Haber:Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER

Son zamanlarda  Dünya’da ve Türkiye’de yaşanan doğal afetler bu alandaki sigortaların önemini bir kez daha ortaya koydu. Sigortalılık bilincinin gelişmesi ve riskler gerçekleşmeden önce her alanda sigortalılık oranının artması gerektiğini vurgulayan Sigorta Danışmanı Murat Uyanık,  “Son zamanlarda sigorta oranlarında   çok yüksek bir talep artışı olduğunu dile getiremeyiz ancak  eskiye nazaran bir artış gözlemliyoruz” ifadesini kullandı.

Son yıllarda sıklıkla yaşanan doğal afetler ve pandemi toplumdaki sigorta bilincini artırsa da, bazı konularda soru işaretleri sürüyor. Ülkemizde ve dünyada yaşanan doğal afetlerde mallarını kaybeden vatandaşlar ise evleri, arabaları için yaptırdıkları sigortaların kapsamını öğrenmeye çalışıyor.

“YAŞAMIN HER ALANINDA KARŞILAŞILABİLECEK OLASI RİSKLERE KARŞI ÖNLEM ALMALIYIZ”

 2017 Nisan ayından bu yana sigortacılık sektöründe elementer  olarak tabir edilen branşlar üzerine çalışan Murat Uyanık, gazetemize özel şu açıklamalarda bulundu:

“Genel olarak baktığımızda sigortanın çalışma şekli hayatımızda yer alan pasif güvenlik önlemleri içinde yer alır her ne kadar sigorta bir zararın, kaybın ortaya çıkmasına engel olmasa da çıkan zarardan en az kayıpla hayata  tekrar dönmemiz için kurulan yıllarca edinilen tecrübelerden ve bilgi birikiminden gelen bir dizi prosedürden ibarettir. Ne yazık ki  vatandaşlarımızda kadercilik anlayışı da hakimdir. İnsanlar hala bir kaza yasadığında suçu ilk önce kendinde ya da işin sorumluluğunu alan kişide aramaktansa öncelikle kadere atmayı alışkanlık haline getirmiştir. Yaşamın her alanında karşılaşılabilecek olası risklere karşı önlem almak ve küçük primlerle büyük risklerin ekonomik sorumluluklarını azaltmak için sigorta yaptırmamız gerekiyor.

“DASK ZORUNLU DEPREM SİGORTASIDIR VE YALNIZCA DEPREM HASARINI KARŞILAR”

İklim değişiklikleri ile birlikte dünyayı etkisi altına alan doğal afetlere karşı sigortanın kapsamına değinen Uyanık, “Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) pek çok konutta bulunuyor. DASK zorunlu deprem sigortasıdır ve yalnızca deprem hasarını karşılar, orman yangınlarını şu an için kapsamıyor.

“Araçlar için ise kasko sigortası söz konusu. Kasko yaptıranlar araçlarının hasarını rahatlıkla yangın, sel ve heyelan gibi durumlarda onarabiliyor ya da pert olmuşsa yenisi ile değiştirebiliyor. Ancak sadece trafik sigortası yaptıranlar bu imkandan yararlanamıyor çünkü adı üzerinde bu sigorta türü sadece trafikte meydana gelen kazalarda, karşı tarafından hasarını, zararını ödeyebilmek için kullanılıyor” şeklinde konuştu.

“PANDEMİ, SİGORTA SEKTÖRÜNÜ DÖNÜŞTÜRDÜ”

Milyarlarca insanın yaşam biçimini doğrudan etkileyen yeni tip korona virüsün yol açtığı COVID-19 salgın hastalığı, pek çok sektörü olduğu gibi sigorta sektörünü de dönüştürüyor diyen Uyanık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“ Son iki yıldır hayatımız büyük oranda değişti alışkanlıklarımız, çalışma şeklimiz ve şartlarımız. Pandemi süreci  sadece bizleri de değil sokakta yaşamını sürdüren can dostlarımızı dahi etkiledi. Bu durum tüm sektörlerde olduğu gibi sigortacılığında belli başlı değişikliğe uğramasına sebep oldu. Mesafeli satışın artması, ihtiyaçların değişmesi vb  konular gibi.. Küresel salgınla birlikte geleceğe ilişkin beklentiler ve sağlık harcamalarıyla ilgili öncelikler büyük bir değişime uğradı. Pandemiyle birlikte sağlığın ne kadar değerli olduğuna dair farkındalığın artması, Tamamlayıcı Sağlık Sigortasına (TSS) olan ilgi ve talebi de artırdı.

“COVİD 19 tedavisi başlarda tartışma yaratsa da sigorta kapsamında uzun süredir teminatlar altında yer almaktadır ve birçok şirket diğer hastalıklardan farklı olmaksızın muafiyetsiz korona virüs tedavisini ödemektedir.”

“YETKİNLİĞİNE, BİLGİSİNE GÜVENMEDİĞİNİZ KİŞİLERE SİGORTA YAPTIRMAYIN”

Son olarak gazetemiz okurlarına tavsiye ve önerilerini ileten  Sigorta Danışmanı Murat Uyanık “Nacizane önerim vatandaşın körü körüne gidip yetkinliğine bilgisine ve donanımına güvenmediği kişilere sigorta yaptırmamasıdır. Bu hem sigortalıyı hem sigorta şirketini hem de sigortacılık sektörünü ve çalışanlarının itibar kaybına sebep olmaktadır. Her ne kadar son dönemde Hazine Müsteşarlığının bu konu hakkında yaptığı güncellemeler  ve  aldığı önlemler uygulansa da iş sigortalının bilinçli olmasında bitiyor. Lütfen sigortacınızdan poliçenizi, matbuu ya da sanal herhangi bir basımını alın, klozları, şartları okuyun..  Gerekirse güncelletin ya da teminat değişikliği talep hakkınızın olduğunu unutmayın. Sigorta poliçelerinin birer sözleşme olduğunu unutmayın” diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilisim