Haber: Züleyha KANDÖKER YİĞİT

Türkiye sinemasının usta yönetmenlerinden Nuri Bilge Ceylan'ın en son filmi olan "Kuru Otlar Üstüne" yarın Türkiye'de sinemaseverlerle buluşacak. Cannes Film Festivali'nde Merve Dizdar'a "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü kazandıran yapım, Türk sinemasının önemli isimlerinden biri olan Ceylan'ın yönetmenliğini üstlendiği bir eser olarak öne çıkıyor. Peki, Nuri Bilge Ceylan, Kuru Otlar Üstüne ne zaman vizyona girecek, vizyon tarihi ne zaman?Kuru Otlar Üstüne Ankara'da nerede? İşte tüm merak edilenler...

kuru otlar

NE ZAMAN VİZYONA GİRECEK?

Filmin Fransa'daki dağıtımı Memento Distribution tarafından 12 Temmuz 2023 tarihinde yapıldı. Türkiye'de 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'ndeki galasının ardından 29 Eylül 2023 tarihinde Bir Film dağıtımıyla vizyona girecektir.

KONUSU NE?
Samet, Doğu Anadolu'nun ücra bir köyünde dört yıl zorunlu görev yaptıktan sonra İstanbul'a tayin edilme hayali kuran ve meslektaşı Kenan ile aynı evi paylaşan genç bir resim öğretmenidir. Samet'in öğrencileri arasında yakın olduğu 14 yaşındaki Sevim de vardır. Sevim'in defterinde Samet'e hitaben yazılmış kalplerle bezeli bir aşk mektubu başka bir personel tarafından bulununca hem Samet hem de Sevim küçük düşer. Samet'in mektubu yok etme konusunda yalan söylediğini fark eden Sevim öfkelendikten sonra Samet'in hayalleri, Kenan'la birlikte bir cinsel istismar suçlamasının hedefi hâline gelmesiyle yıkılır. Samet asıl hedefin Kenan olduğundan şüphelenir ve arkadaşlıkları giderek bozulur. Yaşadığı sıkıntıların üstesinden gelmesine yardımcı olabilecek başka bir öğretmen olan Nuray ile tanışınca işler değişir.KURU OTLAR ÜZERİNDE

Oyuncu kadrosu ve karakterler
Deniz Celiloğlu - Samet
Merve Dizdar - Nuray
Musab Ekici - Kenan
Ece Bağcı - Sevim
Erdem Şenocak - Tolga
Yüksel Aksu - Vahit
Münir Can Cindoruk - Feyyaz
Onur Berk Arslanoğlu - Müdür Bekir
Yıldırım Gücük - Eğitim Şube Müdürü
Cengiz Bozkurt - Polis
S. Emrah Özdemir - Çavuş
Elif Ürse - Müdür Yardımcısı Saime
Elit Andaç Çam - Firdevs
Nalan Kuruçim - Kevser
Ferhat Akgün - Rehberlik Öğretmeni Atakan
Eylem Canpolat - Halime

Ekran Alıntısssı


Yapım
Ceylan, dokuzuncu uzun metraj filmi olma özelliğini taşıyan projeyi Ebru Ceylan ve Akın Aksu ile birlikte kaleme aldı. Senaryonun tamamlanması yaklaşık iki yıl sürdü ve çekimler Mart 2021'de Erzurum'da başladı; Adıyaman'da da doğa çekimleri yapıldı. Kürşat Üresin ve Cehavir Şahin filmin görüntü yönetmenleri olarak görev yaptı. Kuru Otlar Üstüne, Avrupa Konseyi'nin Eurimages fonundan €470.000 ve Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığından ₺2 milyon destek aldı. ARTE France, TRT ve Doha Film Enstitüsü'nün katkılarıyla hazırlanan filmin yapımcılığını NBC Film, Memento Production ve Komplizen Film üstlendi. Filmin bütçesinin 3.5 milyon € olduğu bildirildi.

Yayınlanma
19 Mayıs 2023 tarihinde dünya prömiyerini yapacağı 76. Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarışacak on dokuz filmden biri olarak açıklandı.

Pasifik Savaşı filminin konusu ne? Pasifik Savaşı filminin konusu ne?

Filmin Fransa'daki dağıtımı Memento Distribution tarafından 12 Temmuz 2023 tarihinde yapıldı.

Türkiye'de 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'ndeki galasının ardından 29 Eylül 2023 tarihinde Bir Film dağıtımıyla vizyona girecektir.wqw

Eleştiriler
Altyazı dergisinden Aslı Ildır, incelemesinde şunları yazdı: "Kuru Otlar Üstüne, yönetmenin sinemasındaki en karanlık hikâyelerden birini anlatıyor. Atanmayı bekleyen bir öğretmene odaklanan film, karanlık taraflarını didik didik ettiği karakterine sürekli uzayıp kısalan bir mesafeyle yaklaşıyor.  Bu filmde daha önce Ceylan'ın sinemasında rastlamadığımız türden, karakterlerle ve sahnenin duygusuyla ilişkimizi bozan bazı biçimsel denemelere rastlıyoruz. Yönetmenin kendi deyişiyle, filmin yapıntılığını ele veren denemeler bunlar. Film bu anlarda kendi karanlığından koruyor gibi bizi sanki. Sonuçta diyor, bir hikâye anlatıyorum. Hiç görmediğim o denizi çiziyorum size."

Rotten Tomatoes eleştiri topluluğu sitesinde 16 incelemenin %88'i olumlu yönde oldu ve film, 10 üzerinden ortalama olarak 8.4 puan aldı. Metacritic'te film, 8 eleştirmen yorumuna göre 100 üzerinden 80 ağırlıklı ortalama puana sahiptir ve bu da "genel olarak olumlu eleştiriler" aldığı anlamına gelmektedir.

Ödüller ve adaylıklar
27 Mayıs 2023    2023 Cannes Film Festivali    Altın Palmiye    Nuri Bilge Ceylan    Adaylık  
En İyi Kadın Oyuncu    Merve Dizdar    Kazandı  

Editör: Züleyha Kandöker Yiğit