Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte özellikle kırsal alanlar, piknik bölgeleri ve yeşil alanlarda kene vakaları yeniden gündeme geldi. Büyük Anadolu Samsun Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Teoman Kaynar, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.
Dr. Kaynar, kene tutunması halinde panik yapılmaması gerektiğini vurgulayarak, “Kene yapıştığında paniğe kapılmadan doğru yöntemle çıkarılmalı. Ateş, halsizlik gibi belirtiler görülürse vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” dedi.
Yanlış müdahalelerin ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini belirten Kaynar, kolonya, alkol, gaz yağı veya sigara gibi yöntemlerin kesinlikle kullanılmaması gerektiğini ifade etti. Kenenin ince uçlu bir cımbızla, deriye en yakın noktadan tutulup dik ve yavaş şekilde çıkarılması gerektiğini söyledi.
Kene çıkarıldıktan sonra bölgenin sabun ve suyla temizlenmesi gerektiğini belirten Kaynar, vatandaşların en az 10 gün boyunca kendilerini gözlemlemeleri gerektiğini aktardı. Bu süreçte ateş, baş ağrısı, halsizlik, kas ağrıları, bulantı ve ısırık bölgesinde kızarıklık gibi belirtiler görülmesi halinde derhal sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı.
Korunma Önerileri
Dr. Kaynar ayrıca kene riskine karşı açık renkli ve vücudu kapatan kıyafetlerin tercih edilmesi, pantolon paçalarının çorap içine alınması ve doğa dönüşü vücut kontrolü yapılmasının önemine dikkat çekti. Evcil hayvanların düzenli kontrol edilmesi ve parazit uygulamalarının aksatılmaması gerektiğini de hatırlattı.
Kaynar, “Basit bir kontrol ve doğru bilinç, ciddi sağlık sorunlarının önüne geçebilir” ifadelerini kullandı.




