Sturge-Weber sendromunun ne olduğu merak konusu oldu. Peki, Sturge-Weber sendromu nedir? Sturge-Weber sendromu belirtileri nelerdir? Sturge-Weber sendromu neden olur? Sturge-Weber sendromunun tedavisi var mı? İşte tüm merak edilenler...

Sturge-Weber sendromu nedir?

Sturge-Weber sendromu (SWS) nörolojik (sinir sistemi) bir durumdur. Doğumda mevcuttur. SWS, kan damarlarının çok fazla büyümesine neden olarak anjiyom adı verilen büyümelerin oluşmasına neden olur. Bu anjiyomlar yüzde porto şarabı renginde doğum lekesine yol açabilir. Ayrıca beyinde de büyüyebilir ve nöbet gibi semptomlara neden olabilirler.

Rinoplasti sonrası ne yapılmalı? Rinoplasti sonrası ne yapılmalı?

Sturge-Weber sendromu belirtileri nelerdir?

Sturge-Weber sendromunda en belirgin özellik, porto şarabı doğum lekesidir. Porto şarabı doğum lekesi yüzde, alında ya da şakakta kırmızı ya da pembe renklerde görülebilir. Porto şarabı doğum lekesi cildin yüzeyine yakın olan kan damarlarının genişlemesinden kaynaklıdır ve genellikle yüzün tek tarafında görülür.

Sturge-Weber sendromu neden olur?

Sturge-Weber Sendromu nadir olarak görülen bir hastalıktır ve sonradan oluşmaz. Doğuştan gelen bu hastalık beyindeki ve yüzdeki kan damarlarının etkilenmesiyle ortaya çıkmaktadır. Genel olarak göz, deri, ağız, çene, sinir sistemi gibi bölgeleri etkilemektedir.

Sturge-Weber sendromunun tedavisi var mı? 

Tedavi semptomatiktir. Doğum lekesini hafifletmek veya kaldırmak için lazer tedavisi kullanılabilir. Nöbetleri kontrol altına almak için antikonvülsan ilaçlar kullanılabilir. Fizik tedavi kas zayıflığının giderilmesine yardımcı olabilir ve eğitim terapisi, bilişsel bozukluğu veya gelişimsel gecikmeleri olan kişilere yardımcı olabilir.

Kaynak: Haber Merkezi