Hayatını kaybettikten sonra Hıfzı Topuz, internette en çok araştırılan isimler arasında yer alıyor. Arama motorlarında, "Hıfzı Topuz kimdir? Hıfzı Topuz nereli? Hıfzı Topuz evli mi? Hıfzı Topuz neden hayatını kaybetti?" soruları aratılıyor. Peki, Hıfzı Topuz kimdir? Hıfzı Topuz nereli? Hıfzı Topuz evli mi? Hıfzı Topuz neden hayatını kaybetti? İşte tüm merak edilenler...
 

hıfzı topuz1

Hıfzı Topuz, 1923 yılında İstanbul'da doğmuş ve eğitimini Galatasaray Lisesi ile İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamlamıştır. Gazetecilik kariyerine 1947-58 yılları arasında Akşam Gazetesi'nde muhabir olarak başlamış ve daha sonra istihbarat şefi, yazı işleri müdürü ve genel yayın müdürü gibi önemli pozisyonlarda çalışmıştır. Ayrıca İstanbul Gazeteciler Sendikası Başkanlığı'nı da üstlenmiştir. Eğitimine devam ederek Strasbourg Üniversitesi'nde devletler hukuku ve gazetecilik alanlarında yüksek lisans yapmış (1957-59) ve gazetecilik doktorası için aynı üniversitenin Hukuk Fakültesi'nde eğitim almıştır (1960).

Yahya Ülker'in eşi Hatice Temince kimdir? Yahya Ülker'in eşi Hatice Temince kimdir?

Daha sonra Paris'te UNESCO Genel Merkezi'nde çalışmış, iletişim sektöründe özgür haber dolaşımı konusunda önemli bir pozisyonda bulunmuştur (1959-1983). Uluslararası gazeteci örgütleri arasında işbirliği, basın ahlakı ve gazetecilerin korunması projelerini yönetmiş ve Afrika ülkeleri, Hindistan ve Filipinler gibi bölgelerde gazetecilik eğitimi seminerleri düzenlemiştir. Ayrıca Kara Afrika'da kırsal basın projesini başlatmıştır.

Hıfzı Topuz, Anadolu, İstanbul ve Galatasaray Üniversiteleri'nde iletişim dersleri vermiş ve TRT'de Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmıştır (1974-75). 1993'te BRT İstanbul Radyo ve Televizyon Genel Yayın Koordinatörlüğü yapmıştır. İletişim Araştırmaları Derneği'ni (İLAD) 1986 yılında kurmuş ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'nda İletişim Komitesi Başkanlığı görevini üstlenmiştir. Ayrıca İzmir'de 1997 yılında Birinci Ulusal Kültür Kongresini ve 1998 yılında İstanbul'da Kültür Politikaları Sempozyumu'nu düzenlemiştir.

hıfzı topuz3

Gazetecilik alanındaki önemli katkıları nedeniyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Onur Kurulu Başkanlığı'nı üstlenmiş ve çeşitli ödüller kazanmıştır, bunlar arasında TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü (1998), TGC Basın Özgürlüğü Ödülü (2003), ve Nazım Hikmet Dostluk Ödülü (2020) bulunmaktadır.

Ayrıca, Hıfzı Topuz'un 51 kitap yazdığı bilinmektedir. Kitapları arasında Kara Afrika, Türk Basın Tarihi, Uluslararası İletişim, İletişimde Karikatür ve Toplum, Lumumba, Status, Rights and Responsibilities of Journalists, Basında Tekelleşmeler, Yarının Radyo- TV Düzeni, Siyasal Reklamcılık, Parisli Yıllar, Hoşgörü, Dünya Karikatürü, Meyyale, Kültür Politikaları gibi konuları ele alan önemli çalışmalar bulunmaktadır. Ayrıca, Gazi ve Fikriye, Başın Öne Eğilmesin, Vatanı Sattık Bir Pula, Devrim Yılları, Bana Atatürk’ü Anlattılar gibi eserler de yazmıştır.

hıfzı topuz

Gazeteci ve yazar Hıfzı Topuz, 100 yaşında hayatını kaybetti.

Editör: İrem Akbaş