Bir yıldan fazladır tüm dünya korona virüs pandemisinden dolayı evlerinde yaşam sürüyor. Birçok kişi ise bu dönemi atlatabilmek için çeşitli hobilerle moral buluyor. Mamak’ta yaşayan ve uzun süredir güvercin besleyen Bulut Çimen ise güvercin beslemenin kendisi için bir tutku olduğuna değinerek pandemi ile birlikte evde kaldığı süreyi güvercinlerine vakit ayırarak geçirdiğini söyledi. Kendisinin de korona virüs geçirdiğine değinen Çimen, o süreç içerisinde güvercinlerinin kendisine moral olduğunu ifade etti.

Mamak’ta yaşayan ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde kaynakçı olarak çalışan Bulut Çimen güvercin koleksiyonculuğuna ilişkin konuştu. Güvercin beslemenin hobinin de ötesinde bir tutku olduğuna değinen Çimen, tüm dünyayı etkisi altına alan salgının başlaması ile güvercinlerinin kendisine moral olduğunu ifade etti. Çimen, güvercin tutkusunun insanların kötü alışkanlıklara alışmasına da engel olduğuna değinerek, “Birçok kişi güvercin beslemeye kötü baksa da aslında insanı kumar, alkol gibi kötü alışkanlıklardan da uzak tutuyor” dedi.

“KUŞLARIN ÖZGÜRLÜĞE UÇMASI BENİ MUTLU EDİYOR”

Güvercin koleksiyonculuğuna ilişkin detayları anlatan Bulut Çimen, “Çeşitli cinsteki güvercinleri beslemeye güvercin koleksiyonculuğu deniliyor. Güvercinler arasında da birçok tür var. Posta güvercini, dönek, kostüm gibi birçok güvercin çeşidi bulunuyor. Benim beslediğim kuşlar ise taklacı oyun kuşu diye adlandırılan kuşlar. Bunlar farklı bir ırk olarak geçiyor” dedi.

Güvercin beslemenin bambaşka bir heves olduğuna değinen Çimen, kuşların havada uçuşunu izlerken kendisinin de bambaşka bir özgürlük hissine kapıldığını ifade etti. Çocukluğundan bu yana güvercin beslediğini söyleyen Çimen, “Evde kafeste kuş besleyecek olsanız o kuş kafesten kaçtığında bir daha onu bulmak zor. Fakat güvercin beslemek öyle değil. Güvercin kendisini besleyen kişiyi terk etmez. Havaya bırakırsın, uçar, gezer, tekrar senin yanına gelir. İşte tam da bu beni güvercin beslemeye itti” dedi.

Güvercin beslemenin detaylarına ilişkin konuşan Çimen sözlerini şöyle sürdürdü: “Kuşu yavruyken alıyorum, onun bakımı ile ilgilenerek büyümesini bekliyorum. Büyüdükten sonra ise onu uçuruyorum ve havada yavaş yavaş dönerek takla atmayı öğreniyor. Takla atmayı öğrendikten sonra ise neredeyse 10 kez takla atarak uçmaya başlıyor. Onun duygusu ise bambaşka bir şey. Şunu da söylemek gerekir ki havada uçan kuşların atmacalarla mücadelesi de söz konusu. Birçok güvercinimi atmaca havada kaptı. Bir anda onca emeğim de boşa gitti. ” diye konuştu.

MERAKLILARI İÇİN PAHALI BİR HOBİ

Güvercin koleksiyonculularının bu işin hayranı olduklarını ve birçok kuşa 20 bin liralar vererek satın aldıklarına değinen Çimen şunları söyledi: “Dünyanın her yerinde güvercin besleyen bu işin meraklısı birçok insan var. Meraklıları için pahalı bir hobi esasında, çünkü 20 bin liraya bile güvercin satın aldıkları oluyor. Ucuzu için bin liradan başlıyor, 20 bin liraya kadar çıkıyor diyebiliriz.”

Ankara’da güvercin koleksiyonculuğu yapan birçok ünlü ismin olduğuna Değinen Çimen, “Namık Kocaman ismini Ankara’da güvercin besleyenler bilir örneğin. Kendisinin 3 kuş için 36 bin liralık fiyat verdiğini dahi duymuştum. Çünkü kendisi 40 sene önce kendisine özgü bir güvercin ırkı beslemeye başlamış ve senelerden beri o ırkı beslediğinden güvercin besleyenler arasında da ünlü bir ırk haline gelmiş” dedi.

Güvercin beslemek hobi olarak yapılsa da dünyada bunu ticaret için yapanın çok olduğunu ifade eden Çimen, her sene güvercin dünya kupasının düzenlendiğini söyledi. Dünya kupasına katılmak isteyenlerin başvuruda bulduklarını ifade eden Çimen, kendisinin de dünya kupası için başvuruda bulunduğunu ifade etti. Kupada derece yapıldığında dünya tarafından o kişinin keşfedildiğini söyleyen Çimen, kendisinin de hedefinin dünya kupasında birincilik almak olduğuna değindi.

“İNSANI KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN UZAK TUTUYOR”

Şuan kendisinin de 25 güvercini olduğuna değinen Çimen, “Ben hobi amaçlı güvercin besliyorum ama bu bambaşka bir sevgi. Çocukken başladım kuş beslemeye şuan ise neredeyse vazgeçemiyorum. Güvercin beslemeye başlayan kişi kolay kolay da bırakamıyor. Güvercin beslemeyi bırakanlar ise besleyecek yeri olmadığından bırakıyordur. Üzerinden 20 yıl geçse de eğer güvercin besleyecek bir yer bulduysa tekrar beslemeye başlayabilir, o derece bir tutku bu” diye konuştu.

Güvercin beslemenin kişiyi bazı kötü alışkanlıklardan da koruduğuna değinen Çimen, “Alkol, kumar gibi kötü alışkanlıklardan koruyor insanı. Çünkü ailesi ve işinin haricinde kalan vakti insan güvercinleri ile geçiriyor. Güvercin beslerken insan bunlardan uzak duruyor.” dedi.

Korona virüs pandemisi başladığından bu yana güvercinlerinin kendisine moral olduğuna vurgu yapan Çimen, “Ben ASKİ’de çalıştığım için işlerimiz biraz yoğun. İş hayatımdaki yoğunluk, pandeminin hayatımızı alt üst etmesi gibi şeyleri güvercinlerime vakit ayırarak tolere edebiliyorum. Vakit buldukça gidip onlarla vakit geçiriyorum örneğin. Ben korona virüs geçirdim ve o süreçte bana moral olan tek şey güvercinlerimdi.”

Çimen, “Eğer güvercin beslemeyi düşünenler varsa onlara diyeceğim şey hiç bu işe girişmemeleri. Çünkü sonrasında onların da bırakamayacakları bir hobileri olacak” diyerek sözlerini sonlandırdı.

(Türkan ÇATAL YILDIZ)