Miras kalan ev, arsa ve tarım arazilerinin satışına ilişkin önemli bir düzenleme yolda. Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı 12. Yargı Paketi taslağına göre, ortaklığın giderilmesi davalarında satışa çıkarılan ve tamamı mirasçılara ait olan taşınmazlar için ilk açık artırma sadece mirasçılar arasında gerçekleştirilecek. Düzenleme ile aile mülklerinin üçüncü kişilere geçmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Erdoğan’dan CHP mesajı: Bu mücadelenin içinde yokuz
Erdoğan’dan CHP mesajı: Bu mücadelenin içinde yokuz
İçeriği Görüntüle

Aile mülkleri korunacak

Mevcut uygulamada mirasçılar arasında anlaşmazlık yaşanması halinde mahkemeler satış kararı verebiliyor ve ihalelere dışarıdan yatırımcılar da katılabiliyor. Bu durum, aileye ait taşınmazların yabancı kişilerin eline geçmesine neden olabiliyor. Yeni sistemle birlikte mirasçılara öncelikli satın alma imkânı sağlanacak.

İlk ihale sadece mirasçılara açık olacak

Taslağa göre, tüm paydaşların mirasçı olduğu taşınmazlarda ilk satış ihalesi yalnızca mirasçılar arasında yapılacak. İlk aşamada satışın gerçekleşmemesi halinde taşınmaz ikinci kez genel katılıma açık şekilde ihaleye çıkarılacak. Böylece hem mirasçıların hakları korunacak hem de satış sürecinin tamamlanması sağlanacak.

İhaleyi sabote edenlere ceza geliyor

Düzenleme, ihale süreçlerinde yaşanan kötü niyetli girişimlerin önüne geçmeyi de hedefliyor. Buna göre ihaleyi kazandığı halde satış bedelini yatırmayan kişilerin teminatları yanacak ve ayrıca teklif bedelinin yüzde 5'i oranında idari para cezası uygulanacak.

Paydaşlara da teminat şartı

Yeni sistemde taşınmazın hissedarları da ihaleye katılırken teminat yatırmak zorunda olacak. Yetkililer, bu uygulamanın satış süreçlerini daha sağlıklı ve hızlı hale getireceğini, aynı zamanda aile mülkiyetinin korunmasına katkı sağlayacağını belirtiyor.

Kaynak: Haber Merkezi