Türkiye, 14 Mayıs tarihinde 13. Cumhurbaşkanını seçmek üzere seçim sandığına gidecek. Seçime şimdilik iki partinin katılacağı kesin olarak bilinirken, ülkedeki diğer siyasi partiler merak konusu oldu. Peki ülkede kaç tane siyasi parti var? Partilerin genel başkanı kim? Hangi parti hangi partiyle ittifak? İşte merak edilenlerin yanıtı...

TÜRKİYE'DEKİ SİYASİ PARTİLER

AKP ERRDOĞAN

AK PARTİ NE ZAMAN KURULDU? GENEL BAŞKANI KİM?

Adalet ve Kalkınma Partisi, 14 Ağustos 2001 tarihinde Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti, siyasi ideolojisini muhafazakâr demokrasi olarak tanımlar. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "AK PARTİ" şeklindedir. Simgesi ampuldür. TBMM'de 285 milletvekili ile en çok üyeye sahip partidir. Genel başkanı aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı da olan Recep Tayyip Erdoğan'dır.

KLÇDRĞL

CUMHURİYET HALK PARTİSİ (CHP) NE ZAMAN KURULDU? GENEL BAŞKANI KİM?

Cumhuriyet Halk Partisi, 9 Eylül 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "CHP" şeklindedir. Simgesi Altı Ok'tur. TBMM'de 134 milletvekili ile ana muhalefeti temsil eden partidir. Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'dur.

HDP

HALKLARIN DEMOKRAT PARTİSİ (HDP) NE ZAMAN KURULDU? GENEL BAŞKANI KİM?

Halkların Demokratik Partisi, 15 Ekim 2012 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "HDP" şeklindedir. Simgesi gövde bölümü iki adet elden oluşan ağaç tasviridir. TBMM'de 56 milletvekili ile grubu bulunmaktadır. Eş genel başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan'dır.

MHP BAHÇELİ

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ (MHO) NE ZAMAN KURULDU? GENEL BAŞKANI KİM?

Milliyetçi Hareket Partisi, 9 Şubat 1969 tarihinde Alparslan Türkeş liderliğinde kurulan ve Türkiye'de etkinlik gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "MHP" şeklindedir. Simgesi üç hilaldir. TBMM'de 48 milletvekili ile grubu bulunmaktadır. Genel başkanı Devlet Bahçeli'dir.

İYİ PARTİ

İYİ PARTİ NE ZAMAN KURULDU? GENEL BAŞKANI KİM?

İYİ Parti, 25 Ekim 2017 tarihinde Meral Akşener liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "İYİ Parti" şeklindedir. Simgesi güneş ve parti isminin Kayı boyu bayrağından esinlenilerek yazılmasıdır. TBMM'de 37 milletvekili ile grubu bulunmaktadır. Genel başkanı Meral Akşener'dir.

TİP ERKAN

TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ (TİP) NE ZAMAN KURULDU? GENEL BAŞKANI KİM?

Türkiye İşçi Partisi, 7 Kasım 2017 tarihinde Erkan Baş liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "TİP" şeklindedir. Simgesi iç içe geçmiş çark, başak ve yıldızdır. TBMM’de 4 milletvekili bulunmaktadır. Genel başkanı Erkan Baş'tır. 25 Ağustos 2022 tarihinden beri Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenidir.

DP GÜLTEKİN

DEMOKRAT PARTİ (DP) NE ZAMAN KURULDU? GENEL BAŞKANI KİM?

Demokrat Parti, 27 Mayıs 2007 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "DP" şeklindedir. Simgesi kırattır. TBMM'de 2 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Gültekin Uysal'dır.

MP MUHARREM

MEMLEKET PARTİSİ NE ZAMAN KURULDU? GENEL BAŞKANI KİM?

Memleket Partisi, 17 Mayıs 2021 tarihinde Muharrem İnce liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "Memleket" şeklindedir. Simgesi mavi renkli, döngüsel, birbirinden bağımsız yedi spiral ve nokta ikonundan ve içinde nazar boncuğundan oluşmaktadır.[13] TBMM'de 2 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Muharrem İnce'dir.

bbp destici

BÜYÜK BİRLİK PARTİSİ (BBP) NE ZAMAN KURULDU? GENEL BAŞKANI KİM?

Büyük Birlik Partisi, 29 Ocak 1993 tarihinde Muhsin Yazıcıoğlu liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "BBP" şeklindedir. Simgesi hilal içerisinde güldür. Genel başkanı Mustafa Destici'dir.

deva babacan

DEMOKRASİ VE ATILIM PARTİSİ (DEVA) NE ZAMAN KURULDU? GENEL BAŞKANI KİM?

Demokrasi ve Atılım Partisi, 9 Mart 2020 tarihinde Ali Babacan liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "DEVA" şeklindedir. Simgesi, içinde fidan silüeti olan su damlasıdır. TBMM'de 1 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Ali Babacan'dır.

DBP

DEMOKRATİK BÖLGELER PARTİSİ (DBP) NE ZAMAN KURULDU? GENEL BAŞKANI KİM?

Demokratik Bölgeler Partisi, 11 Temmuz 2014 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "DBP" şeklindedir. Simgesi başağı elinde tutan insan silüeti ve sekiz yıldızdır. Eş genel başkanları Salihe Aydeniz ve Keskin Bayındır'dır.

sp kara

SAADET PARTİSİ (SP) NE ZAMAN KURULDU? GENEL BAŞKANI KİM?

Saadet Partisi, 20 Temmuz 2001 tarihinde Necmettin Erbakan liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren, Millî Görüş ideolojisini benimsemiş siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "SAADET" şeklindedir. Simgesi hilal ve beş adet yıldızdır. TBMM'de 1 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Temel Karamollaoğlu'dur.

yp özt

YENİLİK PARTİSİ (YP) NE ZAMAN KURULDU? GENEL BAŞKANI KİM?

Yenilik Partisi, 20 Temmuz 2020 tarihinde Öztürk Yılmaz liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "YP" şeklindedir. Simgesi göğe yükselen kuştur. Genel başkanı Öztürk Yılmaz'dır.

zp ümit

ZAFER PARTİSİ NE ZAMAN KURULDU? GENEL BAŞKANI KİM?

Zafer Partisi, 26 Ağustos 2021 tarihinde Ümit Özdağ tarafından kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Ambleminde ay yıldız şeklinde tasarlanan bir meşale vardır. Partinin genel merkezi Çankaya, Ankara'da bulunmaktadır. TBMM'de 1 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Ümit Özdağ'dır.

Haber Merkezi