Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubuna bağlı 8 ülke, ağustos ayında petrol üretimlerini artırma kararı aldı. Suudi Arabistan, Rusya, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Kazakistan, Cezayir ve Umman’dan temsilcilerin katıldığı çevrim içi toplantıda, küresel piyasa koşulları değerlendirildi.
Toplantıda, Nisan'dan itibaren gönüllü olarak uygulanan günlük 2,2 milyon varillik üretim kesintilerinin kademeli olarak esnek şekilde geri çekilmesine devam edilmesi kararlaştırıldı. Buna göre, Ağustos ayında Temmuz ayına kıyasla günlük 548 bin varil üretim artışı yapılacak. Bu artışın, önümüzdeki dört ay boyunca kademeli olarak sürecek üretim yükselişinin parçası olduğu ifade edildi.
Açıklamada, küresel ekonominin istikrarlı görünümü ve düşük petrol stoklarının mevcut piyasa sağlığını desteklediği vurgulanırken, kademeli üretim artışlarının piyasa şartlarına bağlı olarak durdurulabileceği veya geri alınabileceği belirtildi. Böylece, piyasa istikrarına katkı sağlanması hedefleniyor.
OPEC+ grubunun bir sonraki toplantısı 3 Ağustos'ta yapılacak ve bu toplantıda eylül ayı üretim seviyeleri karara bağlanacak.