Karpuz kabuğu denize düştü! Yaz aylarının en sevilen serinletici meyvelerinden karpuzun da mevsimi geldi. Hem market hem manav hem de kamyonlarda sergilerde satılmaya başlanan kan kırmızı karpuzların birçok faydası var. Ancak hiç tahmin etmediğiniz ve muhtemelen çöpe attığınız çekirdekleri ise bambaşka bir şifa deposu....

Karpuz denilince aklımıza bu enfes meyvenin sadece kırmızı içi gelir. karpuzun çekirdeklerini ise çoğumuz yutmak istemez ve çöpe atar. Ancak bu bırakmanız gereken bir alışkanlık çünkü karpuz çekirdeklerinin sağlığa pek çok faydası var.

Tıpkı ayçekirdeği ve çiya tohumu gibi karpuz çekirdeği de sağlık için tüketilebiliyor. Karpuz tohumlarının sayısız şifasını gelin birlikte öğrenelim..

karpuz4

KARPUZ ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI

Karpuz çekirdekleri genellikle göz ardı edilir ve çöpü boylar... Ancak onların nasıl zengin bir besin kaynağı olduğunu bilseniz bunu yapmazdınız. İşte karpuz çekirdeklerinin sağlığa faydaları...

KALP SAĞLIĞINA İYİ GELİR

Karpuz tohumları mükemmel bir magnezyum kaynağıdır. Kan basıncını düzenleyerek ve uygun kalp ritmini destekleyerek sağlıklı bir kalbi korumada önemli bir rol oynar.

karpuz3

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ DESTEKLER

Çinko, güçlü bir bağışıklık sistemi için çok önemlidir, bu nedenle karpuz çekirdeklerinde bol miktarda bulunduğunu bilmek bizi mutlu ediyor. Enfeksiyonlara ve herhangi bir hastalığa karşı savaşmaya yardımcı olan bağışıklık hücreleri, çinko yardımıyla üretilir ve aktive edilir.

SİNDİRİMİ DÜZENLER

Karpuz tohumları, sindirim sağlığını desteklemeye ve sağlıklı bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olabilecek lif ve doymamış yağlar içerir.

CİLT VE SAÇ SAĞLIĞINA İYİ GELİR

Karpuz tohumlarının protein ve esansiyel yağ asitleri açısından zengin olması ve bunun da sağlıklı bir cilt ve saça sahip olmaya yardımcı olması dolayısıyla karpuz çekirdeklerinin bir diğer faydası da güzel ve sağlıklı bir cilt ve saçlar demek.

Bu besin ayrıca iltihaplanmayı azaltmaya ve akneyi önlemeye yardımcı olabilir.

KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR

Güçlü ve sağlıklı kemiklere sahip olmak için kalsiyuma ihtiyacımız olduğunu biliyoruz ve karpuz tohumları bu minerali de bol miktarda içeriyor. Kalsiyum kemik sağlığının yanı sıra kas fonksiyonu ve sinir hücreleri için de gereklidir.

karpuz2

KARPUZ ÇEKİRDEĞİ NASIL YENİR?

Çiğ mi yemelisiniz yoksa bir yemeğe mi eklemelisiniz? Öncelikle karpuz çekirdeklerini yenilebilir hale getirmek için fırında pişirebilirsiniz. Uzmanlar, tıpkı kabak çekirdeği ya da ay çekirdeği gibi karpuz çekirdeklerinin de fırında kavrularak yenilebileceğini hatta lezzeti arttırmak için pişirildikten sonra tuz veya başka çeşniler eklenebileceğini söylüyor.

Karpuz çekirdeklerini yemenin bir başka yöntemi de onları toz haline getirmek ve sağlıklı salataların veya diğer besleyici yiyeceklerin üzerine serpmektir.

NE KADAR YEDİĞİNİZE DİKKAT EDİN

Harika bir vitamin, lif, sağlıklı yağ ve protein kaynağı oldukları için düzenli olarak karpuz çekirdeği tüketebilirsiniz. Ancak kalorileri de yüksek olduğu için onları büyük porsiyonlar halinde almayın. Ölçülü olarak yenmelerini sağlamak çok önemlidir. Bu nedenle, günlük tüketim için yaklaşık 30 gram veya bir fincan karpuz çekirdeği yeterlidir.

Kavrulmuş veya filizlenmiş karpuz tohumları daha sağlıklıdır çünkü daha kolay sindirilirler ve daha fazla besin içerirler.

KİMLER UZAK DURMALI?
Genel olarak, karpuz çekirdeklerini yemek tamamen güvenlidir ve sağlığımız için bir dizi fayda sağlar. Bununla birlikte, karpuz çekirdekleri bazı insanlar tarafından dikkatli tüketilmelidir:

* Lif içeriği yüksektir, bu nedenle hassas bağırsak sendromu gibi mide problemlerinden muzdarip olanlar karpuz çekirdeklerinden kaçınmalıdır.

* Ayrıca böbrek hastalığı olan kişiler için zararlı olabilecek yüksek miktarda potasyum içerirler. Bu nedenle, böbrek sorunları olanların veya böbrek diyalizine girenlerin karpuz çekirdeği alımını sınırlamaları gerekebilir.

Çoğu insan karpuz çekirdeğini besleyici bir atıştırmalık olarak görür, ancak herhangi bir sağlık sorununuz veya önceden var olan bir rahatsızlığınız varsa, karpuz çekirdeğini yemeden önce doktorunuza danışmalısınız.

Haber Merkezi