Müslüman alemi için 11 ayın sultanı Ramazan ayı başladı, oruçlar tutulmaya başladı. Oruç tutanlar ise neyin orucu bozuğ bozmayacağını araştırmaya başladı. Bunlardan en çok merak edilen ise oruçluyken sigara içmek orucu bozar mı, elektronik sigara orucu bozar mı, nargile dumanı solumak orucu bozar mı oldu. İşte merak edilenlere Diyanet'in verdiği cevaplar. 

Rahmet ve bereket ayı on bir ayın sultanı, 23 Mart tarihi itibarıyla başladı. İslam dininde farz kılınan oruç ibadetini yerine getiren milyonlarca kişi, bazı sorularının yanıtını araştırmaya koyuldu. Bunlar arasında en çok araştırılan ise hiç şüphesiz ''Sigara dumanı orucu bozar mı?'' olarak öne çıkıyor. Çünkü sigara kullananların yanı sıra kullanmayıp dumanına maruz kalanların da merak ettiği bir konu. Diyanet İşleri Başkanlığı, uzun yıllar dini açıdan doğruluğu tartışılan bu konuya açıklık getirdi. Peki, Sigara dumanı orucu bozar mı, kaza gerekir mi? İşte, Diyanet'in sigara ve nargile dumanı olan ortamda bulunmak orucu zayıflatır mı sorusuna yanıtı.

Sigara dumanı orucu bozar mı  (3)

SİGARA İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır.

Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

Sigara dumanı orucu bozar mı  (2)

ELEKTRONİK SİGARA ORUCU BOZAR MI?

Sigara bağımlılığından kurtulmak isteyenlerin gözde aracı elektronik sigara kullanımı son yıllarda Türkiye'de artış gösterdi. Sağlıkçılar tarafından tavsiye edilmeyen elektronik sigara içmek orucu bozar mı en çok merak edilen konulardan birisi.

İçinde bulunan sıvı nikotinin buharlaşmasıyla oluşan dumanın solunması sigaranın yarattığı etkiyi yaratıyor. Buradan yola çıkılarak sigaranın orucu bozduğu gibi elektronik sigaranın yani e sigaranın da orucu bozduğı söylenebilir.

Mübarek Ramazan ayında kaçınılması gereken en önemli şey nefsin hoşuna giden ve keyif veren durumlar olduğu için normal sigara gibi keyif vererek vücudu uyuşturan e sigara yani elektronik sigara da orucu bozar.

Bu konuyla ilgili henüz özel bir açıklama yapılmamış olsa da Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaptığı şu açıklama kabul edilebilir:

"Oruçlu olduğu hatırında iken bilerek ve kendi isteği ile sigara çekmek, tütün çekmek, buhur yakıp dumanını içine çekmek gibi boğazına duman çekmek orucu bozar. Aynı zamanda hem kaza hem kefaret (61 gün oruç) lazım gelir."

Sigara dumanı orucu bozar mı  (1)

SİGARA DUMANI ORUCU BOZAR MI?

Oruçluyken istemsizce sigara dumanına maruz kalabilen vatandaşlar, bu durumun oruç ibadeti üzerindeki etkisi öğrenmek istiyor. Bu kapsamda; Diyanet konuya yönelik açıklama yaptı.

"Orucun temel unsurunu; yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar.

Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mutat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer." şeklinde cevap vermiştir.

Oruçlu bir kimsenin, bu örneklerde olduğu üzere sigara dumanına maruz kalması halinde orucu bozulmamaktadır. Ancak sigara içilen ortamda bilerek ve isteyerek kalmamak gerekmektedir.

Sigara dumanı orucu bozar mı  (1)-1

NİKOTİN BANDI ORUCU BOZAR MI?

Nikotin bandı orucu bozmaz. Kural olarak orucu bozan şeyler, vücuda normal yollarla giren maddeler ve cinsel ilişkidir. Vücuda sürülen yağ, merhem gibi maddeler, deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla emilerek kana karışmaktadır. Ancak cildin bu emişi, çok az ve yavaş olmaktadır.

Diğer taraftan bu işlem yeme, içme ve beslenme anlamına da gelmemektedir (Bak. Merğînânî, el-Hidâye, II, 263-264; Kâsânî, Bedâî', II, 98; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 366-367).

Editör: Hüseyin Çözen