Alper Gezeravcı’nın da içerisine yer aldığı uzay aracının ISS'ye kenetlenmesi sonrası Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) hakkında araştırmalar hız kazandı. Peki, Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) nedir, amacı ne? İşte cevabı...

Brezilya'daki sel felaketinde can kaybı 149'a yükseldi Brezilya'daki sel felaketinde can kaybı 149'a yükseldi

ISS NEDİR?

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü yani üzerinde yaşanabilen yapay bir uydudur.

Uluslararasi Uzay Istasyonu I S S Nedir E1616095149820

Bir araya getirilen modüllerin birleştirilmesiyle inşa edilen istasyonun ilk kısmı 1998 yılında fırlatılmıştır. İstasyonun yapısı temel olarak basınçlı modüller, destekleyici dış iskelet ve güneş panellerinden meydana gelmektedir. Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydudur.

ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU ( ISS) AMACI NEDİR?

Hali hazırda üzerinden yedi kişinin bulunduğu bilinen ISS'nin gözlemevi ve fabrika olması planlanmıştı.

Öte yandan gelecekteki Ay, Mars ve çeşitli astroid görevleri için ulaşım, bakım ve ara üs olarak hizmet vermesi de düşünülmüştür. 2010 yılı ABD ulusal uzay poliçesinde, istasyona mevcut görevlerine ek olarak ticari, diplomatik ve eğitim amaçlı görevler verilmiştir.

Kapak 095908

ISS, deneyler için uzay ortamı ve düşük yer çekimi ortamı sağlayan bir laboratuvar merkezidir. Mürettebatın biyoloji, fizyoloji, fizik, kimya, astronomi, meteoroloji ve daha birçok dalda deneyler yapmasına olanak verir. İstasyon ayrıca Ay ve Mars görevlerinde kullanılması planlanan ekipman ve sistemlerin, kullanım öncesi uzayda test edilmeleri için çok uygun bir ortam sağlar.

Kaynak: Haber Merkezi