Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İsrail ile İran arasında artan gerilimin enerji piyasalarında dalgalanmalara yol açabileceğine dikkat çekti. Bayraktar, petrol ve doğalgaz fiyatlarında yükseliş eğiliminin başladığını, sürecin seyrine göre artışın devam edebileceğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bayraktar, Türkiye'nin enerji tedarikine dair mevcut durumla ilgili bilgi verdi. İran’dan 2019’dan bu yana petrol alınmadığını hatırlatan Bayraktar, “İran’dan sadece doğal gaz ithal ediyoruz. Şu aşamada doğal gaz arzında bir sorun yok, ancak fiyatlarda yukarı yönlü bir hareket gözlemliyoruz” dedi.
"Petrolde %20’lik bir tedarik etkilenecek"
İran’dan geçen ve Türkiye’ye ulaşan Basra çıkışlı ham petrolün, toplam tedarikin yaklaşık %20’sini oluşturduğunu söyleyen Bayraktar, bu kaynağın sekteye uğraması halinde alternatif yollarla ikame edilmesi gerektiğini belirtti. “Buradaki asıl etki, ithalat kalemlerinde artış olarak yansıyabilir” ifadelerini kullandı.
Petrol ve gaz fiyatlarında yükseliş
Son gelişmelerin piyasaya yansımasına da değinen Bayraktar, “Petrol fiyatı 60 dolar seviyelerinden 76 dolara kadar yükseldi. Doğal gaz fiyatlarında da benzer bir artış eğilimi olabilir. Ancak arz güvenliği açısından şu an için bir sorun görünmüyor” dedi.
Gabar petrolü gündemde
Bakan Bayraktar, yaşanan jeopolitik gelişmeler ışığında Gabar Dağı’ndaki petrol üretiminin önemiyle ilgili bir soruya da yanıt verdi. Türkiye’nin petrol ihtiyacının yaklaşık %8’inin bu bölgeden karşılandığını ifade eden Bayraktar, “Gabar sahası bu süreçte iç kaynakların değerlendirilmesi açısından önemli bir rol üstleniyor” diye konuştu.