Ankara’nın Karapürçek Mahallesi’nde yılın ilk gününde bir apartman dairesinde çıkan yangın sonucu 4 kişi hayatını kaybetmiş, 8 kişi yaralanmıştı. Yangının elektrikli ısıtıcıdan kaynaklandığı düşünülerek Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi yangının çıktığı binada teknik incelemelerde bulundu. Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Karapürçek Mahallesi’nde yılbaşı sabahı çıkan yangının elektrikli ısıtıcıdan kaynaklandığını belirterek, “Yüksek akım çeken elektrikli ısıtıcıların uzatma kabloları ile kullanılması büyük risk taşımakta, marketlerden bile kolayca alınabilen ucuz uzatma kablolu çoklu prizlerin standart dışı üretimi büyük tehlikeler taşımaktadır” ifadelerini kullandı. UCUZ VE KALİTESİZ ELEKTRİK DÜZENEKLERİ YANGINA NEDEN OLUYOR Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, angının çıktığı binada yaptığı teknik incelemeden sonra açıklamalarda bulundu. Açıklamada, ekonomik krizin yoğun olarak hissedildiği ve şişkin doğalgaz faturalarıyla karşı karşıya kalındığı için merdiven altı elektrik ısıtıcılarının tercih edildiği ifade edilerek şunlara değinildi: “Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi teknik görevlileri tarafından yangının çıktığı evde ve bina girişinde yapılan teknik inceleme sonucu yangının bina elektrik tesisatından kaynaklanmadığı, dış bir etkenden (ısıtıcı soba) kaynaklı bir yangın olma ihtimalinin güçlü olduğu kanaatine varılmıştır. Ne yazık ki bazı elektrikli ısıtıcılarda devrilme sonucu enerjiyi kesecek switch (anahtar) tertibatı olmaması nedeniyle meydana gelen yangınlar büyük facialara yol açmaktadır. Yüksek akım çeken elektrikli ısıtıcıların uzatma kabloları ile kullanılması da büyük risk taşımakta, marketlerden bile kolayca alınabilen ucuz uzatma kablolu çoklu prizlerin standart dışı üretimi büyük tehlikeler taşımaktadır. Isıtıcıların çektiği akıma uygun olmayan kablo kesiti ve priz düzenekleri ısınarak yangın tehlikesi yaratabilmektedir.” “TÜKETİCİLER ÜRÜN TERCİHİ YAPARKEN BİLİNÇLİ DAVRANMALI” “Yapıların eskidikçe elektrik tesisatlarının da eskidiği, gün geçtikte gündelik yaşamımızda kullandığımız elektrikli araçların çoğalması yüzünden tesisatların yetersiz kaldığı, bu yüzden de yangınlara davetiye çıkartmak anlamına geldiği göz ardı edilmemelidir” ifadelerinin kullanıldığı açıklama şöyle devam etti: “Bu yüzden bina tesisatları yetkililer tarafından periyodik olarak denetlenerek elektrik tesisatından kaynaklı olası yangın riskleri azaltılmalıdır. Karapürçek Mahallesi’nde yaşanan facianın bir kez daha yaşanmaması için;

Devrilme karşısında elektrik enerjisinin kesilmesine yol açan switch tertibatının bulunduğu elektrikli ısıtıcılar tercih edilmeli, Elektrikli ısıtıcılar düz bir zemine yerleştirilmeli, Elektrikli ısıtıcıların yakınında yangına sebep olacak tutuşmaya elverişli malzemeler bulunmamalı, elektrikli ısıtıcıların kablolarında erime, kararma, şekil bozukluğu vb. sorunlar görüldüğünde kesinlikle kullanılmamalı, Ucuz, tehlike saçan uzatma kabloları tercih edilmemeli, Kamu güvenliği için yangınlara sebep verme ihtimali bulunan, dayanıksız, devrilme sonucu enerjiyi kesecek switch tertibatı bulunmayan, uygun kesitte kablo kullanılmayan elektrikli ısıtıcıların üretimi ve satışı devlet tarafından ciddi bir şekilde denetlenmelidir. Bununla birlikte yurt dışından ithal edilen bu tür malzeme ve cihazların CE Belgesi kapsamında, 2014/35/AB Alçak Gerilim Yönetmeliği, 2014/30/AB Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmeliği ve TS EN 60335-2-30 standartlara uygunluğu denetlenmeli, uygun olmayan malzeme ve cihazların kullanımı kesinlikle engellenmelidir.
Tüketicinin de ürün tercihini yaparken bu bilinçle davranması ölüm ve yaralanmalı kazaların azalmasını sağlayacaktır.” (Eyüp SARİ)
Editör: TE Bilisim