Günümüzde tüp bebek tedavisi infertilite sorunu yaşayan çiftlerde başvurulan en etkin tedavi yöntemi olarak yerini korumaya devam ediyor.

Tüp bebek tedavisi nedir?

Tüm dünyada yaygın olarak başvurulan tüp bebek tedavisi, kadından alınan yumurta ile erkekten alınan spermin birleştirilerek kadına tekrar transfer edilmesi olarak özetleniyor. Tüp bebek tedavisi sayesinde infertilite sorunu yaşayan her 10 kadından 7-8’inde hamilelik gerçekleşiyor. Üstelik tıp dünyasında yaşanan önemli gelişmeler sayesinde hamilelik oranları da her geçen gün artıyor. Ancak toplumda tüp bebek tedavisi hakkında doğru sanılan bazı hatalı bilgiler, tedaviden başarılı sonuç alınmasını önleyebiliyor. 

tp2

Tüp bebek tedavisinde yanlış bilinen doğrular

YANLIŞ: İlk tüp bebek denemesinde başarı şansı düşüktür.

DOĞRU: Hastaya özel uygulanacak ve titiz bir takiple yapılacak olan bir uygulamayla en yüksek başarıyı ilk denemede de yakalamak mümkün oluyor.

YANLIŞ: Tüp bebek tedavisiyle mutlaka ikiz veya üçüz doğum olur.

DOĞRU: Kadın 35 yaşından genç ise ilk iki denemede tek embriyo transfer hakkı vardır. 35 yaş üstünde ve 2 deneme sonrasındaki denemelerde sadece 2 embriyo transfer edilebiliyor. Tüp bebek uygulamalarında bu kurallar nedeniyle çoğul gebelik görülme sıklığı düştü. Bazı nadir uygulamalarda tek yumurta ikizi oluşumu tek embriyo transferinden sonra da olabiliyor. 

YANLIŞ: Tüp bebek tedavisiyle her yaşta hamile kalınabilir. 

DOĞRU: Kadının yaşı çok önemli! Toplumdaki yaygın inanışın aksine, tüp bebek tedavisiyle her yaşta hamile kalmak mümkün olmuyor. Öyle ki 35 yaşın üzerinde olan kadınlarda yumurta kalitesinde, dolayısıyla hamile kalma başarısında anlamlı derecede azalmalar görülüyor.

YANLIŞ: Tüp bebek tedavisi oldukça ağrılı bir tedavi yöntemidir.

DOĞRU: Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar yumurtalıklarda biraz büyüme yapabiliyor ve buna bağlı olarak hafif hassasiyet ile ağrı gelişebiliyor. Ancak yumurta toplama işlemleri anestezi altında gerçekleştiriliyor, dolayısıyla ağrı hissedilmiyor. İşlem sonrasında kısa süre devam eden baskı ve dolgunluk hissi gelişebiliyor. Ayrıca embriyo transferi de doğru uygulandığında ağrıya neden olmuyor.

YANLIŞ: Tüp bebek tedavisi sonrasında 9 ay boyunca yatmak gerekir.

DOĞRU: Sadece transfer işleminin yapıldığı gün istirahat edilmesi yeterli gelecektir. Hamile kalınması durumunda normal hamileliklerden farklı bir şey yapmak gerekmiyor. Dolayısıyla 9 ay yatılması söz konusu olmuyor.

YANLIŞ: Tüp bebek tedavisiyle mutlaka hamile kalınır.

DOĞRU: Tüp  bebek tedavisinin başarısı hastadan hastaya oldukça değişkenlik gösteren bir durum. Genellikle her 10 hastadan 7 - 8’inde hamilelik oluşabiliyor. Her anne adayı yüzde 100 hamile kalacak diye bir durum maalesef mümkün değildir. Kadının yaşı ve yumurta rezervleri ile erkekteki sperm değerlendirmeleri tedavinin başarısındaki en önemli faktörlerdir.

YANLIŞ: Tüp bebek tedavisi ile doğan bebeklerde sakatlık riski yüksektir.

DOĞRU: Tüp bebek tedavisi hamileliğe yardımcı olan bir üreme yöntemidir. Dolayısıyla bebekler doğal yolla oluşan hamileliklerde görülen oranda anomali riski taşıyorlar. Ayrıca uygun vakalarda embriyo genetik taraması da yapılabiliyor.

YANLIŞ: Hormon değerleri normal aralıklarda ise kolaylıkla hamile kalınabilir.

DOĞRU: Yumurtalık rezervlerine yönelik testlerin normal değerlerde çıkması olumlu bir sonuç olsa da anne adayının yaşı daha önemlidir. Keza yumurtalık rezerv testlerinin düşük olması da anne adayının hamile kalamayacağını göstermez. Sadece kısıtlı zaman nedeniyle sürecin doğru yönetilmesi gerektiğini gösterir.

YANLIŞ: İnfertilite sorunu kadından kaynaklanıyordur. Dolayısıyla tüp bebek tedavisinden önce sadece kadınlar tedavi görür.

DOĞRU: Yapılan çalışmalarda; infertilite sorunu yaşayan çiftlerin yüzde 40'ında kadın, yüzde 40'ında erkek ve yüzde 20'sinde ise hem kadın hem erkekte problem olduğu tespit edilmiş. Yani, kadın ve erkeğe bağlı nedenler eşit oranda görülüyor.

YANLIŞ: Sperm değerlerinde problem olan erkek asla çocuk sahibi olamaz.

DOĞRU: İleri yaş, sigara kullanımı, obezite, bazı ilaçlar ve kronik hastalıklar erkeklerde sperm değerinin düşmesine neden olabiliyor. Normal yollarla hamilelik elde edilemezse spermin sayısını ve kalitesini arttırmak amacıyla erkeğe bazı ilaç tedavileri önerilebiliyor. Eğer menide hiç sperm yoksa ya yollar tıkalı oluyor ya da üretim az veya hiç olmayabiliyor. Bu durumda testislerden iğnelerle veya mikroskop altında yapılan ufak bir kesiyle kanallardan sperm bulunabiliyor ve hamilelik elde edilebiliyor.  

tp

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Onur Topçu, soruları yanıtladı. İşte detaylar...

Tüp Bebek Tedavisi Erken Menopoz Yapar mı?
Tüm kadınlar belirli bir yumurta rezervi ile doğmuştur. Tüp bebek tedavisi sırasında kadınlardan sadece o ay yumurtalıklarda bulunan yumurtaların geliştirilerek alımı sağlanır. Kadınların tüp bebek tedavisi görmesi menopoz durumunu etkileyen bir durum değildir.

Tüp Bebek Tedavisi Dış Gebelik Yapar mı?
Normal yöntemler ile doğrudan hamile kalan kadınlarda dış gebelik durumu 100 gebelikten 2’sinde olmaktadır. Tüp bebek tedavisi sonrasında dış gebelik riskinde biraz daha artış yaşanılmaktadır. Dış gebelik riskinin tüp bebek tedavisi sonrasında daha fazla oranda yaşanılmasının nedeni tüplerin hasarlı olması ve infertiliteye neden olan sebeplerin bulunuyor olmasıdır.

Tüp Bebek Tedavisi İle Cinsiyet Seçimi Yapılabilir mi?
Tüp bebek tedavisi sonrasında yapılmakta olan genetik incelemeler ile bebeğin cinsiyet seçimini yapabilmek mümkün olmaktadır. Ancak ülkemizde Tüp Bebek Yönetmeliğine ve yasalara göre bebeğin cinsiyeti üzerinde bir seçimde bulunmak kesin bir şekilde yasaklanmıştır. Bundan dolayı cinsiyet seçimi amacı doğrultusunda yapılmakta olan genetik inceleme yapılamamaktadır. Ülkemizde genetik seçimi sadece cinsiyet seçiminim yapılabilmesi için cinsiyet kromozomu ile taşınmakta olan bir genetik hatalığın bulabilme ihtimalinin olması gerekmektedir.

İki Tüp Bebek Denemesi Arasındaki Süre Ne Kadar Olmalıdır?
Bu süreye temel olarak karar verici olan hekim olacaktır. Hiç ara verilmeden veya bir sonraki adet döneminde tüp bebek tedavisine başlanabilmektedir.

Tüp Bebek Tedavisinin Kaç Defa Denenmesine İzin Verilmektedir?
Tüp bebek tedavisi için yapılan denemelerde 5. deneme sonrasında gebelik oranında bir yükselme durumunun gerçekleşmediği gözlemlenir. Ancak çok uç durumlarda 16. veya 17. deneme sonrasında bebek sahibi olabilen çiftler olmuştur. Ancak bu durumlar oldukça uç durumlar olarak örnek verilmektedir. Genel olarak 5. yapılan deneme sınır olarak nitelendirilmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi Fiyatları Nelerdir?
Tüp bebek tedavisinin maliyetini kullanılan ilaçlar, takip-tedavi, yumurta toplanması ve embriyo transfer işlemi belirlemektedir. Embryo dondurma işlemi de yapılacaksa maliyet biraz daha artmaktadır.

Haber Merkezi