Almanya Bundesliga ekibi Union Berlin, teknik direktör Steffen Baumgart ve yardımcıları Danilo de Souza ile Kevin McKenna’nın görevine son verildiğini açıkladı. Kulüp, sezonun son bölümünde takımın sportif sorumluluğunu, daha önce 19 yaş altı takımını çalıştıran ve yaz döneminde kadın takımının başına geçmesi planlanan Marie-Louise Eta’ya verdi.
Karar, Union Berlin’in Heidenheim’a 3-1 kaybettiği maçın ardından geldi. Reuters ve AP’nin aktardığına göre Berlin ekibi ligde 11. sırada bulunsa da alt sıralarla arasındaki farkın daralması ve ikinci yarıdaki form düşüşü yönetimi teknik değişikliğe götürdü. Eta, kalan beş haftada takımın Bundesliga’da kalma mücadelesini yönetecek.
Avrupa’nın beş büyük liginde bir ilk
Marie-Louise Eta’nın göreve gelişi yalnızca Union Berlin için değil, Avrupa futbolu açısından da tarihî bir eşik olarak görülüyor. Bundesliga’nın resmî sitesi, Reuters ve AP, Eta’nın Bundesliga’da görev alan ilk kadın teknik direktör olduğunu ve erkek futbolunda Avrupa’nın beş büyük liginde bu seviyeye çıkan ilk kadın isim olarak kayda geçtiğini belirtiyor.
Eta aslında Alman futbolunda bu alanda daha önce de bir ilke imza atmıştı. Union Berlin’de 2023’te Bundesliga’daki ilk kadın yardımcı antrenör olarak görev alan genç çalıştırıcı, şimdi kulübün son haftalardaki en kritik kararının merkezine yerleşti.

Union Berlin’de hedef ligde kalış
Kulübün sportif direktörü Horst Heldt, yaptığı açıklamada takımın son haftalardaki performansından memnun olmadıklarını ve hızlı bir reaksiyona ihtiyaç duyduklarını vurguladı. Eta ise kendisine verilen görev için memnuniyet duyduğunu belirterek, takımın birlik duygusunu güçlendirmesi ve sezonu güvenli bölgede tamamlaması için çalışacağını söyledi.
Union Berlin’in bu hamlesi, yalnızca kümede kalma hesapları nedeniyle değil, erkek futbolunun üst düzey teknik kadrolarındaki cinsiyet bariyerlerini kırması bakımından da sezonun en dikkat çekici gelişmelerinden biri olarak öne çıktı. Bu nedenle karar, saha sonuçlarının ötesinde Bundesliga tarihine geçen sembolik bir adım niteliği taşıyor. Bu değerlendirme, kulüp açıklaması ile Reuters, AP ve Bundesliga’nın olayı “tarihî” bir gelişme olarak sunmasına dayanıyor.




