Kononavirüs pandemisine rağmen kiralık konut fiyatlarındaki artış dikkat çekiyor. Başkent Dönüşüm Emlak Gayrimenkul Danışmanı Aynur Serttürk, "Pandeminin etkilerini gayrimenkul sektöründe de görüyoruz. Bu durum özellikle  kiralık konut piyasasında da gözlemleniyor. Kiralık konut piyasasındaki fiyatlar yükselmeye devam ederken, kiralanan konut sayısı azaldı” dedi.

Başta İstanbul olmak üzere 3 büyük ilde merkezi lokasyonlarda kiralık ev bulmanın bir hayli zaman aldığını dile getiren Başkent Dönüşüm Emlak Gayrimenkul Danışmanı Aynur Serttürk gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Serttürk,Küresel anlamda yaşanan salgın  uzun zaman evde zaman geçirmek ve evden çalışmanın konuta barınma işlevinin ötesinde bakılmasına neden olmuştur'' açıklamasında bulundu.

 Gayrimenkul  sektörüne sonradan giren Başkent Dönüşüm Emlak Gayrimenkul Danışmanı Aynur Serttürk  gazetemize Ankara konut piyasasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Serttürk,1978 yılında babasının yaptığı tapulu gecekonduda çok zor şartlarda yaşamaya başladıklarını  ve o zamanlarda birçok imkanın olmadığını güzel ama bir o kadar da zor şartlarda  çocukluk geçirdiğini belirterek komşularımızın çocuklarıyla hep beraber ekin tarlalarında, meyve bahçelerinde özgürce mutlu bir biçimde büyüdük eşimle ikimizin zamanında gecekondusu olduğu için şirketimizin adını Başkent  Dönüşüm Emlak koyduk, yaklaşık olarak kırk yıldır da İlkbahar Mahallesi’nde yaşamaktayız” ifadesini kullandı.

“ KİRALIK KONUT PİYASASINDAKİ FİYATLAR YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR”

 Yaşanan korona virüs salgınının emlak sektörüne de yansımaları olduğunu aktaran Serttürk,  Pandemi  tüm dünyada  ekonomik koşulları  bir değişim sürecine soktu. Kişilerin tercihlerini değiştirdi daha bağımsız ve müstakil rahat edebilecekleri ev ve konutları tercihi ettiler  bahçeli ya da balkonlu yüzölçümü daha geniş olan mülklere olan ilgi arttı.  Yaşanan korona virüs salgını sona erdiğinde de gayrimenkul sektöründe dijitalleşmenin artacağı ön görüler arasında..

“UZAKTAN EĞİTİM FAALİYETİ NEDENİYLE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN KİRALIK KONUT TALEBİ DÜŞTÜ”

“ Pandeminin etkileri sadece satılık evlerde değil kiralık evlerde de etkisini gösterdi.  İstanbul olmak üzere 3 büyük şehirde merkezi lokasyonlarda kiralık ev bulmak zorlaştı.Uzaktan eğitim faaliyeti nedeniyle özellikle büyükşehirlerde üniversite öğrencilerinin kiralık konut talebinin düştüğü söyleniyor.

Gayrimenkulun bulunduğu yerin konum,mevki ve lokasyonunun şehir merkezi ve diğer kamu ve sosyal alanların yakınlığı ulaşılabilirliliği kültürel ve sosyalitesinin yüksek olduğu öncelik olarak tercih edildiği ve ekonomik olarak değerinin artığı yerlerin tercih sebebidir diyen Serttürk sözlerini şöyle sürdürdü:

Biz yatırımcıya  öncelikle parasının getirisinin diğer yerlerden daha iyi getiri sunabileceği yerleri analiz ederek yönlendirmek ve referans sağlamak parasını yatırdığı ve değerinin artacağı yerleri tercih olarak sunmaktayız’’ diyerek sözlerini noktalandırdı.

 Tüik Mayıs 2021 Konut Satış İstatistikleri

“TÜRKIYE GENELINDE MAYIS AYINDA 59 BİN 166 KONUT SATILDI”

Türkiye genelinde konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %16,2 artarak 59 bin 166 oldu. Konut satışlarında İstanbul 11 bin 356 konut satışı ve %19,2 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 5 bin 653 konut satışı ve %9,6 pay ile Ankara, 3 bin 298 konut satışı ve %5,6 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 7 konut ile Ardahan, 11 konut ile Hakkari ve 26 konut ile Bayburt oldu.

İPOTEKLİ KONUT SATIŞLARI MAYIS AYINDA 10 BİN 560 OLARAK GERÇEKLEŞTİ

Türkiye genelinde Mayıs ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %42,9 azalış göstererek 10 bin 560 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %17,8 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 2 bin 210 konut satışı ve %20,9 pay ile ilk sırada yer aldı. Hakkari ve Şırnak illerinde ipotekli konut satışı gerçekleşmezken Ardahan'da 1 ipotekli konut satışı gerçekleşti.

ĞER SATIŞ TÜRLERİ SONUCUNDA 48 BİN 606 KONUT EL DEĞİŞTİRDİ

Diğer konut satışları Mayıs ayında Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı ayına göre %49,8 artarak 48 bin 606 oldu. Diğer konut satışlarında İstanbul 9 bin 146 konut satışı ve %18,8 pay ile ilk sıraya yerleşti. İstanbul'daki toplam konut satışları içinde diğer satışların payı %80,5 oldu. Ankara 4 bin 277 diğer konut satışı ile ikinci sırada yer alırken, Ankara'yı 2 bin 560 konut satışı ile İzmir izledi. Diğer konut satışının en az olduğu il 6 konut ile Ardahan oldu.

MAYIS AYINDA 18 BİN 204 KONUT İLK DEFA SATILDI

Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %8,0 artarak 18 bin 204 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı %30,8 oldu. İlk satışlarda İstanbul 3 bin 153 konut satışı ve %17,3 ile en yüksek paya sahip olurken, İstanbul'u bin 156 konut satışı ile Ankara ve 858 konut satışı ile İzmir izledi.

İKİNCİ EL KONUT SATIŞLARINDA 40 BİN 962 KONUT EL DEĞİŞTİRDİ

Türkiye genelinde ikinci el konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %20,2 artış göstererek 40 bin 962 oldu. İkinci el konut satışlarında İstanbul 8 bin 203 konut satışı ve %20,0 pay ile ilk sırada yer aldı. İstanbul'daki toplam konut satışları içinde ikinci el satışların payı %72,2 oldu. İkinci el konut satışlarında Ankara 4 bin 497 konut satışı ile ikinci sırada yer alırken, Ankara'yı 2 bin 440 konut satışı ile İzmir izledi. 

YABANCILARA MAYIS AYINDA BİN 776 KONUT SATIŞI GERÇEKLEŞTİ

Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %106,5 artarak bin 776 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Mayıs ayında ilk sırayı 818 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul'u sırasıyla 341 konut satışı ile Antalya, 106 konut satışı ile Ankara, 80 konut satışı ile Mersin ve 75 konut satışı ile Sakarya izledi.

ÜLKE UYRUKLARINA GÖRE EN ÇOK KONUT SATIŞI IRAK VATANDAŞLARINA YAPILDI

Mayıs ayında Irak vatandaşları Türkiye'den 239 konut satın aldı. Irak vatandaşlarını sırasıyla, 231 konut ile İran, 119 konut ile Rusya Federasyonu, 98 konut ile Afganistan ve 87 konut ile Almanya vatandaşları izledi.

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)