ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) uzay aracı Osiris-Rex, Bennu isimli asteroitten moloz örnekleri aldıktan sonra 7 yıl süren yolculuğunu tamamlayarak Dünya'ya dönmesinin ardında Osiris-Rex hakkında araştırmalar hız kandı. İşte Osiris-Rex hakkında detaylar...

OSİRİS-REX NEDİR?

OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer) NASA'nın bir asteroit inceleme ve numune getirme görevidir. Görevin ana hedefi, Dünya'ya yakın bir karbonlu asteroit olan 101955 Bennu'dan en az 60 g (2,1 oz) numune almak ve ayrıntılı bir analiz için Dünya'ya getirmektir. Getirilen malzemenin, bilim adamlarının Güneş Sistemi'nin oluşumu ve evrimi, gezegen oluşumunun ilk aşamaları ve Dünya'da yaşamın oluşumuna neden olan organik bileşiklerin kaynağı hakkında daha fazla bilgi edinmelerini sağlaması bekleniyor.

Yüzeye iniş ve numune toplama 20 Ekim 2020 tarihinde 22.12 UTC'de gerçekleşti. OSIRIS-REx 8 Eylül 2016'da fırlatıldı, 22 Eylül 2017'de Dünya'nın yanından geçti ve 3 Aralık 2018'de Bennu'nun yakınına ulaştı, burada yüzeyini önümüzdeki birkaç ay içinde hedef numune alanı için analiz etmeye başladı. 12 Aralık 2019'da NASA, Nightingale olarak bilinen ilk örnekleme sitesini duyurdu. 20 Ekim 2020'de Bennu'ya başarılı bir şekilde yaklaştı ve bir numune almaya çalıştı. Başarılı olup örneğiyle birlikte 24 Eylül 2023'te Dünya'ya döndü.

ABD Senatosu Ukrayna'ya yardım paketini onayladı ABD Senatosu Ukrayna'ya yardım paketini onayladı

Bennu, Güneş Sisteminin doğumundan itibaren bir "zaman kapsülü" olduğu için çalışmanın hedefi olarak seçildi. Bennu'nun çok koyu bir yüzeyi vardır ve karbonlu C tipi asteroitlerin bir alt türü olan B tipi bir asteroid olarak sınıflandırılır. Bu tür asteroitler, oluşum zamanlarından itibaren çok az jeolojik değişikliğe uğramış oldukları için "ilkel" kabul edilirler. Özellikle, Bennu, yaşam için gerekli organik moleküllerde anahtar bir element olan ve Dünya'nın oluşumundan önceki maddenin temsilcisi olan bozulmamış karbonlu materyalin mevcudiyeti nedeniyle seçildi. Amino asitler gibi organik moleküller daha önce göktaşı ve kuyruklu yıldız örneklerinde bulunmuştu, bu da yaşam için gerekli bazı bileşenlerin uzayda doğal olarak sentezlenebileceğini gösteriyor.

Görevin maliyeti, yaklaşık 183,5 milyon ABD doları olan Atlas V fırlatma aracı hariç, yaklaşık 800 milyon ABD dolarıdır. Juno ve New Horizons'tan sonra New Frontiers programında seçilen üçüncü gezegen bilimi görevidir. Baş araştırmacı Arizona Üniversitesi'nden Dante Lauretta'dır. Başarılı olursa, OSIRIS-REx, 2010'da 25143 Itokawa'dan örnekler döndüren Japon sondaları Hayabusa ve Aralık 2020'de 162173 Ryugu'dan geri dönecek olan Hayabusa2'yi takiben bir asteroidden örnekler döndüren ilk Birleşik Devletler uzay aracı olacaktır.

1193296-1537238539

Haber Merkezi