Başkan Yaşar Yozgat Kültür Günleri’nde Başkan Yaşar Yozgat Kültür Günleri’nde

Gelecek nesillere yeşil, sağlıklı ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için önemli projeleri hayata geçiren Sincan Belediyesi, çevre hassasiyetini ön planda tutuyor. İlçeye kazandırılan 300.000 m2’lik Sincan Park, akıllı aydınlatma ve sulama sistemleriyle örnek olurken, Eko-Çiftlik Sıfır Atık Eğitim Merkezi geri dönüşümde adından söz ettiriyor. Çiftlikteki kıl çadırın aydınlatma ihtiyacı güneş panellerinden sağlanıyor.

Sincan Park 1-1

Sincan Belediyesi çevreci projeleri ile gelecek nesillere örnek oluyor. İklim değişikliğiyle mücadele ve bu konuda farkındalığın arttırılması amacıyla çalışmalar yürütüyor, dev projeler hayata geçiriyor. Bu projelerden biri Sincan’ı yeşille buluşturan Sincan Park…

Eko Çiftlik 2

300.000 m2’lik park, aydınlatma ve sulama sistemlerinde tasarruf esas alınarak inşa edildi. Parkın su ihtiyacı yeraltı sularından karşılanıyor. Yer altına yerleştirilen sulama depoları, akıllı sulama sistemleri ile bütünleştirildi. Parkta az su ile çok verim esası göz önünde bulunduruluyor. Akıllı sensörler yağmur yağdığında duruyor, böylece su tasarrufu sağlanıyor. Parkın aydınlatması da akıllı.  Akşam saatlerinde daha güçlü bir aydınlatma, gece saatlerinde daha loş bir ışık kullanılıyor. Böylece enerjiden tasarruf ediliyor parkın görüntüsü de görenleri kendisine hayran bırakıyor.

Eko Çiftlik 1

Güneş Panelleri İle Enerji Üretiliyor

Sincan Belediyesinin Yenikent’teki ek hizmet binasının çatısına güneş panelleri yerleştirildi. Panellerden elektrik enerjisi üretiliyor. Böylece çevre dostu ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olan güneşten faydalanarak enerjiden tasarruf sağlanıyor.

Güneş panelleri Eko-Çiftlik Sıfır Atık Merkezi’ne de kuruldu. Sıfır atık bilincinin gelecek nesillere aktarılması amacıyla kurulan merkez 7’den 70’e herkesi ağırlıyor. Atıkların dönüşümü, mama, kompost kurtçuk, solucan gübresi, biyogaz ve sirke üretimi gerçekleştiriliyor, üretim aşamaları ziyaretçilere anlatılıyor, geri dönüştürülen malzemeler sergileniyor. Merkezde bulunan geleneksel otantik çadırın aydınlatma ihtiyacı da panellerden temin ediliyor. Böylece elektrikten tasarruf sağlanıyor. 

Kaynak: Harutyun Çerme