” ifadelerini kullanan Başaran, “Domatesin mevsimindeyiz, ama kilosunu 7 liradan satıyoruz. Yaz mevsiminde bu fiyata domates mi yenir? Erik 15 lira, kabak 5 lira. Fiyatlar çok yüksek. Biz de halden aldığımızda malı yüksek fiyata alıyoruz. Böyle olunca da pazarda yüksek fiyata satıyoruz. Bu kez de vatandaş geliyor, fiyatlardan dolayı bizimle tartışıyor. Hatta vatandaşların çoğu televizyonda pazarlarla ilgili izlediklerinden dolayı bizimle tartışıyor. Bizim burada kendilerine çok pahalıya mal sattığımızı düşünüyorlar çünkü. Fakat gerçek fiyatlar böyle” dedi.

Mal aldıkları halde fiyatların çok yüksek olmasını, yeterli miktarda malın bulunmamasına bağladığını ifade eden Başaran, pazarcı esnafı olarak pandemiden dolayı çok zor günler yaşadıklarını belirtti. “Bizim neler çektiğimizi bir Allah biliyordur” diyen Başaran sözlerini şöyle sürdürdü: “Ne yazık ki devletimizden de destek göremiyoruz. Çok zor günlerden geçiyoruz. Şimdi hafta sonları pazarları açmaya başladılar. Ondan önce ise 10 gün evlerimizde yattık. Bizim tek geçim kaynağımız pazarlar. Buradan para kazanamazsak para kazanabileceğimiz başka bir yer yok. Esnaf resmen kaderine terk edildi.  Pazarcı kan ağlıyor.”

“MARKETLER İŞLERİMİZİ KÖTÜ ETKİLİYOR”

Pazarcı esnafı İrfan Boztaş ise Ankara genelinde sadece hafta sonları olmak şartıyla pazarlar açıldığından pazarcı esnafının Ankara’nın her yerinde aynı anda tezgah açtığını ifade etti. Bundan dolayı da her pazarda sınırlı sayıda tezgah açıldığına değinen Boztaş, “Şuan burada da gördüğünüz gibi sadece 3 tezgah var ve pazarın da çok kalabalık olduğunu söylemek mümkün değil. Açıkçası biz de bu kadar az insanın olmasını beklemiyorduk” dedi.

İşlerinin çok kötü gittiğine değinen Boztaş, “Fiyatlar da çok yüksek, esnaf çok zor zamanlar geçiriyor. Pandemi boyunca hiçbir şekilde destek alamadık. Son 10 gündür de hepimiz evlerimizdeyiz” ifadelerini kullandı.

Boztaş, “Geçenlerde üretici mallarını çöpe döküyordu, hepimiz de televizyonlarımızdan izledik” ifadelerini kullanarak, “Şimdi de biz mal istiyoruz üretici göndermiyor, üstelik talep olduğu halde. Çünkü insanlar taze sebze meyve yemek istiyor” diye konuştu.

Süpermarketlerin manav reyonlarının pazarcının işlerini çok kötü etkilediğine dikkat çeken Boztaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Vatandaşlarımız gidip marketlerde taze olmayan sebze meyveleri, hatta en az 1 haftadan bu yana depolarda bekletilen sebze meyveye daha çok para vererek satın alıyorlar. Fakat evinin dibindeki pazara gidip de alışveriş yapmayı tercih etmiyorlar. Pazardaki ürünler daha taze ve marketteki ürünlere göre fiyatları daha ucuz. Her şeyin fiyatının çok yüksek olduğu şöyle bir dönemde ev ekonomisini düşünen her vatandaşın bence semt pazarlarını tercih etmesi onlar için daha karlı olacaktır.”

“FİYATLAR BELİMİZİ BÜKTÜ”

Gazetemize açıklamalarda bulunan vatandaşlar ise şunları söyledi:

Ahmet Özyurt: Eskiden pazarlar fiyatlar daha uygun olduğundan dolayı tercih edilirdi. Fakat şimdi insanlar pazarlara gidip alışveriş yapmaya da korkar oldular. Her hafta pazara gidip alışveriş yapan bir insanım ve haftalık 100 lira ayırdığım pazara artık 50 lira ayırıyorum ve 50 liraya inanın hiçbir şey alamıyorum bile.

Neriman Özdilek: Ekonominin kötü gidiyor olması biz vatandaşların belini büktü. Dışarıya çıkıp para harcamaya korkar olduk. Siz de pazarı gezdiniz, fiyatları gördünüz. Domatesin mevsiminde domatesin kilosuna 7 lira veriyoruz. İnanın her şeyin fiyatı çok yüksek.

Mevlut Doğan: Pandemi herkesin psikolojisini bozdu neredeyse. Birde hayatın her alanında yüksek fiyatları görünce insanın psikolojisi iyice içinden çıkılmaz bir hal almaya başlıyor. Sadece pazarda değil her yerde her şeyin fiyatları çok yüksek. Umuyoruz ki her anlamda hepimizin hayatı normaline döner. (Türkan ÇATAL YILDIZ)

Editör: TE Bilisim