John Steinbeck kuşkusuz dünyanın en iyi yazarlarından. Bir kitabında yazar şöyle diyor: “İnsan ne yapması gerekiyorsa onu yapmalı. Ben sana söylemem, söyleyemem. Uğura inanmıyorum. Bu dünyada inandığım bir şey varsa o da kimsenin başkasının yaşamına karışmaya hakkı olmadığıdır. İnsan her şeyi tek başına yapmalı. Evet, ona yardım edebilir ama ne yapacağı söylenemez.” Bir John Steinbeck hayranı olarak bugün köşemi ona ayırmak istiyorum.  

Size 20 Aralık 1968 tarihinde New York’da 66 yaşında hayatını kaybeden Steinbeck’in hayatından bahsedeceğim:

“John Steinbeck, 27 Şubat 1902 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaleti Salinas kentinde doğmuştur. Babası Prusyalı, annesi ise İrlandalı göçmen ve yoksul bir ırgat aileye mensuptur. Çocukluk ve ilk gençlik yılları boyunca yaz tatillerini civar çiftliklerde çalışarak geçirdi.

1920-1925 yılları arasında aralıklarla Stanford Üniversitesi‘ne devam ederek edebiyat ve deniz biyolojisi okudu. 1925 yılında gazetecilik ve edebiyat tutkusuyla öğrenimini yarıda bıraktı. Üniversitesinde okurken de öğrenimini devam ettirebilmek için birçok işte çalıştı. Yaptığı çiftçilik, duvarcılık, boyacılık, kapıcılık, eczacılık gibi işler kitaplarına konu oldu. Yazarlık yapma umuduyla 1925 yılında New York’a gitti. Ne var ki pek kısa süren bir gazetecilik deneyimi dışında, yazılarını yayınlatmayı başaramadı ve 1926’da Kaliforniya’ya döndü. Bunu izleyen iki yıl boyunca Lake Tahoe’da bir sayfiye evinin bekçiliğini yaptı. Yılın sekiz ayı karlar altında kalan bu ıssız yerde ilk eserlerini kaleme aldı.

1929 yılında ilk kitabını bastırdı. “Altın Kupa” korsan Henry Morgan’ın hayatını anlatan bir kitaptır.

En önemli eseri olan 1939 yılında yazdığı “Gazap Üzümleri” romanında, insanlığın dramını konu alır. Küçük toprakları, bankalar tarafından istimlak edilen Oklahomalı çifçiler, topraklarından kovulup, kapitalizmin olağan işleyişi gereği açlığa ve işsizliğe terkedilirler.

1937 yılında yazdığı “Fareler ve İnsanlar”, “Sardalya Sokağı”, “Cennetin Yolu” yazarın diğer önemli eserleri arasındadır. Kaliforniya’daki ırgatların grevini “Bitmeyen Kavga” adlı romanında anlatır.

1935 yılında “Yukarı Mahalle” isimli romanını yazmıştır. 1942 yılında“Tortilla Flat” ismi ile sinemaya uyarlanmıştır. Kitap 1950 yıllarından itibaren Türkiye’de “Yukarı Mahalle” ve “Kenar Mahalle” isimleri ile basılmaya başlanmıştır.

John Steinbeck, 1940 yılında “Gazap Üzümleri” romanıyla Pulitzer Ödülü ve 1962 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü kazanmıştır.

1942-1944 yılları arasında New York Herald Tribüne gazetesinin haber muhabiri olarak Avrupa’da bulundu. 1950 yılında Avrupa ve 1967 yılında Asya gezilerine çıktı. 1965 yılında Vietnam‘da savaş muhabirliği yaptı.

1952 yılında Hamilton ve Trask ailelerinin kuşaklar boyu süregelen hikâyesini kaleme aldığı “Cennetin Doğusu” isimli romanını yazmıştır.

1955 yılında “East of Eden” ismi ile sinemaya uyarlanmıştır. Bundan başka da birçok eseri sinemaya uyarlanmıştır.

John Steinbeck, 1930 yılında Carol Henning ile evlendi.

John Steinbeck, 20 Aralık 1968 tarihinde New York’da 66 yaşında hayatını kaybetti.

Umuyoruz ki dünyaya böyle yazarlar gelmeye devam eder…

Editör: TE Bilisim