Vikings, "Vikingler" tarihsel drama türünde bir Kanada-İrlanda ortak yapımı televizyon dizisidir. Yazarlığını ve yapımcılığını Michael Hirst'in yapmıştır. Dizinin tarihsel olarak doğru olup olmadığı merak ediliyor. Peki,  Peki, Vikingler dizisi tarihsel olarak doğru mu? İşte detaylar...

Vikingler 6

VİKİNGLER DİZİSİ KONUSU

Vikingler, altı sezonu art arda izlenebilecek bir televizyon dizisidir. Dizi, 10. yüzyıldaki Vikingleri ve onların başka diyarları keşfetme yolculuklarını konu almaktadır. Baş karakter efsanevi Viking Ragnar Lothbrok'tur. Cesur bir Viking savaşçısı ve ilk oğlu Bjorn'un annesi olan eşi Lagartha ve kardeşi Rollo, izleyicilerin 1. Sezonda tanışıp takip edeceği yol arkadaşlarından bazıları.

Vikingler 4

Yıllar geçtikçe Ragnar yaşlanır ve dizinin odak noktası çocuklarına döner. Çocukları; Bjorn, Ivar, Hvitserk, Ubbe ve Sigurd’tur. Son dördü Aslaug ile olan ikinci evliliğindendir. Güç mücadeleleri son birkaç sezonun itici gücü olmuştur. Ragnar’ın oğulları yeni nesil Vikingleri yansıtmıştırlar. İstila ettiler yerlerle planladıklarından daha büyük, hayati bir medeniyet yarattılar. Dizinin tartışılan konuları genel olarak; dini inançlar, aile ve güç dinamikleri, politika ve kültürel krizlerdir.

Vikingler 5

VİKİNGLER DİZİSİ TARİHSEL OLARAK DOĞRU MU?

Vikingler dizisi gerçek olayları konu alıyor ve tarihi kişilere dayanıyor. Fakat birçok tarihsel unsur dizide değiştirilmiştir. Vikingler dizisinde değiştirilen olaylar çoğu tarihi dizide yaygın olan bir durumdur. Bununla birlikte, gerçeği takip etmek çoğu zaman eğlenceden uzak sıkıcı konuların aktarılmasına sebep olmaktadır. Yine de dizi biraz değişmiş olsa bile hala gerçek unsurlara dayanıyor. Dizinin hiçbir zaman tamamen tarihsel olarak doğru olduğunu iddia edilmemiştir. Doğru olmayan en önemli unsurlardan biri ana karakter Ragnar'la ilgilidir. Ragnar’ın var olduğu tarihsel olarak kanıtlanmamıştır. Karakter, 13. yüzyılda yazılan Ragnar Lothbrok Destanına dayanıyordu. Ragnar dizide tarihsel olarak arkasında kimin olduğunun bilmediği bazı şeyler yaptı. Bu yapılanlarda efsanevi Viking'e yani Ragnar Lothbrok’a bağladı.

Vikingler 3

Dizinin aksine Ragnar’ın oğullarının varlığı çok farklıdır. Ragnar'la olan soyları o kadar kesin olmasa da onların gerçek Viking olduklarına dair çok sayıda kanıt vardır. Oğullarının dizide yaptıkları pek çok olay doğrudur. Çünkü işgal etmek ve toprakları ele geçirmek onların hayat hikayelerinin bir parçasıdır. Ayrıca Ivar'ın sakatlığı karakterin büyük bir kısmını oluşturuyor. Fakat Ivar’ın Kemiksiz ünvanının iki farklı dayanağı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Ivar’ın dizide olduğu gibi bacaklarındaki rahatsızlıktır. İkincisi ise zalim bir savaşçı olmasından kaynaklı olabileceği yönündedir.

Vikingler

Kattegat köyünün farklı bir yerde olması ve orada bir İskandinav köyüne dair herhangi bir kaydın bulunmaması nedeniyle bazı ayrıntılar geçerli değildir. Ancak örgüler, savaş resimleri ve stratejiler o an için doğrudur.

Türkiye'nin en büyük ikinci kütüphanesi Gaziantep'te hizmete açıldı! Türkiye'nin en büyük ikinci kütüphanesi Gaziantep'te hizmete açıldı!

Vikingler 7

Bu nedenle, Vikingler’in çoğunlukla doğru tarihsel kişilere ve olaylara dayanmasına rağmen, dizinin tam anlamıyla gerçek olmadığını anlıyoruz. Fakat izlenmesi güvenilir bir dizidir. Dizi o zamana ve karakterlere daha çok genel bir bakışı temsil etmiştir. Vikingler dizisi için gerçeklere ve kurguya dayanmaktadır demek yanlış olmaz.

Vikingler 2

Kaynak: Haber Merkezi