NASA, 6 Şubat depreminde büyük yara alan Hatay'ın depremden 2 gün önce ve 2 gün sonrasına ait gece lambası görüntülerini paylaştı...

4 Şubat 2023

4 Şubat

8 Şubat 2023JPEG

8 Şubat

6 Şubat 2023'te Türkiye'nin güneyi ve Suriye'nin kuzeybatısında meydana gelen 7,8 ve 7,5 büyüklüğündeki depremler, önemli can kayıplarına ve altyapı hasarlarına neden oldu . Özellikle Hatay'ın merkezi Antakya ağır darbe aldı. Uydulardan elde edilen veriler, depremlerden sonra bölgenin büyük bir kısmında elektrik enerjisinin kesildiğini gösteriyor.

Bu haritalar Antakya kent merkezi ve çevredeki yerleşimlerin deprem öncesi ve sonrasında yaydığı ışık miktarını gösteriyor. Soldaki harita 4 Şubat 2023'teki bölgeyi gösteriyor; sağdaki harita 8 Şubat'ta aynı bölgeyi gösteriyor.

Haritalar , NASA/USRA Black Marble bilim ekibinden Eleanor Stokes ve Ranjay Shrestha tarafından sağlanan Black Marble HD ürününden geliyor . Haritalar , NASA-NOAA Suomi NPP uydusundaki Görünür Kızılötesi Görüntüleme Radyometre Paketi (VIIRS) sensöründen alınan verilere dayanmaktadır . Altlık harita Landsat 9 uydusu tarafından toplanan verilerden oluşturuldu.

Kayseri  Büyükşehir Belediyesi'nden ihtiyaç sahibi ailelere ‘220 ton süt’ desteği Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nden ihtiyaç sahibi ailelere ‘220 ton süt’ desteği

Haritalar, Antakya'nın merkezi iş bölgesinin ötesinde banliyö ve şehir dışı yerleşimlerde yaygın kesintileri gösteriyor. Karanlıkta kalan topluluklardan bazıları güneybatıda Dursunlu, Harbiye ve Samandağ; Günyazı batıda; Doğuya doğru ziyaret edin; ve Alazı kuzeydedir. Bölgeye daha geniş bakıldığında Kahramanmaraş ve Adıyaman gibi diğer illerin de deprem sonrasında daha karanlık göründüğü görülüyor .

İkinci harita çifti (aşağıda), 8 ve 9 Şubat tarihleri ​​arasında bazı ışıkların geri döndüğünü, ancak bölgenin büyük bölümünde yaygın kesintilerin devam ettiğini gösteriyor. Bu günlerde bulutluluk, bilim ekibinin Antakya'nın merkezi iş bölgesindeki kesintileri değerlendirmesini engelledi.

8 - 9 Şubat 2023

9 Şubat

Gece ışıklarının ham, işlenmemiş görüntüleri yanıltıcı olabilir çünkü ay ışığı, bulutlar, hava kirliliği, kar örtüsü, mevsimsel bitki örtüsü ve hatta uydunun konumu ışığın yansıma şeklini değiştirebilir. Black Marble bilim ekibi verileri bu faktörleri hesaba katacak şekilde işler. Ayrıca, Black Marble HD ürününün yüksek çözünürlüklü bir versiyonunu oluşturmak için Landsat ve OpenStreetMap'ten gelen verilerin kullanıldığı "ölçek küçültme" olarak bilinen bir teknik de uyguluyorlar.

Gece görüntüleri, yardım gruplarının yardıma en çok ihtiyaç duyan alanları belirlemesine yardımcı olabilir. Siyah Mermer ürünü, Birleşmiş Milletler Uydu Merkezi'nin (UNOSAT) Türkiye depremi sırasında afet müdahalesi konusunda kanıta dayalı kararlar almak için kullandığı çeşitli NASA veri setlerinden biriydi .

Ancak bu sayfadaki haritaların 8 ve 9 Şubat 2023 tarihli koşulları yansıttığını ve koşulların o tarihten bu yana değişmiş olabileceğini unutmayın. Yüksek çözünürlüklü veri görselleştirme haritaları, elektrik kesintilerinin mahalle ölçeğinde izlenmesini kolaylaştırıyor; bireysel binalarda, evlerde veya yollarda elektrik kesintilerini izlemek için kullanılmamalıdırlar.

NASA'nın Yer Uygulamalı Bilimler Afetler programı alanı da depremler ve sonrasındaki gelişmelerle ilgili gelişmeleri takip ediyor. Devam eden müdahale çabalarına ve risk değerlendirmelerine yardımcı olmak için haritaları, verileri ve bilimsel uzmanlığı birden fazla paydaşla paylaşıyorlar . Yeni bilgiler elde edildikçe ekip, depremle ilgili haritaları ve veri ürünlerini açık erişimli haritalama portalında yayınlıyor .

Ranjay Shrestha/NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nin izniyle Black Marble verileri, ABD Jeoloji Araştırması'ndan Landsat verileri ve OpenStreetMap'ten veriler kullanılarak Lauren Dauphin tarafından hazırlanan NASA Dünya Gözlemevi görüntüleri . Eleanor Stokes (USRA/EfSI), Ranjay Shrestha (SSAI/NASA GSFC) ve Zhuosen Wang'dan (UMD/NASA GSFC) alınan bilgilerle Kathryn Hansen'in hikayesi .

Kaynak: Haber Merkezi