Dr. Öztürk: Geniz eti ameliyatı 1 yaşında bile yapılabilir
Dr. Öztürk: Geniz eti ameliyatı 1 yaşında bile yapılabilir
İçeriği Görüntüle

Kolon Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında İstanbul’da Türk Gastroenteroloji Derneği (TGD) tarafından bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda, genç yaş gruplarında artan kolon kanseri vakalarına dikkat çekilerek, erken teşhisin önemi vurgulandı. “Kolorektal kanser önlenebilir bir kanserdir: Farkında ol, geç kalma” sloganıyla yapılan etkinlikte toplumsal bilinç artırılmaya çalışıldı.

Kolon Kanserinde Erken Teşhis Önemli

Toplantıda konuşan TGD Kolorektal Kanser ve Polip Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Levent Erdem, hiçbir şikayeti olmayan kişilerde yapılan tarama testleri sayesinde kolon kanseri öncüsü poliplerin tespit edilebildiğini ve yaklaşık yüzde 2 oranında kolon kanseri saptandığını belirtti. Erdem, “Hiçbir şikayeti olmayan kişiler bile 45 yaşın üzerindeyse tarama testlerini yaptırmalı. Kolonoskopi ile kansere giden polipleri tespit ederek kanseri önleyebiliriz” dedi.

kolon kanseri farkındalık ayı

Gençlerde Kolon Kanseri Artışı

Prof. Dr. Erdem, kolon kanserinin genç yaş gruplarında da artış gösterdiğine dikkat çekti:
“Dünya genelinde 50 yaş üzerindeki bireylerde tarama arttıkça kolon kanseri azalmaya başladı. Ancak gençlerde daha sık kolon kanseri ve polipler görülüyor. Türkiye’de de bu artışı gözlemledik. Gençlerimizin de tarama testi yaptırmasını öneriyoruz. Dışkıda kan görülmesi veya anemi durumunda mutlaka kolonoskopi yaptırılmalı.”

Kolon Kanseri Belirtileri ve Farkındalık

TGD Üyesi Prof. Dr. Nurdan Tözün, kolon kanserinin belirtilerine dikkat çekti:
“Bağırsak alışkanlıklarının değişmesi, dışkıda kan görülmesi, karın ağrısı gibi durumlar kolon kanseri belirtisidir. Hayat boyu bir insanın kolon kanserine yakalanma ihtimali yüzde 4-5. Bu önlenebilir kanser türü için farkındalık oluşturmak çok önemli.”

Erken Tarama ile Ölüm Oranları Düşürülebiliyor

TGD Başkanı Prof. Dr. Ayhan Hilmi Çekin, kolon kanserinin Türkiye’de ve dünyada en sık görülen, ölüm oranlarında üst sıralarda yer alan kanserlerden biri olduğunu belirtti. Çekin, erken teşhisin önemini vurgulayarak, “Türkiye’de hastaların üçte ikisine Stage III ve IV gibi geç evrelerde tanı konuyor. Erken evrede 5 yıllık sağkalım oranı yüzde 90 iken ileri evrede bu oran yüzde 12’ye düşüyor. Bu nedenle asemptomatik bireylerde erken tarama çok önemli.” ifadelerini kullandı.

Risk Grupları ve Tarama Önerileri

Prof. Dr. Erdem Akbal, gençlerde farkındalığı artırmak ve risk grubunu taramaya yönlendirmek amacıyla yapılan çalışmaları anlattı:
“45 yaş üstü bireyler tarama testleri yaptırmalı. 45 yaş altı için de farkındalık oluşturmalıyız. Sigara, vücut kitle indeksi, aile öyküsü ve cinsiyet gibi kriterleri içeren bir skorlama sistemi geliştirerek bireyleri taramaya yönlendiriyoruz.”

TGD İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Gözde Derviş Hakim ise, kolon kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğunu belirterek, “Günümüzde kolonoskopi ve polipektomilerde korkulacak bir şey kalmadı. Tarama programlarına katılmak, kolon kanserini önlemek için çok önemli” dedi.

Kaynak: İHA