Özel Haber: Kadir Gürhan

Fotoğraf: Eyüp Sari 

Akaryakıta gelen zamlar, ücretsiz taşıma ve artan maliyetler Özel Halk Otobüs esnafını zor durumda bırakıyor. Subay Evleri ve Aşağı Ayrancı arasında ulaşım hizmeti sağlayan 427 numaralı durağın başkanı Fatih Karakurt taşıdıkları üç yolcudan birisinin ücretsiz olduğuna dikkat çekti. 65 yaş üstü ücretsiz yolcu sayısının fazla olduğuna vurgu yapan Karakurt, bu durumun kendilerini zor durumda bıraktığını, 65 yaş üstü ücretsiz binen vatandaşlara saat sınırlaması getirilmesi gerektiğini savundu. 

Ücretsiz engelli ulaşım kartlarının engelliler tarafından değil de yakınları tarafından kullanıldığına vurgu yapan Karakurt, vatandaşlardan bu kartları kullanmamalarını rica etti. Karakurt, “Herkes kendi kartını kullansın bu kul halkıdır. Bu araçlar günlük 3 bin TL’nin üzerinde mazot yakıyor. Vatandaşlarımızdan evde oturan babasının, köyde engelli olan ablasının kartını kullanmamasını rica ediyoruz. Herkes kendi hakkına razı olsun. Biz özel sektörüz bedava yolcu taşıyoruz. Bir lastik değişimine 8 bin TL para veriyoruz. Haftalık 30 bin TL fatura kesiyoruz, bu paranın 22 bin TL’si mazota gidiyor. Kalan sekiz bin TL’yi iki şoföre mi verelim, sigortayı mı yatıralım yoksa aracın sanayi giderine mi harcayalım? Biz de ne yapacağımızı bilemiyoruz” şeklinde konuştu. 

“SEKTÖRE OTOBÜS YIKAYARAK BAŞLADIM”

Karakurt, “25 yıldır ulaşım sektöründe çalışıyorum. 1997 yılında otobüs yıkama ile başladığım sektöre muavinlik ve şoförlük ile devam ettim. Şoförlükten sonra durak başkanı olduk şu anda bu görevi devam ettiriyorum.  427 subay evleri ve aşağı ayrancı hattımızda 14 aracımız var. Yaklaşık 75 çalışan arkadaşımız var. Bizim 427 hattımızda sabah 5:40-6:00 civarında servisimiz başlar, akşam 23:30 civarında biter. Araçlarımız 8 dakikada bir hareket eder. Yoğun olunan saatlerde bu süre daha da kısalır. Bizim araçlarımız özel halk otobüsü, yolcu taşımacılığı yapıyoruz” dedi.  

“BİZİ MAĞDUR EDEN 65 YAŞ ÜSTÜ ÜCRETSİZLERDİR”

Sektörde çözüm bekleyen birçok sorunları olduğuna değinen Karakurt, “İşlerimiz güzel yolcularımız var fakat ücretsiz taşıdığımız yolcu sayısı oldukça fazla. Günlük 1100 civarında yolcu taşıyoruz, bu yolcuların 370’ine yakını ücretsiz. Yani üç yolcudan birisini ücretsiz taşıyoruz. Daha önce ihtiyaç sahipleri, emniyet güçlerimiz, basın mensubu arkadaşlarımız ve gazilerimiz biniyordu. Bu açıdan sorun yok bu arkadaşlarımız görevlerini yerine getirmek için biniyor. Bizi sıkıntıya sokan ücretsiz binen 370 yolcunun 70’i bu kategoriye giriyor. Bizi mağdur eden 65 yaş üstü ücretsizlerdir. Bu kesimi daha önce de taşıyorduk ama ihtiyaç sahibi olanları. Yeni çıkan kanunla beraber önüne gelen ücretsiz ulaşımdan yararlanıyor. Burası Subay Evleri durumu iyi olan insanların yaşadığı bölge. Dört dairesi olan kişi de 65 yaş üstü hakkından yararlanıp otobüse ücretsiz biniyor. En yoğun saatlerde bu arkadaşları ücretsiz taşıyoruz. 65 yaş üstü ücretsiz kesim yüzünden işine gitmeye çalışan vatandaşları da taşıyamıyoruz. İşten çıkıp evine gitmek isteyen kişileri doluluktan dolayı alamıyoruz” ifadelerini kullandı. 

“AYLIK ALDIĞIMIZ 1230 TL BİR GÜNDE TAŞIDIĞIMIZ YOLCU ÜCRETİNİ KARŞILAMIYOR”

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş’a çok teşekkür eden Karakurt, belediyenin kendilerine taşıdıkları her ücretsiz yolcu başına 2 TL destek verdiğini söyledi. Karakurt, “Ankara Büyükşehir Belediyesi her ayın 15’inden 15’ine ücretsiz taşıdığımız kişilerin ücretini bize veriyor. Hükümet ise ücretsizler için aylık sadece 1230 TL destek veriyor. Onu da düzenli alamıyoruz. 1230 TL bir günde taşıdığımız yolcunun parası bile etmiyor. Bunlar bizim en temel sorunlarımızdır. Bu sorunlara çözüm üretilmesini istiyoruz. En son başlayan uygulama ile aylık 10-12 bin TL arası Büyükşehir Belediyesinden 1230 TL de hükümetten destek alıyoruz. Biz sadece bu paranın iki katını haftalık benzin ücretini veriyoruz” diye konuştu. 

“BİR LASTİĞE 8 BİN TL PARA VERİYORUZ”

Karakurt, taleplerini ise şu şekilde açıkladı: “İhtiyacı olanlar ücretsiz binsin. Maddi durumu gerçekten iyi olmayanlar ücretsiz binsin. Bu kesimlerin başımızın üstünde yeri var. Param yok diyenleri reddetmiyoruz zaten. Bir milyonluk arabadan inip ücretsiz otobüse binenleri kabul etmiyoruz. Bir sınırlama getirilmeli. 65 yaş üstü ücretsizleri 11-14 arası ücretsiz taşıyabilirsek daha iyi olur. Böyle bir sınırlama getirilirse hiçbir sıkıntımız kalmaz. Mazot çok pahalı kazandığımız paranın çoğunu mazota veriyoruz. Otobüsün bir lastiği 8 Bin TL olmuş. 6 lastik kışlık 6 lastik de yazlık olunca toplamda 100 bine yakın lastiğe para veriyoruz. Gücümüz yetmediği için hurdacıdan lastik bakıyoruz.”

“ENGELLİNİN KARTINI ENGELLİNİN KENDİSİ KULLANMIYOR”

Özel Halk Otobüslerinde bilet olduğu dönemde müşterilerle zaman zaman sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Karakurt, kart okuyucu sistemine geçişle birlikte bu sorunun da ortadan kalktığını belirtti. Karakurt,”Şimdi de engelli kartında sorun yaşıyoruz. Çünkü engellinin kartını engellinin kendisi kullanmıyor, onun en yakın akrabası kullanıyor. Bu kart ile ulaşımı bedavaya getiriyor. Bu hem bize hem de devlete yazık. Kart senin değil dediğimizde de kavga başlıyor. Engelli vatandaşta sahte kart çok. Yüzde 40 ile engelli vatandaşa ücretsiz ulaşım hakkı veriliyor. Bunun çok basit olduğunu düşünüyoruz. Bu oran artırılmalı” dedi. 

“HAFTALIK 7 BİN KİŞİYİ ÜCRETSİZ TAŞIYORUZ”

Her hafta düzenli olarak Ankara Büyükşehir Belediyesine fatura kestiklerini belirten Karakurt, “Haftalık 7 bin kişiyi ücretsiz taşıyoruz. Bu 7 bin kişinin 2100’ü 65 yaş üstü ücretsizler oluşturuyor. Bu 2100 kişinin yüzde seksenini ihtiyacı olmayan kişiler oluşturuyor. Biz de burada oturuyoruz kendilerini biliyoruz ve tanıyoruz. Elit bir kesimde çalışıyoruz. Subay Evleri de aynı, Aşağı Ayrancı da öyle. Bu hem bize zarar hem de belediye otobüsüne. Şoförlerimiz geçim sıkıntısı yaşıyor. Tam gün çalışmak yasak diğer türlü de şoför geçinemiyor. Sabah 6 ile öğlen 1 arası çalışan şoför 160 TL alıyor. Bunun içinde yemeği de var. Fakat çoğu arkadaşımız yemek pahalı olduğu için yemek yemiyor. Çünkü yemek yese kendisine 100 TL kalıyor. Şoförlerimizin sigarasını durak olarak biz karşılıyoruz. SSK’ya 2 yıldır borçluyuz, borç bizim borcumuz ama düzenli olarak yatıramıyoruz. Her şoförün 150 bin TL den aşağı borcu yoktur. Benzinlilere bile borçluyuz. Bu yüzden şoförler asgari ücrete çalışabilecek bir iş bulup ayrılmak istiyor” açıklamasında bulundu. 

“HAFTALIK 22 BİN TL’YE MAZOT ALIYORUZ”

Vatandaşlarımızdan kendisine ait olmayan engelli kartını kullanmamalarını rica eden Karakurt, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Herkes kendi kartını kullansın bu kul halkıdır. Bu araçlar günlük 3 bin TL’nin üzerinde mazot yakıyor. Vatandaşlarımızdan evde oturan babasının, köyde engelli olan ablasının kartını kullanmamasını rica ediyoruz. Herkes kendi hakkına razı olsun. Biz özel sektörüz bedava yolcu taşıyoruz. Haftalık 30 bin TL fatura kesiyoruz, bu paranın 22 bin TL’si mazota gidiyor. Kalan sekiz bin TL’yi iki şoföre mi verelim, sigortayı mı yatıralım yoksa aracın sanayi giderine mi harcayalım? Biz de ne yapacağımızı bilemiyoruz. 65 yaş üstü vatandaşlarımız ve sahte engelli kart kullananlar yüzünden bize de bir şey kalmıyor. Sırf bu yüzden engelliye de saygımız kalmadı.”,

Editör: TE Bilisim