ÖZEL HABER: Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER

Çocuklara ve yetişkinlere yönelik birçok alanda sanat kursları sunan kişisel eğitim kursları okulların açılmasıyla birlikte tekrardan hareketli günler yaşamaya başladı. Pandeminin başlarında özel eğitim kurumlarında online ders yapıldığını aktaran Özel Eryaman Arya Müzik Akademisi Kurum Müdürü Berathan Baytemir, ‘’Artık tedbir ve önlemler çerçevesinde yüz yüze dersler gerçekleştirerek müzik eğitimi verebiliyoruz. Pandeminin kasvetli havasından müzikle uğraşarak, yeni bilgiler edinerek bir nebze olsun uzaklaşabiliriz çünkü müzik, acının mutluluğun kısaca insanlığın ortak dilidir’’ dedi.

Covid salgınının sosyal hayatı son derece olumsuz etkilediğini ifade eden Müzik eğitmeni ve Kurum Müdürü Berathan Baytemir, normalleşme adımlarının atılması ve okulların  açılmasıyla birlikte yetişkinlerde  ve öğrencilerde  kişisel eğitim kurslarına talep artışının yaşandığını dile getirdi.  Baytemir, temel müzik eğitimi ve kurslarıyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Özel Eryaman Arya Sanat Akademisi Kurum Müdürü Berathan Baytemir

Merhabalar, öncelikle sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?

Merhabalar, ben Berathan Baytemir. 2010-2013 yılları arasında TRT Ankara Radyosu Çok Sesli Gençlik korosunda çok sesli müzik eğitimi aldım. Necmettin Erbakan üniversitesi müzik öğretmenliği bölümünü 2018 yılında bitirdim ve 2021 yılında yüksek lisansımı tamamlayarak bilim uzmanı unvanı almaya hak kazandım. Ufak yaşlardan itibaren müziğe karşı olan ilgimi akademik olarak tamamlamaya çalıştım ve hala akademik anlamda ilerlemeye çalışmaktayım. Lisans dönemlerinde ud, gitar, bağlama ve piyano dersleri aldım. Yüksek lisansımı ise bireysel ses eğitimi yani şan eğitimi üzerine tamamladım. Daha sonra birçok özel kurumlarda bireysel ve toplu dersler verdim. Şu an da Özel Eryaman Arya Sanat Akademisi’nde kurum müdürlüğü yapmaktayım.

“PANDEMİDE VERDİĞİMİZ ARAYI FIRSAT BİLİP KENDİMİZİ DAHA DA GELİŞTİRDİK”

Müzik, sizin için ne ifade ediyor? Siz de çoğu müzisyen gibi karantina döneminde müzik üretimine yatırım yaptınız mı? İlerleyen dönemlerde gerçekleştirmeyi istediğiniz proje ve çalışmalarınız var mı?

Müzik, küçük yaşlarımdan itibaren hayatımın olmazsa olmazı haline geldi. Gerek bireysel gerek toplumsal olarak duygularını melodilerle ve ritmik olarak ifade etme aracı olmakta ve bu sayede müzik eğitimi de benim için çok farklı bir anlam ifade etmektedir. İçerisinde bulunduğumuz salgın hastalık neticesinde durma noktasına gelen müzik sektörü; gerek müzisyenlerimizi gerekse müzik eğitimi veren öğretmen arkadaşlarımızı derinden etkilemiştir.. Ama biliyorum ki bu süreçte ben ve benim gibi olan arkadaşlarım bütün zorluklara rağmen salgını kendilerini geliştirmeleri için bir fırsat olarak gördüler ve asıl yatırımı kendilerini geliştirerek gerçekleştirdiler. Şu anda salgın süreci devam etmekte olduğu için plan ve projeleri biraz daha zamana bırakmış durumdayım. Akademik olarak ilerleyeme daha çok önem verdiğim bu süreçte ise yatırımı sadece kendime yapmaya çalışıyorum.

“OKULLARIN AÇILMASIYLA BİRLİKTE TEKRARDAN BİR HAREKETLİLİK YAŞANDI”

Pandemi dönemi müzik sektörünü nasıl etkiledi? Normalleşme adımlarının atılmasıyla birlikte öğrenci sayısında bir artış yaşandı mı?

Pandemi sürecinde müzik sektörü olumsuz yönde etkilendi. Sadece müzisyenlik yaparak hayatını devam ettiren arkadaşlarım farklı meslek arayışlarına girdiler. Özel eğitim kurumlarında ise neredeyse durma noktasına gelen müzik eğitimi sadece online derslerle öğrencilerin eğitimlerine harcanan zaman ve emeklerin gerilememesi için devam ettiler. Normalleşme adımlarının atılmasıyla ve özellikle okulların da açılması kararı alındıktan sonra velilerimizde ve öğrencilerimizde talep artışları oldukça fazlalaştı.

“ENSTRÜMAN ÇALMAK ZİHİNSEL GELİŞİM OLARAK HER ZAMAN POZİTİF SONUÇLAR DOĞURMAKTADIR”

Çocuk gelişimi açısından müzik eğitiminin önemine değinebilir misiniz?

Çocuk gelişiminde müzik eğitimi matematik temelli disipline edilmiş bir sanat olduğu için öğrencideki ritmik olarak özellikle sayı sayarak ve bunu müziksel aralıklarla yaptıkları için bir dinamikleşme sağladığından dolayı kesinlikle tavsiye ediyorum.  Enstrüman çalmak zihinsel gelişim olarak her zaman pozitif sonuçlar doğurmaktadır.  Birey bu esnada zihinsel yapısını birden fazla parçaya böldüğü için çok yönlü düşünme yapısına da sahip oluyorlar. Bu yüzden müzik eğitimi içerisinde bulunan enstrüman eğitiminin olumlu sonuçlar doğurduğu görülmektedir.

“GENELLİKLE 4 YAŞTAN İTİBAREN PİYANO EĞİTİMİNİ UYGUN GÖRMEKTEYİZ”

Son olarak benim sormayı unuttuğum sizin eklemek istediğiniz herhangi bir şey var mıdır?

Doğadaki tüm güzelliklerin davetine açık olan çocukların, kişiliklerinin şekillenmeye başladığı yıllarda tanışacakları farklı sanat etkinliklerinden olumlu olarak etkilendikleri açıktır. Tüm bu sanat dalları arasında hiç kuşkusuz, müziğin ayrıcalıklı bir yeri vardır. Çocukların fiziksel, bilişsel ve sosyal gelişimleri için eğitimciler, erken yaşta edinilen olumlu müzikal deneyimlerin önemini vurgulamaktadırlar.  Çocuğun müzikle kurduğu ilişki, anne karnında başlayan doğal bir ilişkidir. Anne kalbinin ritmik atışlarını dokuz ay boyunca dinleyen bebek, özellikle duyularının geliştiği son dönemlerinde, annesinin sesinin farklı tonlarına, bunların anlamlarına karşı duygusal bir bağ geliştirir. Müziği duyabilir, annesinin mırıldandığı melodileri tanıyabilir. Gebeliğin son dönemlerinde annesinin söylediği sakin melodileri, doğumundan sonra da tanıdığı ve bunları duyunca sakinleştiği kanıtlanmıştır. Ninni, anne ile bebek arasında kurulu, müzikal bir duygusal bağdır. Aynı ölçüde işlevseldir de; annenin, çocuğuna, ortamın uyumak için güvenli olduğunu belirtmesinin bir yoludur. 

Öncelikle çocuklarda müzik eğitimi oldukça sabır, bilgi birikimi ve tecrübe gerektirmektedir. Çocuğun müzik yeteneği ve algısı doğrultusunda uygun kaynak yani metot seçimi yapılmalıdır. Bu esnada yaşın bizim için oldukça önemli bir unsur olmasıyla birlikte okuma yazma eğitimi henüz başlamamışken renklerle ve ritim tekrarları ile birlikte çocukta bir farkındalık yaratılmalıdır. Doğru kaynak ve çalışma stili çocuklar arasında farklılık göstermekte olup doğru yöntemler kullanılmalıdır tabi bu durumda bir yaş statüsü olmamasıyla birlikte enstrüman çalımı söz konusu ise olgunlaşmış ve kullanabileceği, disipline edebileceği bir parmak yapısı olması önemli bir unsurdur. Genellikle 4 yaştan itibaren piyano eğitimini uygun görmekteyim. Her yaştan bireye uygun bir enstrüman olması yine az önce bahsettiğim hususlar çerçevesinde oldukça tercih edilebilir bir enstrüman olarak görülmektedir.