Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu içinde yer alan 7 ülke, Haziran 2026’da petrol üretimini günlük 188 bin varil artırma kararı aldı.
OPEC’in açıklamasına göre Suudi Arabistan, Rusya, Irak, Kuveyt, Kazakistan, Cezayir ve Umman, 3 Mayıs’ta çevrimiçi toplantıda bir araya gelerek küresel piyasa koşullarını ve petrol piyasasına ilişkin görünümü değerlendirdi.
Kararın, daha önce açıklanan gönüllü üretim kesintilerinin kademeli olarak geri alınması kapsamında alındığı bildirildi. Açıklamada, üretim artışının piyasa koşullarına bağlı olarak durdurulabileceği ya da geri çevrilebileceği vurgulandı.
OPEC+ ülkeleri, petrol piyasasında istikrarı destekleme hedefini yineleyerek, üretim taahhütlerine uyum ve fazla üretim yapılan miktarların telafisi konusunda kararlılık mesajı verdi. Grubun bir sonraki toplantısını 7 Haziran’da yapması bekleniyor.





