AKROFOBİ NEDİR?

Yükseklik fobisi diğer adıyla akrofobi yükseklikten ve yüksekten düşmekten aşırı korkma halidir.

Yükseklik fobisine sahip kişiler asansöre binmekten, merdiven çıkmaktan bile kaygı duyarlar. Yükseklik korkusu farklı derecelerde kendini gösterir.

Bazı kişiler çok yükseklere çıkmaktan korkarken bazıları ise çok az bir yükseklikte bile korku dolu anlar yaşarlar. Bazı akrofobi hastalarının ise yükseklikle ilgili korkuları o kadar yoğundur ki yüksekte olduklarını hayat etmek bile onlara büyük bir korku yaşatır. Yükseklik fobisi, bu fobiye sahip olan kişilerin yaşam kalitelerini düşürebilmektedir. 

Sıcak havalarda mideye dikkat! Sıcak havalarda mideye dikkat!

AKROFOBİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Yükseklik fobisinin belirtileri arasında kalp çarpıntısı, kaslarda gerilme, baş dönmesi, az bir yükseklikte olsalar dahi ellerde titreme gibi belirtiler vardır. Yükseklik korkusu olan kişiler bırakın yüksek katlı bir apartman dairesinin balkonundan bakmayı, birinci kattan başka bir yerde yaşamak dahi istemezler.

000eb5e4954746d4ca33edb0281971d7

AKROFOBİ TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Akrofobi, genellikle psikoterapi ile tedavi edilir. Bazı hastalar psikoterapinin yanı sıra semptomlarını rahatlatmak için ilaç tedavisine de ihtiyaç duyabilir. Aşağıda bahsedilen terapiler akrofobinin tedavisinde yaygın olarak kullanılır:

  • Maruz Bırakma Terapisi: Maruz Bırakma Terapisi spesifik fobilerin tedavisinde sıklıkla kullanılan bir terapidir. Fobi sahibi insanlar genellikle korktukları şeyden kaçınırlar. Bu nedenle de korktukları şeyle yüzleşerek endişelendikleri şeylerin aslında yaşanmayacağını görme fırsatları olmaz. Terapistler Maruz Bırakma Terapisini kullanarak hastaları korkularıyla yavaş yavaş yüzleşmeye teşvik ederler. Böylece hasta korkusuyla nasıl baş edebileceğini öğrenmiş olur.
  • Sanal Gerçeklik ile Maruz Bırakma Terapisi: Bu terapi, Maruz Bırakma Terapisi ile aynı ilkelere dayanır. Tek farkı, kişinin korktuğu durumda gerçekten bulunmaması yani tehlikede olmadığına inanmasının daha kolay olmasıdır.
  • Bilişsel Davranışçı Terapi: Bilişsel Davranıştı Terapide terapist hastaya sorular sorarak veya onu konuşturarak hastanın korkusuna başka bir bakış açısıyla yaklaşmasını sağlar. Böylece hasta yükseklikle karşılaştığında hissettiği stres ve kaygıyla daha iyi baş edebilir.

Haber Merkezi

Editör: Hüseyin Çözen