3 Mayıs 1944 tarihinden itibaren her yıl ''Türkçülük Günü'' olarak kutlanan 3 Mayıs Türkçülük Günü'nün nasıl ortaya çıktığı vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki, 3 Mayıs Türkçülük Günü nasıl ortaya çıktı? 3 Mayıs 1944'te ne oldu? İşte detaylar...

Türkçülük Günü Nasıl Ortaya Çıktı

Ruzomberok hangi ülkenin takımıdır? Ruzomberok takımı hangi ligde? Ruzomberok hangi ülkenin takımıdır? Ruzomberok takımı hangi ligde?

3 Mayıs Türkçülük Günü nasıl ortaya çıktı?

3 Mayıs'ın ilk yıldönümü 1945 senesinde o sıralarda Tophane'deki Askerî Cezaevinde tutuklu bulunan bir grup Türkçü tarafından örtüsüz bir masa etrafında yapılan bir toplantı ile anılmış, daha sonraki yıllarda ise çeşitli törenlerle kutlanmış ve Türk milliyetçilerinin bir geleneği Türkçülük Günü oluşmuştur.

Türkçülük Günü 3 Mayıs 1944

3 Mayıs 1944'te ne oldu?

Irkçılık-Turancılık davasının gerekçelerinden biri olarak gösterilen Hüseyin Nihal Atsız - Sabahattin Ali davasının 3 Mayıs 1944 tarihli duruşmasından sonra yaşanan "Ankara Nümayişi"ni anmak amacıyla, ilk defa 3 Mayıs 1945 tarihinde Tophane Askerî hapishanesinde Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar ve Reha Oğuz Türkkan başta olmak üzere 10 mahkûm tarafından kutlanmıştır. Daha sonraki senelerde de devam eden toplantılar Türkçüler Günü adını almıştır.

Kaynak: Haber Merkezi