Hizbullah'ın siyasi kolu olarak bilinen HÜDA-PAR'ın Cumhur İttifakı'nı desetekleyeceğini duyurmasından sonra HÜDAPAR ve Hizbullah tekrardan gündeme geldi. Arama mortorlarında "Hizbullah nedir? Ne zaman kuruldu? Hala var mı? Hangi saldırıları düzenledi?" soruları aratılıyor. İşte Hizbullah hakkında tüm merak edilenleri sizin için derledik...

HİZBULLAH NEDİR?

Hizbullah, Lübnan'da bulunan siyasi ve askeri partidir. Parti, hem sivil hem de askeri kanadı olan Şiî inançlı bir oluşumdur. 
Hizbullah, Arapça'da "Allah'ın Partisi veya Allah'ın Hizbi" anlamına geliyor. Hizbullah, 1982 yılında başta İsrail'i yıkmak amacıyla kurulmuştur. Hizbullah'ın şu andaki genel sekreteri Hasan Nasrallah'dır.

1-15

TERÖRİST Mİ?

Genelde Arap ve Müslüman dünyasında direniş örgütü olarak kabul edilen Hizbullah ABD, Kanada, İsrail, Avustralya ve Suudi Arabistan tarafından terörist ilan edilmiştir. Avrupa Birliği Konseyi ise bu konuda kesin bir tutum almamayı tercih etmiştir.Hizbullah siyasi ve silahlı mücadele kanatlarının yanı sıra birçok kurum da işletmektedir. Bunların arasında 8 hastane, 24 klinik, 32 okul ve 6 tane de çiftçiler için tarım yardım derneği bulunmaktadır. Ayetullah Humeyni taraftarlarının İran'daki Devrimini Orta Doğu'da yayma amacı da taşıyordu. 

NE ZAMAN KURULDU?

Hizbullah'ın kendine has bir örgüt olarak ortaya çıktığı tarih kesin olarak bilinmiyor. Bazı araştırmacılar 1982 tarihini esas almaktayken, diğer araştırmacılar ise 1985 yılına kadar Hizbullah'ın çok sayıda küçük grubun ortak adı olarak kullanıldığını kabul etmektedirler. Zamanla bu küçük gruplar tek bir bayrak altında toplanarak Hizbullah'ı oluşturdular.

3-14

FAALİYETLERİ 

Lübnan İç Savaşı boyunca Hizbullah ABD ve Avrupa askerlerinin Lübnan'dan atılması amacıyla birçok eylemde bulundu. 1983 yılında ABD Elçiliğine yapılan bir saldırı sonucu 17'si Amerikalı 63 kişi öldü. Aynı yıl içinde ABD kışlalarına yapılan saldırıda 241 Amerikalı asker öldü. ABD tamamen kanıtlanmamış olduğu halde Hizbullah'a para yardımı yaptığı gerekçesiyle bu saldırılardan İran'ı sorumlu tuttu. Bu saldırılardan kısa bir süre sonra ABD bütün askerlerini Lübnan'dan geri çekti.

İÇ SAVAŞTAN SONRA FAALİYETLERİ

1990 yılında Lübnan'da imzalanan Taif Antlaşması'yla iç savaş son buldu. Ancak Taif antlaşmasında Lübnan'daki bütün silahlı grupların silahlarını bırakması öngörülmesine rağmen Hizbullah silahları bırakmadı. Güney Lübnan ordusu ve İsrail'e karşı gerilla savaşını sürdürdü. 15 Mayıs 2000 tarihinde İsrail Lübnan'dan tamamen geri çekildi. Fakat Suriye Ordusu Lübnan'daki varlığını sürdürdü.

14 Şubat 2005 tarihinde eski Lübnan başbakanı Refik Hariri suikast sonucu öldürüldü. Suikastın sorumluları kesin olarak belirlenemedi. Ancak olayda Suriye'nin parmağı olduğu görüşü bazı kaynaklar tarafından ileri sürüldü. Halkın tepkisi ve uluslararası baskı sonucu Suriye, Nisan 2005'te Lübnan'dan geri çekilmek zorunda kaldı.
Mayıs 2005'te yapılan seçimlerde Hizbullah oylarını büyük ölçüde arttırdı ve Temmuz 2005 yılında kurulan Ulusal Birlik hükûmetinde yer aldı. Ancak Hizbullah ile İsrail arasında sınır bölgelerinde çatışmalar zaman zaman devam etti.

4-13

DOMUZ BAĞI, CİNAYETLER 

Terör örgütü Hizbullah, Kendi isteği doğrultusunda hareket etmeyen bölge halkını, imamları ve aydınları hedef alan örgüt o dönemlerde baskısını artırıyordu. Örgüt hedef aldığı kişileri korkunç işkencelerden geçirerek infaz ediyordu.
Tespit edilen mezar evlerde elleri ve ayakları bağlı olan ve cenin pozisyonunda gömülen cesetler, kafasına beton çivisi çakılan insanlarla karşılaşıldı.Örgütün infaz ettiği kişi sayısı hala net olarak bilinmezken, 16 Temmuz 1998 yılında Hizbullah tarafından kaçırılarak 38 gün işkence gördükten sonra öldürülen Konca Kuriş sembol isimlerden olmuştu.

5-16

İHA