İsrail, Gazze Şeridi ve işgal altındaki Batı Şeria’da görev yapan 37 uluslararası yardım kuruluşunun faaliyet lisansını iptal edeceğini açıkladı. İsrail makamları, kararın 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe gireceğini ve gerekçe olarak yeni kayıt düzenlemelerine uyum sağlanmamasını gösterdi.

Trump'tan Küba’ya tehdit: Petrol ve para akışı duracak
Trump'tan Küba’ya tehdit: Petrol ve para akışı duracak
İçeriği Görüntüle

Yetkililer, söz konusu yardım kuruluşlarının çalışanlarına ait kişisel bilgileri “eksiksiz ve tam” şekilde teslim etmediğini savunarak, bunun yasal yükümlülüklere aykırı olduğunu ileri sürdü. Lisansı iptal edilecek kuruluşlar arasında ActionAid, Uluslararası Kurtarma Komitesi ve Norveç Mülteci Konseyi gibi bölgede uzun süredir faaliyet yürüten uluslararası kuruluşlar bulunuyor.

Uluslararası tepki: “Temel hizmetlere erişim tehlikede”

Karara yönelik tepkiler kısa sürede uluslararası boyuta taşındı. İngiltere, Fransa, Kanada, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Japonya, Norveç, İsveç ve İsviçre dışişleri bakanları tarafından yapılan ortak açıklamada, yardım kuruluşlarının faaliyetlerinin durdurulmasının “sağlık hizmetleri başta olmak üzere temel insani hizmetlere erişim üzerinde ciddi ve doğrudan etkiler yaratacağı” uyarısı yapıldı.

Açıklamada, özellikle Gazze’de devam eden insani krizin derinleştiğine dikkat çekilerek, yardım faaliyetlerinin siyasi ve idari kısıtlamalardan bağımsız şekilde sürdürülmesi gerektiği vurgulandı. Yardım kuruluşları ise lisans iptallerinin yürürlüğe girmesi halinde sahadaki sağlık, gıda ve barınma desteklerinin ciddi ölçüde aksayacağına işaret ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi