Özel Haber: Türkan Çatal Yıldız

Ankara'nın Mamak ilçesinde geçtiğimiz hafta belediye ekiplerinin küpeli sokak köpeklerini toplarken 2'sini şiddet uygulayarak öldürdüğü iddia edilmişti. Mamak Belediyesi, Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi ve Geçici Bakımevinin kapılarını basın mensuplarına açarak iddialara cevap verdi. Mamak Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Kevser Güney, olayın tamamen yanlış aksettirilerek farklı bir yöne çekildiğini belirtti. Gazetemize açıklamalarda bulunan Mamak Belediyesi CHP Meclis Üyesi Ferat Tokmak ise barınakta denetim yapmayı istemelerinin nedenlerinden en önemlisinin hayvanların açlıktan birbirlerini yediği iddiasını araştırmak olduğuna dikkat çekti.

Geçtiğimiz hafta tüm Türkiye Mamak ve Konya’da hayvanlara yapılan muameleyi konuştu. İddialara cevap vermek isteyen Mamak Belediyesi ise hayvan barınağının kapısını basın mensuplarına açarak iddiaları reddetti. Konuyu gazetemize değerlendiren Mamak Belediyesi CHP Üyesi Ferat Tokmak ise barınaktaki hayvanların aç olduğunu, bundan dolayı da cılız hayvanların diğer hayvanlara yedirildiğini iddia etti. 

“BİN 200 KÖPEK KAPASİTELİ MERKEZE SAHİBİZ”

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, hayvan sever derneklerinin temsilcilerine bakımevini gezdi, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Basın mensupları da Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi ve Geçici Bakımevi’ni gezerek görevlilerden bilgi aldı.

Mamak Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Kevser Güney yaptığı açıklamada, Bakımevi’nin işleyişinden bahsetti. Bin 200 köpek kapasiteli merkezle ilgili detayları veren Güney, “Tesisimizde bin 200 köpek kapasiteli mevcut 55 kafese ek olarak, 30 adet açık ve kapalı alanı olan padoglar, 1 oyun alanı ve postoperatif müşahede için yalıtımlı ısıtmalı çadır alanımız mevcuttur. Ayrıca kış hazırlıkları kapsamında tadilat ve çalışmalarımızı hızla tamamlıyoruz. Tadilat kapsamında kapalı alan oluşturulmakta ayrıca şamandıralı su sistemi kullanılmaktadır. Saimekadın Mahallesi Öğretmenler parkı içinde hizmet veren evcil hayvanlar polikliniğimizde ve rehabilitasyon merkezimizde görevli 5 hekim ve 22 personelle hizmet vermekteyiz. 1 Ambulans ve 5 toplama aracına sahibiz” dedi. 

Mamak Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Kevser Güney

“OLAY YANLIŞ AKSETTİRİLEREK FARKLI BİR YÖNE ÇEKİLDİ”

2022 yılı içerisinde 2 bin 195 adet kısırlaştırma, küpeleme ve mikroçipleme yapıldığını söyleyen Kevser Güney, tesiste 45’i yasaklı ırk 700 köpeğin bulunduğunu açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde sosyal medya üzerinde oluşan iddialara da değinen Mamak Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Kevser Güney, “Olay, tamamen yanlış aksettirilerek farklı bir yöne çekildi. Sabah 08:22 sularında çözüm merkezimize ulaşan trafik kazası sonucu yaralı olan köpeğin ekiplerimizce adrese ulaşıldığında ex olduğu hekim tarafından tespit edilerek araca alınmıştır. Bu sırada diğer ekiplerimiz daha önceden planlanan saha çalışması için Ege Mahallesi’ne gitmişlerdir. Bu bölgeye gidilirken tarafımızdan Ege Mahallesi’nin yerel hayvan koruma görevlisi ile görüşülerek bilgi verilmiş olup, kendisinden de saldırgan olan köpeklerin yerleri hakkında bilgi alınmıştır. Çalışma yapıldığı esnada takviye ekip desteği gerekli olduğu için ex hayvanı alan ekibimiz bölgeye çağrılarak çalışma yapılmıştır. A.Ö. isimli vatandaşın evinin olduğu sokakta çalışma yapılırken kendisi, çalışanlarımıza müdahale ederek kamuya ait aracımızın izinsiz ve zorla kapaklarını açmıştır. Ekip çalışanlarını tehdit ederek iftirada bulunduğu görülmüş olup, anestezi süreci devam eden köpekleri aracın içinden çıkartarak yere atmıştır. ‘Belediye köpekleri öldürüyor’ diyerek telefonuna çekim yaparak ve personelimizi de izinsiz çekerek sosyal medya hesaplarına yaymıştır. Benim de İçinde bulunduğum aracın camlarını yumruklayarak saldırgan tavır sergilemiştir” diye konuştu.

“YAŞANAN OLAYLARA İLİŞKİN HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILDI”

Yaşanan olay sonrası ekiplerin Ege Mahallesi Muhtarlığı’na gittiğini ve Tarım ve Orman Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü Hayvan Hakları Birimi ve Mamak İlçe Tarım Yetkililerinin buraya gelerek incelemelerde bulunduğunu söyleyen Güney, “Gerekli tüm tespitler ve incelemeler taraflarından yapılarak, diğer hayvanların hayatta olup anestezi altında oldukları, trafik kazası sonucu ex olan kanamalı köpeğin kanının, diğer 2 hayvana bulaştığı tespit edilmiş ve sağlıklı oldukları görülerek tutanak altına alınmış ve konu orada açıklığa kavuşmuştur” dedi.

Mamak Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Kevser Güney, “Olay açığa kavuşmasına rağmen bu olayı farklı yönlere çekmeye çalışan, hayvan sever olduğunu iddia eden bir grup tarafından hakaret ve tehditlere maruz kaldım” dedi.

Tüm yaşanan olaylara ilişkin hukuki sürecin başlatıldığını söyleyen Güney, “Sosyal medyada bir haftayı aşkındır konuyla alakası olmayan başlıklar atılarak halkı galeyana getiren, kin ve nefrete, hakarete sürükleyen, beni, personelimizi, kurumumuzu ve Belediye Başkanımızı hedef haline getiren algı çalışması başlatılmıştır. Bu algı ile olay, hiçbir şekilde bağdaşmamaktadır. Gerek personelim gerekse tüm belediye çalışanlarımız sokak hayvanlarına her türlü özeni göstermekteyiz. Hayvanlar Allah’ın sessiz kullarıdır. Onlara şefkatle yaklaşmak hepimizin görevidir. Hayvana şiddetin her şekilde karşısındayız. Bu zamana kadar şeffaflık içerisinde görevimizi yaptık, yapmaya da devam edeceğiz” dedi.

“HUKUKİ HAKKIMIZ OLMASINA RAĞMEN BARINAĞA ALINMADIK”

Mamak’ta yaşananları gazetemize değerlendiren Mamak Belediyesi CHP Meclis Üyesi Ferat Tokmak ise yasal hakları olmasına rağmen hala barınağa alınmadıklarına dikkat çekti. 

“Hayvan barınağına olayların çıktığı ilk gün alınmadık çünkü barınağın içinde birtakım değişiklikler yaparak olayları ört bas etmek istediler” diyen Tokmak şunlara değindi: “Birkaç hayvanın da barınakta kayıp olduğunu öğrendik, bizi barınağa almayarak kayıp hayvanları da bulmaya çalıştılar, bundan dolayı barınağa alınmamıza izin verilmedi. Şunu da söylemek gerekir ki hukuki olarak barınağa girmek ve orayı denetlemek hakkımız da var.”

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse’nin, Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi ve Geçici Bakımevinin kapılarını basına açarak kendisini kurtarmaya çalıştığını ifade eden Tokmak, “Ama Sayın Başkan’ın talimatının hayvanların yok edilmesine yönelik verildiğini biliyoruz. Kamuoyunda da bu şekilde bir baskı oluşunca hayvan sever gibi gözükmeye çalıştığının farkındayız” dedi. 

Mamak Belediyesi CHP Meclis Üyesi Ferat Tokmak

“ZAYIF OLAN HAYVANLARIN DİĞER HAYVANLARA YEDİRİLDİĞİ SÖYLENİYOR”

Hayvan barınağına girme nedenlerinden en önemlisinin hayvanların hayvanlara yedirildiği iddiasını araştırmak olduğuna dikkat çeken Tokmak, “Asıl denetlemek istediğimiz konu buydu, hayvan barınağına alınmayarak Mamak Belediyesi’nin bunu kabul ettiğini düşünüyoruz. Barınakta yaşayan hayvanlar aç durumda. Bundan dolayı da zayıf olan hayvanların diğer hayvanlara yedirildiği söyleniyor” iddialarında bulundu.  

Mamak Belediyesi’nin yaptığı hayvan barınaklarının yetersiz olduğunu, CHP’li üyeler olarak daha çok hayvan barınağına ihtiyaç olduğunu ve Mamak’ta yaşayan sokak hayvanlarının bir an önce kısırlaştırılması gerektiğini belediye meclisinde ifade ettiklerini söyleyen Tokmak, “Devamında da ciddi anlamda bakabilecek ailelere, kişilere hayvanların sahiplendirilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bu önerilerimizin hiçbiri de kabul edilmedi. Çünkü onlarda hayvan sevgisi yok. İnsan sevmeyenin hayvan sevmesi de beklenemezdi zaten. CHP eğer Mamak’ı bir sonraki yerel seçimlerde kazanırsa bahsettiğim önerilerin hepsini hayata geçirmek istiyor” ifadelerini kullandı.