Eskişehir'de baba mesleğini sürdüren 25 yaşındaki lületaşı sanatçısı İsmet İlker Güler, lületaşının üretim süreci, özellikleri ve tanıtımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tarihi Odunpazarı Evleri bölgesinde atölyesi bulunan Güler, lületaşının daha etkin tanıtılması gerektiğini belirterek Kültür ve Turizm Bakanlığına çağrıda bulundu.

Genç Lületaşı Sanatçısı (3)

Lületaşının özelliklerini anlattı

Çocukluğundan bu yana lületaşıyla çalıştığını belirten Güler, Eskişehir'in kuzeyindeki çeşitli köylerde çıkarılan lületaşının ilkel yöntemlerle kazma ve kürek kullanılarak üretildiğini söyledi.

Lületaşının emici özelliği nedeniyle zamanla doğal olarak renk değiştirdiğini ifade eden Güler, bu durumun taşın yapısından kaynaklandığını belirterek, renk değiştirmeyen ürünlerin lületaşı olmadığını ya da alt sınıf ürünler olabileceğini dile getirdi.

Genç Lületaşı Sanatçısı (1)

Lületaşı ürünlerinde sahtecilik uyarısı yaptı

İsmet İlker Güler, son dönemde lületaşı talaşlarının preslenerek biblo, bileklik ve tespih gibi ürünlere dönüştürüldüğünü belirtti.

Bu ürünlerin kimyasal maddeler içerdiğini ifade eden Güler, el işçiliğiyle hazırlanan lületaşı ürünlerinin ise tamamen üç temel bıçak kullanılarak üretildiğini ve siparişe göre yapım süresinin birkaç günden birkaç aya kadar uzayabildiğini söyledi.

2037 filminin konusu ne, oyuncuları kimler?
2037 filminin konusu ne, oyuncuları kimler?
İçeriği Görüntüle

Lületaşının tanıtımı için çağrıda bulundu

Odunpazarı'nda düzenlenen lületaşı festivaline ilişkin görüşlerini paylaşan Güler, festival alanında lületaşı ürünlerinin yeterince yer almamasını eleştirdi.

Lületaşının daha geniş kitlelere tanıtılması gerektiğini ifade eden Güler, "Biz elimizden geleni yapıyoruz. Bakanlık yetkilileri belediyelere bırakmadan iş yapsa bizim için daha iyi olacak." dedi.

Kaynak: İHA